9 Ιουν 2020

Υπογραφές για ΑΟΖ και άρση απαγορεύσεων για τους Ιταλούς τουρίστες


Με κάθε επισημότητα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Ιταλός ομόλογός του υπέγραψαν τη συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.


Οι δύο υπουργοί, μετά από σύντομη σύσκεψη που είχαν στο κτίριο της οδού Ακαδημίας προέβησαν σε κοινές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για ιστορική συμφωνία που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις δύο χώρες.
Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι σε συνέχεια της συμφωνίας του 1977 και ότι αποτελεί σημαντική ιστορική ημέρα και σημαντική εξέλιξη. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών έστρεψε τα βέλη του προς την Άγκυρα αναφέροντας ότι «σταθερή επιδίωξη παραμένει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Αυτό επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίας και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες όπως εκείνη της Τουρκίας με τον Σαράτζ και ούτε με μονομερείς ενέργειες. Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά, οι κόκκινες γραμμές προσδιορίζονται και αυτές θα γίνουν σεβαστές».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα χαιρέτισε τη νέα αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην αφρικανική χώρα, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η επιχείρηση της Ε.Ε. «Irini», στην οποία Ιταλία και η Ελλάδα συνεισφέρουν ουσιωδώς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας συζήτησαν επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως τόνισαν, υπό τις τεθείσες προϋποθέσεις, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως οι δημοκρατικοί κανόνες και η αντιμετώπισης της διαφθοράς, και οι δύο χώρες στηρίζουν την προσπάθεια των χωρών αυτών να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Άρση περιορισμών για Ιταλούς τουρίστες

Ο Νίκος Δένδιας έβγαλε και άλλη «είδηση», καθώς ανακοίνωσε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί που έχει θέσει η χώρα για τους Ιταλούς τουρίστες, ζήτημα που είχε προκαλέσει πρόσκαιρη ένταση μεταξύ Ρώμης και Αθήνας και αποτελούσε βασικό στόχο στο ταξίδι του Λουίτζι ντι Μάιο στην ελληνική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξη στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και έκανε ειδική μνεία στο τουριστικό κομμάτι, σημειώνοντας ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη η άρση της καραντίνας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ, ο Λουίτζι ντι Μάιο έκανε και αυτός λόγο για ιστορική στιγμή για να προσθέσει ότι «φροντίζουμε και εμείς τα συμφέροντα των Ιταλών αλιέων και πάντοτε σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Οι δύο υπουργοί έκαναν ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα της Λιβύης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εξεύρεση λύσης και χαιρετίζοντας την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία και διαβουλεύσεις.

«Ευτυχής» για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα άρει τους περιορισμούς για τους Ιταλούς τουρίστες δήλωσε ο Λουίτζι ντι Μάιο, τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι οικονομικός τομέας πρώτιστης σημασίας για την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, διαβεβαίωσε ότι όλες οι τουριστικές εμπορικές δραστηριότητες έχουν ετοιμαστεί να υποδεχθούν με ασφάλεια τους τουρίστες, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε πως πρέπει να ακολουθηθούν ενιαίοι κανόνες διά στερεάς, θαλάσσης και αέρος, ώστε να μην κατακερματίζεται η τουριστική αγορά.

«Αλληλεγγύη και την ίση κατανομή» στο μεταναστευτικό
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό θέμα, σημειώνοντας πως η Ιταλία συνεργάζεται από κοινού με την Ελλάδα και αναγνώρισε πως η διαχείρισή του έχει θεμελιώδη σημασία για τη χώρα του. Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως πρέπει να εργαζόμαστε για λύσεις ευρωπαϊκές, αναφέροντας πως οι μεταναστευτικές ροές είναι προκλήσεις για τις χώρες πρώτης εισόδου. Σε αυτή τη φάση, προσέθεσε, είναι πολύ σημαντικό η υπευθυνότητα κάθε κράτους-μέλους για ένα συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση.

«Είναι θεμελιώδους σημασίας να εφαρμόσουμε τη Συνθήκη της Ε.Ε. στο θέμα της μετανάστευσης που προβλέπει την αλληλεγγύη και την ίση κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών», επισήμανε και εξέφρασε την πεποίθηση πως στη νέα συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που θα βασίζεται στην ίση ευθύνη και κατά συνέπεια την αναγνώριση υποχρεωτικών συστημάτων ανακατανομής των μεταναστών. Χαρακτήρισε εξίσου θεμελιώδους σημασίας «να προσέξουμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες ως πρόληψη στις μεταναστευτικές ροές και να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με τρόπο κανονικό».