29 Απρ 2020

Όλα 50%: Έρχονται μειώσεις στους μισθούς


Μπορεί έξω να είναι Άνοιξη, αλλά σε ότι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς ήδη ξεκίνησε Χειμώνας, ο οποίος αναμένεται ιδιαίτερα βαρύς. 
Η κοινή διαπίστωση των συνδικάτων, αλλά και των συλλογικών φορέων των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων  (ανεξάρτητα από τις...


αντικειμενικές διαφορετικές προσεγγίσεις τους), ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στα εργασιακά, θα παραμείνουν, επιβεβαιώνεται από το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Ο βασικός προσανατολισμός των μέτρων, δηλαδή, αντί της επιδότησης της εργασίας να ανοίγει ο δρόμος για διεύρυνση της εργασιακής «ευελιξίας», με αιχμή την εκ περιτροπής εργασία που οδηγεί σε απολύσεις και φαραωνικές μειώσεις μισθών, όχι μόνο παραμένει, αλλά συνιστά και την επίσημη «γραμμή» της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στα εργασιακά.

Ακριβώς λόγω αυτού του προσανατολισμού, ακόμη και μέτρα όπως το ωράριο και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, με τη μείωση της χρηστικότητας ή της χωρητικότητάς τους, θα οδηγήσει επίσης σε απολύσεις ή/και σε μειώσεις μισθών.

Χαρακτηριστική της προσχηματικής χρήσης της πανδημίας για το ξεδίπλωμα της αντεργατικής βεντάλιας της κυβέρνησης είναι, και η «προτροπή»για γιγάντωση της τηλεργασίας. Όταν τον Μάιο του 2019 ο Κ. Μητσοτάκης εμφάνιζε ως «προσαρμογή» στον «κόσμο που αλλάζει», το να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επταήμερο και όσες ώρες έχει ανάγκη η επιχείρηση μέσω τηλεργασίας, η ΝΔ έσπευσε να κάνει λόγο για «παρερμηνεία».

Μόλις όμως την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, ότι «η εργασία από το σπίτι και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών πρέπει να επεκταθούν». Με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακη Σκέρτσο, αμέσως μετά, να επιβεβαιώνει τους φόβους μονιμοποίησης των αντεργατικών μέτρων, λέγοντας πως πρόκειται για «μία νέα καθημερινότητα που επιβάλλει νέους κανόνες εργασίας» και «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά της».

Έτσι, η καταγγελία της ΓΣΕΕ, ότι το υπουργείο Εργασίας, παρά τις υποσχέσεις, δεν προχώρησε στη νομοθετική παράταση των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα, «εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται εκτός προστασίας αυτών των συλλογικών ρυθμίσεων και να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος τα επίπεδα των όρων εργασίας και αμοιβών να κατρακυλήσουν», προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη.

Τόσο η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία και άλλες μορφές «ευελιξίας», όσο και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την «επανεκκίνηση», οδηγούν σε μια μισθολογική αφετηρία των 500 ευρώ, που θα κλιμακώνονται, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών που είχαν οι εργαζόμενοι στην προ πανδημίας περίοδο και σε μείωση των μισθών κατά 50%  με μόνο μερική κάλυψη  των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων από το κράτος.

Η «Αυγή» υπενθυμίζει (σε μια ακόμη επιβεβαίωση πως η πανδημία λειτούργησε ως πρόσχημα για την επιβολή παλαιότερων αντεργατικών στόχων), ότι το σχέδιο για μερική απασχόληση, που μπορεί να είναι έως και μηδενική, έχει προτείνει αρθρογραφώντας στη «Ναυτεμπορική» (22.4.2020) ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ.

Σύμφωνα λοιπόν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παρατείνεται για τον Μάιο, ίσως και περισσότερο, το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι εργαζόμενοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους, θα προσπαθήσουν να ζήσουν με το επίδομα των 534 ευρώ.

Επίσης, δίνεται η ευχέρεια στους εργοδότες να διαλέξουν, πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν. Ενώ θα γενικευτεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, που θα σημάνει μείωση κατά 50% του μισθού και 15θήμερη δουλειά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το κράτος θα καλύπτει ένα μέρος του υπόλοιπου μισθού και συγκεκριμένα το 40% έως 60%. Η Αυγή γράφει, ότι οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν το 50% των μισθών και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών, με το κράτος να προσθέτει το 50% του κρατικού βοηθήματος των 534 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα προκύψει, είναι, τουλάχιστον για τα κατώτερα κλιμάκια, μια αντιστοίχηση του μισθού με υποκατώτατο.

Η γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας» συνοδεύεται από τη δυνατότητα της επιχείρησης να την επιβάλει χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων, όπως προβλέπεται μέχρι τώρα.

Η Αυγή επικαλείται επίσης πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, εντός του Μαίου δεν αποκλείεται να προβλεφθεί η δυνατότητα, ώστε ο εργοδότης να διακόψει την αναστολή της σύμβασης και να επαναφέρει τον εργαζόμενο στην εργασία. Σ’ αυτή την περίπτωση το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή για λιγότερο από 30 ημέρες θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση πλέον τα 534 ευρώ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο μισθός θα διαμορφωθεί ως εξής:

   * Για δεκαπενθήμερη δουλειά, 290 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα λαμβάνει και το 50% των 534 ευρώ, δηλαδή άλλα 267 ευρώ και έτσι ο τελικός μισθός θα διαμορφώνεται στα 557 ευρώ, κάτω δηλαδή από τα σημερινά όρια του κατώτατου μισθού.
   * Όσοι παίρνουν μισθό 800 ευρώ, με τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και την 15θήμερη δουλειά, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Ενώ, θα ανεβαίνει στα 667 ευρώ με την κάλυψη κατά 50% του επιδόματος των 534 ευρώ.
   * Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος των 800 ευρώ κληθεί, να εργαστεί με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, ο μισθός του θα μειωθεί κατά 45% και θα πέσει στα 467 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ κάτω και από τα επίπεδα του κατώτατου μισθού.
   * Στην περίπτωση εργαζόμενου με μερική απασχόληση που θα μπει στο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας, οι αποδοχές θα πέσουν στα επίπεδα που έχει ένα χαρτζιλίκι, δηλαδή κοντά στα 100 με 150 ευρώ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει, αν ο εργαζόμενος σε αυτή την περίπτωση δικαιούται μέρος του επιδόματος των 534 ευρώ.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr