Πριν από μερικούς μήνες, με περισσή αλαζονεία παράγοντες της ΝΔ και φιλοκυβερνητικοί δημοσιολόγοι, έβαζαν στο τραπέζι σενάρια πρόωρων εκλογών, που θα «αποτελείωναν» τον Τσίπρα.
Η έπαρση, δεν λάμβανε υπόψη, ούτε τις ρεαλιστικές δυνατότητες του αντιπάλου ούτε τις χτυπητές αδυναμίες της κυβέρνησης, παρά τη μιντιακή υπεροπλία.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση εξαιτίας διαδοχικών λαθών, οι δημοσκοπήσεις για ένα μήνα είχαν σταματήσει να δημοσιεύονται, ενώ η οικονομία είχε πάρει φανερά την κάτω βόλτα. Ακολούθησε ωστόσο η πανδημία με την κυβέρνηση να ποντάρει στην επικοινωνιακή διαχείριση για την αντιστροφή του κλίματος και τα σενάρια επανήλθαν με την ίδια έπαρση στο τραπέζι. Όμως όταν η επικοινωνία τελείωνει και ξεκινάει η διαχείριση των πραγματικών προβλημάτων και της καθημερινότητας, οι χειρισμοί της κυβέρνησης ημέρα με την ημέρα αποδεικνύονται τόσο προβληματικοί, ώστε το ενδεχόμενο εκλογών επανέρχεται πλέον ως διαφυγή σε κλίμα εκρηκτικό μέσα και έξω από τη ΝΔ.
Η ολιγωρία στη λήψη έγκαιρων οικονομικών μέτρων εν μέσω πανδημίας που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την αγορά, οι αλλεπάλληλες γκάφες με τον τουρισμό και την επανεκκίνηση της χώρας, όπου διαπιστώνεται απόλυτη διάλυση, η σωρεία οικονομικών σκανδάλων και το όργιο διασπάθισης, που κορυφώθηκε εν μέσω πανδημίας, το οποίο ξεκίνησε από το φιάσκο της «τηλεκατάρτισης» και φτάνει μέχρι τις λίστες των ΜΜΕ για τις διαφημιστικές καμπάνιες, αμφισβητούν, αν δεν διαψεύδουν την εικόνα ευφορίας, που καλλιέργησαν οι δημοσκοπήσεις του lockdown.
Το νέο μέτωπο είναι το εσωκομματικό, καθώς η κόντρα του πρωθυπουργού με τη σαμαρική πτέρυγα φτάνει σε σημείο ιστορικής σύγκρουσης. Συνολικά η δυσαρέσκεια της λαϊκής δεξιάς τόσο για πολιτικές επιλογές όσο και για το υπερ-συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας με τους «εκσυγχρονιστές» γύρω από το Μαξίμου, οι οποίοι υπαγορεύουν μέχρι και το νομοθετικό έργο, φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι. Ήδη οι αντιδράσεις Σαμαρά "φρέναραν" τον ανασχηματισμό, αλλά την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ακλόνητο υλικό, που αδυνατίζει το αφήγημα Σαμαρά και των ανθρώπων του για τη Novartis και τα σκάνδαλα της πρωθυπουργίας του.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η (εν πολλοίς αναμενόμενη) προαναγγελία, ότι το πακέτο στήριξης της Ε.Ε., θα συνοδεύεται από light μνημόνιο και αυστηρούς όρους απορρόφησης, δίνουν τη χαριστική βολή στο σενάριο, που ήθελε να ρέει «άφθονο χρήμα» και άμεσα. Αυτό σημαίνει, ότι οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας, σε μια οικονομία που είχε ήδη περάσει σε ύφεση, θα είναι σύντομα πολύ αισθητές στην κοινωνία.
Το ερώτημα, που έχει να απαντήσει το επιτελείο του Πρωθυπουργού, είναι, αν οι εκλογές το φθινόπωρο και μάλιστα διπλές εν μέσω κρίσης, μπορούν να αποφέρουν κάτι θετικό, πέρα από ένα τεράστιο ρίσκο.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr