28 Μαΐ 2020

Εθνικός «λογοκριτής» από το Μαξίμου στην «Επιτροπή 2021»;


Της Μαρίνας Αλεξανδρή

Πρώτα έδρασε ο (συνήθης τοποτηρητής του εθνικού φρονήματος) Κωνσταντίνος Μπογδάνος
Εξεμάνη διότι η Επιτροπή...


«Ελλάδα 2021» μνημόνευσε στον λογαριασμό της στο twitter τη δολοφονία Λαμπράκη - «ένα γεγονός που διχάζει», όπως είπε -, έβαλε κατά του καθηγητή της Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών Αριστείδη Χατζή για το άρθρο του περί «δικτατορίας του Καποδίστρια» που αναρτήθηκε στο site της Επιτροπής, και διακήρυξε πως η «Ελλάδα 2021» δεν ανταποκρίνεται στους λόγους «για τους οποίους την εμπιστεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Οι Έλληνες θέλουν Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη και Ιησού Χριστό» αποφάνθηκε εν τέλει, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει: «Ως βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου έχω εκ του Συντάγματος υποχρέωση να μην επιτρέψω τον διχασμό».

Μετά ήρθε ένα ακόμα άρθρο - απόσπασμα άρθρου, για την ακρίβεια - του Αριστείδη Χατζή για τον «Ερωτα του Καραϊσκάκη». Το απόσπασμα ανέβηκε και κατέβηκε αστραπιαία από το site της Επιτροπής, με μάλλον θολές δικαιολογίες, και κατόπιν η οργή Μπογδάνου… διαχύθηκε και στην υπόλοιπη κυβέρνηση (και τα πέριξ). 
Σε βαθμό που και η «Καθημερινή», έγραψε πως αν και η Επιτροπή διατηρεί την ανεξαρτησία της, στο Μαξίμου παρακολουθούν το θέμα, καθώς τους παίρνουν εξ αντανακλάσεως τα σκάγια. 
Και ότι, με αφορμή το άρθρο του κ. Χατζή, πολλοί ζητούσαν από την κυβέρνηση να παρέμβει και να τραβήξει αυτιά. Η εφημερίδα, μάλιστα, ουσιαστικά προανήγγειλε την εν λόγω «παρέμβαση», διότι στο Μαξίμου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου σε πρώτο πλάνο είναι η ανόρθωση της οικονομίας, ένα θέμα που πρέπει να ενώνει, όπως είναι τα 200 χρόνια από το 2021, να διχάζει.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το άρθρο Χατζή, προέκυψε και η παραίτηση από την Επιτροπή της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου - γνωστής, εκτός από την ακαδημαϊκή της πορεία, και από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2014 ήταν μεταξύ των καθηγητών του ΕΚΠΑ που είχαν πρωτοστατήσει στις διαμαρτυρίες για την κατάληψη του Πανεπιστημίου και τη διακοπή των μαθημάτων. Το όνομά της είχε αναφερθεί και μεταξύ των υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την «Εστία» οι λόγοι που οδήγησαν την κυρία Ευθυμίου στην παραίτηση ήταν οι «ανιστόρητες αναρτήσεις» αλλά και η τάση «ουδετεροπατρίας» που διακατέχει τον εορτασμό - «δεν νοείται να εορτάζεται η γέννηση ενός Έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία στο επίσημο έμβλημά του» -, καθώς και ο «αποχρωματισμός» της Ελληνικής Ιστορίας που επέλεξε η Επιτροπή.

Κατόπιν όλων αυτών, ήρθε ένα ακόμη - κύριο - άρθρο της «Καθημερινής» υπό τον τίτλο «οι Αρρυθμίες του 2021» το οποίο αφού επισημαίνει ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει ένα έργο «εθνικό» αφήνει αιχμές περί λειτουργίας της ως μέσο «αυτοπροβολής» και προσωπικών «δημοσίων σχέσεων» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη σπατάλη να γίνεται η ίδια η Επιτροπή το επίκεντρο αχρείαστων πολώσεων - και να παράγει μόνο ύλη για διαδικτυακούς καβγάδες. Το 2021 είναι μια ιστορική ευκαιρία για δημιουργία και αναστοχασμό. Όχι για άγονες έριδες και αυτοπροβολή. Η Επιτροπή δεν μπορεί να είναι ούτε δεξαμενή σκέψης ούτε οργανισμός δημοσίων σχέσεων κανενός».

Πριν στεγνώσει το μελάνι του άρθρου, οι παραινέσεις… εισακούστηκαν και, χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η «Επιτροπή 2021» της οποίας ηγείται η Γιάννα Αγγελοπούλου «ενισχύεται επικοινωνιακά» με την συμμετοχή σε αυτήν του Ευτύχη Βαρδουλάκη.

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, στενός συνεργάτης και σύμβουλος κατά καιρούς του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και, κατά τα όσα έγιναν γνωστά χθες από κυβερνητικές πηγές, θα συνδράμει στην επικοινωνιακή διαχείριση του έργου της Επιτροπής και στην προβολή του.

Το προφανές και βασικό ερώτημα είναι εάν αυτή η συνδρομή θα περιλαμβάνει και ρόλο «εθνικού λογοκριτή» όταν κρίνεται πως η αρθρογραφία και οι αναρτήσεις της Επιτροπής δεν συνάδουν με το εθνικοπατριωτικό αφήγημα της ιστορίας, όπως το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η κριτική και οι επιθέσεις στην Επιτροπή εκπορεύονται μόνον από το… υψηλό πατριωτικό φρόνημα των κυβερνητικών στελεχών ή εμπεριέχουν και συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις.

Οι απαντήσεις, και η συνέχεια, αναμένονται προσεχώς. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα στο επιτελείο της Γιάννας Αγγελοπούλου είναι μάλλον φορτισμένο.