Θοδωρής Καραγιαννίδης
Με αποκορύφωμα τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος μίλησε στην πρόσφατη συνέντευξή του, σαν κάποιος επισκέπτης στην Ελλάδα που δεν έχει ακούσει να συμβαίνει κάτι στον Έβρο, η κυβέρνηση προσπαθεί σε επίπεδο ρητορικής να «μαζέψει» την πολιτική φθορά της, που ξεκίνησε με τις δηλώσεις Δένδια.
Όμως η κινητικότητα που υπάρχει για το θέμα, ειδικά στην επίμαχη περιοχή, δείχνει, ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στον Έβρο και το επίμαχο σημείο όσο και συνολικά στα ελληνοτουρκικά.
Από τις διαψεύσεις, στον πόλεμο ευθυνών
Τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου και τις διαδοχικές διαψεύσεις των αρχικών δηλώσεων, ακολούθησαν οι εσωτερικές έριδες μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, τόσο για τον τρόπο που ξεκίνησε το επεισόδιο (σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στο tvxs, από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Άμυνας Α. Στεφανή να αποστείλει τη Γεωγραφική Υπηρεσία στην επίμαχη περιοχή) όσο και τον προβληματικό χειρισμό στη συνέχεια, τις παρεμβάσεις που φέρεται να έγιναν από το Μαξίμου σε βάρος του Νίκου Δένδια και την κριτική εκ των έσω. Ακολούθησε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, που διαψεύδει τα πάντα, αλλά η κυβέρνηση αντί να ρίχνει τους τόνους, κλιμακώνει εμφανώς την προσπάθειά της, και προδίδεται.
Την Τρίτη συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, σε βαρύ κλίμα, με τους αρμόδιους Υπουργούς να προσπαθούν επί 4,5 ώρες, να πείσουν την Επιτροπή, ότι τίποτε ανησυχητικό δεν έχει γίνει στον Έβρο, χωρίς να απαντούν στο φλέγον ερώτημα, γιατί επέδωσαν δύο διαβήματα στην Τουρκία εφόσον τίποτε δεν συνέβη. Μάλιστα, μετά τον ελιγμό του Γ. Κατρούγκαλου, καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα δύο διαβήματα και να αποδείξει ότι δεν ψεύδεται.
Εντελώς τυχαία ο Χρυσοχοϊδης στον Έβρο και σύσκεψη Μαξίμου
Παράλληλα, την Τετάρτη μετέβη εσπευσμένα στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μάλιστα, ενώ ισχυρίστηκε, ότι η επίσκεψή του δεν έχει σχέση με όσα έχουν συμβεί, την ίδια στιγμή ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνόρων με επιπλέον 400 αστυνομικούς στη συνοριακή περιοχή, εντελώς τυχαία.
Θεωρητικά, ο Έβρος είχε επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας μετά το επεισόδιο του Μαρτίου και όλες οι έκτακτες δυνάμεις είχαν επιστρέψει στις μονάδες τους. Όμως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιμένει, ότι η κυβέρνηση κινείται με απόλυτη ψυχραιμία. «Βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί υπηρετούμε ένα σχέδιο, δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί». Αντίστοιχες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά κάνει καθημερινά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρότι και αυτός προσπαθεί να πείσει, ότι δεν συμβαίνει κάτι έκτακτο.
Και πώς να πείσει, όταν στο Μαξίμου πραγματοποιείται την ίδια μέρα, σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στον Έβρο!
Επιστέγασμα όλης της κινητικότητας το γεγονός ότι υπήρξε παρέμβαση του State Department για την ένταση στον Έβρο. Είτε κάποιος εκτιμήσει ότι η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mathew Palmer αποτελεί μήνυμα προς την Τουρκία, είτε ότι τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών, το γεγονός ότι μιλά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μαρτυρά πολλά.
Γιατί υποβαθμίζει η ΝΔ την κατάσταση;
Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να πείσει για το αντίθετο, είναι αυταπόδεικτο, ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στον Έβρο και ότι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, παραπλανεί με τις δηλώσεις των στελεχών της, προφανώς γιατί η περίσταση δεν ευνοεί επικοινωνιακά, και αυτός είναι όρος που υπερβαίνει ακόμη και τα εθνικά συμφέροντα.
Μένει να αποδειχτεί, αν και σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση συγκαλύπτει λάθη και σοβαρές «γκάφες» στη διαχείριση ενός κρίσιμου διμερούς ζητήματος.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr