4 Απρ 2020

Κορονοϊός: Στους 68 οι νεκροί – 60 νέα κρούσματα και 1673 συνολικά


«Δε θέλω να σας φοβίσω» ήταν το μήνυμα του κ. Σωτήρη Τσιόδρα στον ελληνικό λαό.
Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας ξεκίνησε την ενημέρωση στους πολίτες αναφέροντας τα νούμερα των κρουσμάτων και των νεκρών από την πανδημία...


παγκοσμίως.
Ωστόσο τόνισε με νόημα ότι δεν αναφέρει τα νούμερα για να φοβίσει τον κόσμο αλλά για να δείξει έμπρακτα πόσο γρήγορα και ύπουλα εξαπλώνεται ο ιός σε περίπτωση εφησυχασμού.

Αναλυτικά ανακοίνωσε:
Τα νέα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 60. Συνολικά έχουμε 1673 κρούσματα. 
Το 55% από αυτά είναι άνδρες. 
92 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι. 
20 από αυτούς είναι άνδρες ενώ οι υπόλοιποι γυναίκες. 
10 ασθενείς θεραπεύτηκαν και έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 
Όσον αφορά τους θανάτους, σήμερα ανακοινώνουμε 9 νέους θανάτους ενώ συνολικά έχουμε 68 νεκρούς στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στο ζήτημα της μάσκας.

 Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κρίνω πως πρέπει να μιλήσω πάλι για το θέμα της μάσκας. Κάποιες πολύ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμβάλουν άθελά τους στη διάδοση. Χτες το CDC έδωσε νέα οδηγία, για χρήση ακόμα και υφασμάτινων μασκών/καλυμμάτων προσώπου. Κάποιες από τις αυτοσχέδιες μπορεί να προστατεύουν τους υγιείς ανθρώπους, αλλά η λάθος χρήση τους μπορεί να έχει συνέπειες.  Προσοχή, αυτά τα καλύμματα δεν είναι σαν τις χειρουργικές μάσκες. Και μπορεί να προκύψει πρόβλημα: Σωματίδια του ιού από κάποιον γύρω μας παγιδεύονται στο ύφασμα και αυξάνονται οι πιθανότες να μολυνθούμε. Πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, είναι αναγκαίο. Έχω ζητήσει από το CDC να τοποθετηθεί επίσημα σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν συστήνεται η χρήση τέτοιας μάσκας. Θα δούμε αν θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα για αυτό το θέμα».