11 Απρ 2020

Κοροναϊός: Τραγικές εικόνες στις ΗΠΑ - Οριακά καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη


Σε πάνω από 90.000 ανθρώπους παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή η πανδημία του κοροναϊού μετά την εμφάνισή της στην Κίνα τον Δεκέμβριο. Το 50% και πλέον των θανάτων καταγράφεται...


στην Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. 

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 90.938 θάνατοι (για 1.534.426 κρούσματα), εκ των οποίων 64.342 στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο. Με 18.279 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα που καταμετρά τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο. Ακολουθεί η Ισπανία (15.238), οι ΗΠΑ (14.830) και η Γαλλία (10.869).

Ο ιός που έχει χαρακτηριστεί «εχθρός της ανθρωπότητας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ήδη προσβάλει περί το 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, με τον αριθμό να μην απεικονίζει την πραγματικότητα ελλείψει εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων. Παράλληλα 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται ή αναγκάζονται «να μείνουν στο σπίτι». Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανυπολόγιστες.

Ο χάρτης του ιού 
Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νέο «επίκεντρο» της πανδημίας, με τις Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία να βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση. Και στις τρεις αυτές χώρες παρατηρείται το φαινόμενο χιλιάδων θανάτων στα γηροκομεία. 

Ιταλία
Στην Ιταλία όπου έχουν πεθάνει πάνω από 18.000 άνθρωποι οι ειδικοί του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας επιβεβαίωσαν σήμερα, ότι ο ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού στη χώρα περιορίζεται. Ζήτησαν, ωστόσο, από όλους τους πολίτες να μην μειώσουν το επίπεδο επιφυλακής. Παράλληλα, επιβεβαίωσε, ότι και στις νότιες περιφέρειες της χώρας οι μεταδόσεις (έστω και αν κινούνταν πάντα σε πιο χαμηλό επίπεδο) έχουν περιοριστεί. Το ίδιο και στη Λομβαρδία, που χτυπήθηκε άσχημα από την επιδημία. Τα κρούσματα πλέον μειώνονται. 

Τεράστια ανησυχία πάντως προκαλεί ο θάνατος 1.822 ηλικιωμένων, που έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό, σε οίκους ευγηρίας της περιφέρειας. Για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, ότι θα διεξαχθούν έρευνες.

Γαλλία
Δραματική αύξηση παρουσίασε χθες ο αριθμός των θανάτων, που αποδίδονται σε επιπλοκές του κορωνοϊού, στη Γαλλία. Από το σύνολο των θανάτων που έχουν ξεπεράσει τις 12.000, οι 8.044 έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ενώ οι υπόλοιποι 4.166 θάνατοι έχουν σημειωθεί σε γηροκομεία και σπίτια.

Ισπανία
Νέα μείωση του αριθμού των θανάτων καταγράφεται στην Ισπανία το τελευταίο 24ωρο, καθώς το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 605 νέους νεκρούς. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται σε 15.238. 

Ο συνολικός ρυθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 157.022 σήμερα, έναντι 152.446 χθες, που σημαίνει, ότι κατά το τελευταίο 24ωρο 4.576 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Ισπανία, με τον ρυθμό της αύξησης των κρουσμάτων να επιβραδύνεται, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ.

Στο μεταξύ, 8.138 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους στα γηροκομεία, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν καταγράψει στους οίκους ευγηρίας οι Περιφέρειες της Ισπανίας, εκ των οποίων πάνω από το 50% στη Μαδρίτη. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, παρ' όλο που έχουν συμπεριληφθεί στα θύματα, τόσο αυτά που έκαναν το τεστ για τον ιό, όσο και αυτά που εμφάνισαν κλινικά συμπτώματα του ιού, χωρίς να έχουν κάνει τεστ.

Αν και η Ισπανία πέρασε την κορύφωση της επιδημίας, σύμφωνα με τις ισπανικές υγειονομικές αρχές, η κυβέρνηση προειδοποιεί τους Ισπανούς, να διατηρήσουν την επιφυλακή. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην χώρα από τις 14 Μαρτίου, παρατάθηκαν μέχρι τις 25 Απριλίου, αλλά ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποιεί, ότι πιθανόν να υπάρξει και νέα παράταση, ακόμη και αν εξετάζεται κάποια χαλάρωση της καραντίνας.

Βρετανία
Ακόμη 953 θάνατοι από τον κοροναϊό καταγράφηκαν σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 8.931. Συγκεκριμένα, στην Αγγλία καταγράφηκαν 866 νεκροί, ενώ 87 ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Σκωτία, την Ουαλία και την βόρεια Ιρλανδία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας (όπου βρέθηκε μετά από επιδείνωση της υγείας του λόγω κοροναϊού) και παραμένει υπό στενή παρακολούθηση στο νοσοκομείο. 

Τραγικές εικόνες στις ΗΠΑ
Τους 16.000 έχουν ξεπεράσει οι νεκροί στις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός νεκρών στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, που είναι χαμηλότερος μόνο από αυτόν στην Ιταλία. 

Οι ΗΠΑ εξάλλου μετρούν σχεδόν το ένα τέταρτο των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη, πάνω από 460.000 συνολικά.

Τραγικές εικόνες έρχονται από τη χώρα. Οι αρχές στη Νέα Υόρκη (τη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας στη χώρα) φέρονται να φτιάχνουν ομαδικούς τάφους στο νησί Χαρτ, έξω από το Μπρονξ, στους οποίους θάβονται θύματα του νέου κορονοϊού, κυρίως άνθρωποι που δεν αναζητήθηκαν από κάποιο συγγενή μετά το θάνατό τους.