Ραπανάκης Σπύρος
Δέσμη μέτρων για τη θωράκιση της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας θα παρουσιάσει στις αρχές της εβδομάδας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Μήνυμα στους ηγέτες υπέρ του ευρωομολόγου: Να είστε έτοιμοι να το επιβάλετε με ή χωρίς τη Γερμανία
"Να καταρτίσουμε σχέδιο, πακέτο μέτρων θωράκισης της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας σαν να ήμασταν κυβέρνηση. Να προτείνουμε τα μέτρα που θα εφαρμόζαμε εμείς" ήταν η εντολή του Αλ. Τσίπρα στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος, όταν ο κορωνοϊός επισκέφτηκε τη χώρα μας.
"Το πρόγραμμα "#Μένουμε_Όρθιοι: Συνεχίζουμε μετά την πανδημία. Μην μαζεύουμε πάλι συντρίμμια. Για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση, για την κοινωνία και την οικονομία" αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές της εβδομάδας, ακόμα και αύριο, από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλ. Χαρίτση, την Έ. Αχτσιόγλου, τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Ν. Παππά.
Δημοσιονομικές δαπάνες με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία
Όπως επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία).
Η κοστολόγησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει την κυβέρνηση, “πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις”, να το υλοποιήσει, προκειμένου, όπως τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “να μην χρειαστεί για δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μιας νέας, ακόμα μεγαλύτερης υφεσιακής κρίσης”.
Τι περιλαμβάνει
Η δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τρία βασικά σκέλη: Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών και, τέλος, ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.
Η δέσμη μέτρων έχει δυο βασικούς στόχους:
* Την άμεση στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε το πέρας των μέτρων περιορισμού να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους.
* Να διασφαλιστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα.
Γρήγορη ανάκαμψη χωρίς μείωση εισοδημάτων
Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, στόχος της άμεσης λήψης οριζόντιων μέτρων μεγάλης κλίμακας είναι αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη μετά την κρίση, αφετέρου εξερχόμενοι από αυτήν να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς μείωση εισοδημάτων.
"Εάν επιχειρηθούν εκ των υστέρων παρεμβάσεις, όπως λέει ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, η ζημιά στην οικονομία, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους θα είναι μη αναστρέψιμη και το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο” προειδοποιεί κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καμιά δικαιολογία
Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, που προκύπτουν από την αποφασισμένη παρέκκλιση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων, τη διασφάλιση ρευστότητας από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αλλά και τις τεράστιου ύψους δημόσιες παρεμβάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν υπάρχει δικαιολογία, να μην υλοποιηθεί μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας και στη χώρα μας.
Την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου, τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν ένα “θλιβερό κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης Ευρωζώνης”.
Μέτρα χωρίς προηγούμενο διεθνώς
Σε όλο τον πλανήτη λαμβάνονται μέτρα χωρίς προηγούμενο: γιγαντιαία προγράμματα κρατικής εγγυοδότησης, παροχής ρευστότητας και κάλυψη μισθών από το κράτος, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κόβει χρήμα, η Ε.Ε. αναθεωρεί θέσφατα δεκαετιών, σχεδιάζονται υπερ-ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, η Γερμανία ανακοινώνει καθεστώς επιλεκτικής απαγόρευσης εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους και παρέχονται σειρά από κίνητρα, ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές.
Ειδικότερα στο 15% του ΑΕΠ φτάνουν τα μέτρα στη Μ. Βρετανία, στο 20% στην Ιταλία και την Ισπανία, στο 15% στη Γερμανία, στο 12% στη Γαλλία και, ταυτόχρονα, χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία έχουν αποφασίσει επιδότηση μισθών που φτάνει από το 95% έως το 60%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σχέδιο 356 δισεκατομμυρίων δανεισμού επιχειρήσεων και 156 δισεκατομμυρίων συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που πρόκειται να εγκρίνει η Άν. Μέρκελ.
Στην Ισπανία, που ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 200 δισ. ευρώ, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έξι μήνες πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.
500 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγήσει η σουηδική κυβέρνηση για δάνεια στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών, με μηδενικό επιτόκιο, και δίνεται η δυνατότητα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για έναν χρόνο με κόστος 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καλύπτεται το 95% των μισθών στις επιχειρήσεις και παγώνουν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.
Νέα παρέμβαση Τσίπρα για το ευρωομόλογο:
Ευρωπαϊκό New Deal με ή χωρίς τη Γερμανία
Μετά το άρθρο του στη «Le Monde», όπου έκανε λόγο για ευρωομόλογο ακόμα και χωρίς τη Γερμανία, ο Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του, καλεί τους ηγέτες των κρατών που συνυπέγραψαν την επιστολή, με την οποία στηρίζουν το ευρωομόλογο, να μην αρκεστούν στην καταγραφή μιας διαφωνίας, αλλά “να είναι έτοιμα να το επιβάλουν”, είτε με τη Γερμανία “είτε χωρίς αυτήν”.
Και πρόσθεσε: “Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου είτε με εναλλακτικές” τονίζοντας πως θα μπορούσε να εκδοθεί ένα μεγάλο ομόλογο του ESM, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη - μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες. “Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην Υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους”.
“Μοναδική λύση τελικά απέναντι στην επερχόμενη κρίση δεν είναι ούτε ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικός απομονωτισμός ούτε η συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών, αλλά ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες, οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμα της παρέμβασης και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη.