Πάνω από 3 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.
Αύξηση κρουσμάτων και νεκρών κατέγραψε η Ιταλία, μείωση στη Γαλλία. Σταδιακή άρση μέτρων σχεδιάζει η Ισπανία.
Με τον νέο κορωνοϊό να...
εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον πλανήτη, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 217.000 ανθρώπους και έχοντας μολύνει πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες, αρκετές κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα ή ετοιμάζονται να περάσουν στη νέα εποχή.
Οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τα στοιχεία να μην επιτρέπουν εφησυχασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου μία εβδομάδα μετά τη χαλάρωση κάποιων μέτρων, παρατηρήθηκε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ τα θύματα από την πανδημία έχουν ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ.
Πάνω από 2.200 νεκροί σε 24 ώρες στις ΗΠΑ
Με 2.207 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού σε 24 ώρες, ο ημερήσιος απολογισμός στις ΗΠΑ μπήκε ξανά σε ανοδική τροχιά χθες Τρίτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ενώ ο αριθμός των νεκρών ανά 24ωρο είχε μειωθεί περί τους 1.300 την Κυριακή και προχθές Δευτέρα, στη μακάβρια αριθμητική προστέθηκαν άλλοι 2.207 ασθενείς που υπέκυψαν ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας) από την προηγουμένη την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.
Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια αυξήθηκε έτσι σε 58.351, έχοντας ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες του πολέμου του Βιετνάμ (58.220).
Νωρίτερα χθες Τρίτη εξάλλου στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε άλλο ένα όριο με βαρύ συμβολισμό, αυτό του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στον πλανήτη, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Γερμανία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα μετά τη χαλάρωση των μέτρων
Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορωνοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Από τα μέσα Απριλίου ο ρυθμός αυτός είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,7, προτού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.
Εξάλλου το ποσοστό θνησιμότητας της covid-19 εξακολουθεί να αυξάνει μέρα με την ημέρα. Το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 202 ασθενείς, από 163 το προηγούμενο, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να ανέρχεται πλέον σε 6.115, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.304 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη Γερμανία να ανέρχεται σε 157.641, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Και αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από εκείνον που καταγραφόταν την προηγουμένη (1.144).
Η άνοδος του ρυθμού αναπαραγωγής μοιάζει να επιβεβαιώνει τους φόβους της Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο σταδιακής χαλάρωσης και έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την τάση που έχουν η κοινή γνώμη και αρκετοί αξιωματούχοι να αρθούν άμεσα τα μέτρα.
Ακόμη και με ρυθμό αναπαραγωγής “στο 1,1 ενδέχεται να φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας μας σε ό,τι αφορά τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας ως τον Οκτώβριο”, προειδοποίησε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος. Με “ρυθμό 1,2 θα φτάσουμε στα όρια του συστήματος υγείας τον Ιούλιο. Με ρυθμό 1,3 ήδη από τον Ιούνιο”, είχε τονίσει.
Η Γερμανία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου να χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κυρίως με την επαναλειτουργία κάποιων καταστημάτων, των γυμνασίων και των λυκείων.
Αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία
Στην Ιταλία, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού είναι 201.505. Οι νεκροί έφτασαν τους 27.359. Παράλληλα, 68.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 199.414 και είχαν χάσει την ζωή τους 26.977 άνθρωποι ενώ 66.624 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 382 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.091 νέα κρούσματα. 2.317 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 1.863 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 19.723 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 83.619 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εοκοσιτετράωρο αυξάνεται, με 352 περισσότερες μολύνσεις. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση και του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 52 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, ενώ οι ιασθέντες είναι 621 περισσότεροι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, πάντως, σε σχέση με πριν από μια εβδομάδα, συνεχίζει να σημειώνει πτώση. Σε ότι αφορά, δε, την απόφαση της κυβέρνησης Κόντε να ξεκινήσει με μεγάλη προσοχή, σταδιακά, η φάση εξόδου από τα μέτρα απομόνωσης, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας σήμερα προέβλεψε ότι αν αποφασιστεί η πλήρης, άμεση επαναλειτουργία κάθε ιδιωτικής επιχείρησης και δημόσιας υπηρεσίας, ο δείκτης μετάδοσης του ιού θα αυξηθεί ταχύτατα, και μέχρι τις 8 Ιουνίου οι μονάδες εντατικής θεραπείας των ιταλικών νοσοκομείων θα είναι και πάλι υπερπλήρεις, με τραγικές συνέπειες.
Και ο πάπας Φραγκίσκος, τέλος, ζήτησε από τους πιστούς να είναι προσεκτικοί και να σεβαστούν τις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης, για να μην προκύψει νέο κύμα μετάδοσης του ιού πριν το καλοκαίρι.
367 νέοι θάνατοι στη Γαλλία
Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε χθες κατά 367, φτάνοντας συνολικά τους 23.660, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τις 130.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χθες στο κοινοβούλιο ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν πρόκειται να αρθούν παρά μόνο αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 3.000 ημερησίως. Σήμερα, οι αρχές ανέφεραν 1.520 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον στα 129.859.
Πτωτικά κινείται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19, στους 27.484, από 28.055 την Δευτέρα. Επίσης, εξακολουθεί να μειώνεται, για δεύτερη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πέφτοντας σήμερα στους 4.387, από 4.608 προχθες.
Νέα κανονικότητα με άρση καραντίνας σε στάδια και στην Ισπανία
Η ισπανική κυβέρνηση όρισε χθες τον οδικό χάρτη της «σταδιακής» άρσης της καραντίνας στη χώρα, η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις «φάσεις», έως τα «τέλη Ιουνίου», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η φάση της αποκλιμάκωσης προς τη νέα κανονικότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έξι εβδομάδες» και «θέλουμε η μέγιστη διάρκεια να είναι οκτώ εβδομάδων για όλη την ισπανική επικράτεια», εξήγησε ο Σάντσεθ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με τα διαφορετικά στάδια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19, ενώ η διάρκεια για κάθε ένα από αυτά υπολογίζεται στις 2 εβδομάδες.
Η διαδικασία άρσης των αυστηρών μέτρων θα ξεκινήσει την 4η Μαΐου και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε συνάρτηση με παράγοντες, όπως τον ρυθμό διασποράς του ιού, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Έκρυβαν» τους μισούς θανάτους από κορωνοϊό σε Αγγλία και Ουαλία
Μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την covid-19 τείνε να γίνει η Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες και έδειξαν ότι οι θάνατοι από την επιδημία του νέου κορωνοϊού είχαν ήδη ξεπεράσει τους 20.000 στις 17 Απριλίου.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν κατά 52% πιο υψηλό σε σχέση με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για την περίοδο ως τις 17 Απριλίου, αφού συμπεριέλαβε στους θανάτους και όσους σημειώθηκαν στην κοινότητα και όχι μόνο στα νοσοκομεία.
Η ONS επεσήμανε ότι συνολικά 21.284 άνθρωποι είχαν πεθάνει ως τις 17 Απριλίου έχοντας κάποια αναφορά στην covid-19 στο πιστοποιητικό θανάτου τους. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 52% υψηλότερος από τους 13.917 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού που είχε ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση στις 18 Απριλίου και αφορούσε μόνο τους θανάτους στα νοσοκομεία.
Με τους νέους υπολογισμούς ο συνολικός αριθμός νεκρών στη Βρετανία λόγω της covid-19 ως τις 17 Απριλίου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί στη Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, αλλά χαμηλότερος από της Ιταλίας.
Στα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ONS περιλαμβάνονται 4.343 άνθρωποι που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας λόγω του κορωνοϊού σε διάστημα 15 ημερών, από τις 10 ως τις 24 Απριλίου. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 1.043 θανάτους που είχαν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας ως τις 10 Απριλίου, επεσήμανε ο Νικ Στράιπ επικεφαλής της ONS.
Βάσει των στοιχείων που έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, 21.092 άνθρωποι είχαν πεθάνει στα νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω του κορωνοϊού.