11 Απρ 2020

Πρωτόγνωρες εικόνες στην Ιταλία: Μεγάλη Παρασκευή στο άδειο Βατικανό λόγω κορονοϊού(φωτο)


Η λειτουργία για την Μεγάλη Παρασκευή της Καθολικής Εκκλησίας τελέστηκε  φέτος χωρίς πιστούς λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με την εικόνα του άδειου Βατικανού να είναι πρωτόγνωρη.



Ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη λειτουργία από την πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ οι πιστοί μπόρεσαν  να την παρακολουθήσουν τόσο από την ιταλική τηλεόραση όσο και από το διαδίκτυο αλλά και την ακούσουν από το ραδιόφωνο.


Η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής είναι μία από τις σπάνιες φορές που ο Παπάς δεν κάνει κήρυγμα, το αφήνει στον πατέρα Ρανιέρο Κανταλαμέσα, τον ιεροκήρυκα του παπικού οίκου.


Ο ιεροκήρυκας είπε ότι η πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει σχεδόν 19.000 ανθρώπους στην Ιταλία, θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για όλους να εκτιμήσουμε τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή.

«Ας μην επιτρέψουμε τόσο πολύ πόνο, τόσους πολλούς θανάτους και τόση ηρωική δέσμευση εκ μέρους των εργαζομένων στον τομέα της υγείας να είναι μάταιη. Η επιστροφή στην παρούσα κατάσταση είναι η “ύφεση” που θα πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο», είπε.

Την ακολουθία αυτή παρακολουθούν συνήθως καρδινάλιοι, επίσκοποι και 10.000 πιστοί. Ωστόσο, λόγω των συνθήκων για τον κορονοϊό, στην εκκλησία υπήρχαν περίπου 25 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των βοηθών του Πάπα που διάβασαν από τις Γραφές και μια χορωδία μικρότερη από τη συνηθισμένη.


Σε μια άλλη αλλαγή από το συνηθισμένο τελετουργικό που υπαγορεύθηκε από την επιδημία των κορονοϊού, μόνο ο Πάπας φίλησε τον σταυρό στο τέλος της λειτουργίας. Συνήθως τον σταυρό φιλάει κάθε καρδινάλιος και επίσκοπος που είναι μέσα στην εκκλησία.




«Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι αδελφές, οι ιερείς» που έχασαν τη ζωή τους στην πανδημία του κορονοϊού «πέθαναν στο μέτωπο σαν στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους από αγάπη», δήλωσε χθες , ο Πάπας Φραγκίσκος στην τηλεόραση Rai1.

Ο ποντίφικας θεωρεί ότι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες εντάχθηκαν στους «εσταυρωμένους της Ιστορίας».

«Αισθάνομαι κοντά στον λαό του Θεού, ειδικά σε εκείνους που υποφέρουν περισσότερο, στα θύματα της πανδημίας, στον πόνο του κόσμου», είπε ο Πάπας, προσθέτοντας ότι συλλογίζεται την «ελπίδα, η οποία δεν παίρνει τον πόνο αλλά δεν απογοητεύει».





Χθες , υπό το φως των πυρσών, ο πνευματικός ηγέτης του 1,3 δισεκατομμυρίου Καθολικών ακολούθησε τον Δρόμο του Σταυρού, τη λιτανεία για την πορεία του Χριστού προς τον Γολγοθά, σε πολύ περιορισμένο σχήμα φέτος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η πρόσβαση στην οποία έχει απαγορευτεί από την αστυνομία.



Για την ακολουθία αυτή, συνοδεύθηκε από μια ομάδα πέντε κρατουμένων από τη φυλακή της Πάδοβας και μια ομάδα πέντε ιατρών και νοσοκόμων του Βατικανού.

Είναι η πρώτη φορά που ο Δρόμος του Σταυρού δεν πραγματοποιείται στο Κολοσσαίο της Ρώμης, από τότε που ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ εισήγαγε εκ νέου τη σύγχρονη παράδοση το 1964.