11 Ιουν 2020

Κορωνοϊός: Προειδοποιήσεις για επιδείνωση σε 2 εβδομάδες- Φόβος για «πισωγύρισμα» - Συνωστισμός και τουρισμός οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι - «Λουκέτο» σε σχολεία της Ξάνθης



Αυξάνονται οι επιστήμονες που εκφράζουν φόβους για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, λόγω των φαινομένων συνωστισμού και του επικείμενου «ανοίγματος» του τουρισμού. Ανησυχία για το κρούσμα σε εκπαιδευτικό στην Ξάνθη.


Σε διαρκή εγρήγορση είναι οι 
υγειονομικές αρχές της χώρας, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Αν και η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι επιστήμονες δεν παύουν να εκφράζουν φόβους ότι με τη χαλάρωση που δείχνουν πολλοί πολίτες σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, τα κρούσματα μπορεί να εκτροχιαστούν.
Σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο ιός είναι ακόμα εδώ, καλούν τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας και κάνουν ειδική αναφορά στη σημασία της ατομικής ευθύνης.
Οι εικόνες συνωστισμού σε μπαρ και κλαμπ στη Μύκονο και σε άλλες περιοχές της χώρας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τα 97 κρούσματα το διάστημα 4-8 Ιουνίου, το κρούσμα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό στην Ξάνθη που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τέσσερα σχολεία και το επικείμενο «άνοιγμα» των διεθνών πτήσεων από και προς Ελλάδα από τη Δευτέρα, έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση και την επιτροπή Λοιμωξιολόγων, που δηλώνουν έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Ανησυχία και… κλειστά σχολεία στην Ξάνθη
Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα και για μία εβδομάδα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης, με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς καθηγητής αγγλικών, ο οποίος έκανε μαθήματα σε τάξεις και των τεσσάρων σχολείων, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Τα σχολεία κλείνουν για προληπτικούς λόγους, ενώ και οι δάσκαλοι που υπηρετούν σε αυτά και ήρθαν σε επαφή με τον συνάδελφό τους που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, έχουν τεθεί σε δεκαήμερο κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο εκπαιδευτικός παρουσίασε αρχικά συμπτώματα την περασμένη Δευτέρα, πήγε σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου έκανε τεστ στο οποίο βρέθηκε θετικός. Αμέσως ενημέρωσε την υπηρεσία του. Μάλιστα, από τις αρμόδιες αρχές εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν προληπτικά τεστ και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (δικηγόρους, αστυνομικούς κ.ά).

Την ίδια ώρα, στην πόλη της Ξάνθης εξακολουθεί να βρίσκεται κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για να συνεχίσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε δημόσιες Υπηρεσίες. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε «συγκρατημένα ανήσυχος», εξηγώντας πως μπορεί να αυξάνονται τα κρούσματα στην Ξάνθη, ωστόσο «μετά τα μαζικά τεστ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ξέρουμε πλέον πώς πρέπει να κινηθούμε και ποιον δρόμο να ακολουθήσουμε, οπότε ανάλογα θα πράξουμε».

Ο κ. Καραδέδος τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα για να μην συνεχιστεί να ταλαιπωρείται η τοπική κοινωνία της Ξάνθης και να υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος εξάπλωσης του ιού είναι να γίνουν προληπτικά τεστ σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, πόρτα- πόρτα». Μόνο έτσι, όπως σημείωσε, θα βρεθούν οι θύλακες που συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα. «Πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολλαπλασιασμό νέων κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες «βλέπει» ο Σύψας

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως οι εικόνες συνωστισμού των προηγούμενων ημερών θα «δώσουν» περισσότερα κρούσματα σε δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα μέρη τις τελευταίες μέρες, καθώς και τις παραβιάσεις της καραντίνας ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε πως αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη. Ανέφερε μάλιστα πως αυτό θα φανεί στην καμπύλη. Σε δύο βδομάδες, εκτίμησε, θα έχουμε «ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη», πρόσθεσε ο κ. Σύψας, εξάλλου, εκφράζοντας την ανησυχία του και για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ.

Εν συνεχεία ο ειδικός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Φθιώτιδα - όπου όπως είπε η κατάσταση είναι ελεγχόμενη - και την Ξάνθη, όπου βλέπουμε τώρα, όπως υποστήριξε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών. Αν οι τοπικές επιδημίες συμβούν και αλλού «θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε», σημείωσε.

Αναφερθείς στο ζήτημα του τουρισμού και στο άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός», καθώς και ότι «αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους».

Ο κ. Σύψας, τη Δευτέρα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των 97 νέων κρουσμάτων το διάστημα 4-8 Ιουνίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είχε δηλώσει πως οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι της πανδημίας είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό με εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και ο συνωστισμός και συγχρωτισμός στην Ελλάδα.

«Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο είναι ότι η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε αναξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες», είχε τονίσει.

Ανησυχία για το «άνοιγμα» του τουρισμού
Το επερχόμενο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τουρίστες στις 15 Ιουνίου έχει ανησυχήσει πολλούς επιστήμονες.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης είχε πει πως η έλευση τουριστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη. Ειδικότερα, για τον κ. Δερμιτζάκη, είναι δεδομένο ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες -που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορωνοϊό στη χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα.

Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα. Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, είχε πει και πρόσθεσε πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.

Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα είναι ασυμπωματικοί και περίπου 600- 700, θα νοσήσουν με συμπτώματα κορωνοϊού.

Με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, συμφωνεί και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες».

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος έχει δηλώσει ότι δεν αναμένονται στη χώρα μας πολλά εισαγόμενα κρούσματα το καλοκαίρι. Στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο κ.Μόσιαλος δήλωσε πως παίρνουμε «ένα μεγάλο ρίσκο που ανοίγουμε τα σύνορα και ενθαρρύνουμε την τουριστική περίοδο. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε αυτό, το κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες στη νότια Ευρώπη που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον τουρισμό».

Πρόσθεσε, πάντως πως η πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με ορισμένες εξαιρέσεις, είναι υπό σημαντικό έλεγχο. «Δεν έχει εξαλειφθεί, υπάρχουν κρούσματα αλλά έχουν μειωθεί οι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ένωση. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει πλέον να προστατεύονται. Παίρνουν τα μέτρα τους. Αυτό ήταν κάτι που σημαντικό που πήραμε τους προηγούμενους μήνες».

Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Πρακτικά αυτό σημαίνει πως να μας έρθει κρούσμα από χώρα που ελέγχει την πανδημία έχει μικρή πρακτικά πιθανότητα. Δεν περιμένουμε πάρα πολλά κρούσματα να μας έρθουν το επόμενο διάστημα εκτός φυσικά άμα σταματήσει ο έλεγχος από τις άλλες χώρες και αρχίσουμε και βλέπουμε ένα σημαντικό αριθμό κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος.

11 νέα κρούσματα την Τετάρτη
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε έντεκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 3068, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες. 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δώδεκα συμπολίτες μας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη διάμεση ηλικία τους να είναι 70 ετών. 5 (41.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, την Τετάρτη δεν ανακοινώθηκε κανένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό να παραμένει στους 183 θανάτους, εκ των οποίων 56 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.