14 Απρ 2020

Κορονοϊός: Στους 101 οι νεκροί στη χώρα μας – 25 νέα κρούσματα, 2.170 συνολικά



Το τελευταίο 24ωρο, σημειώθηκαν 2 νέοι θάνατοι από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρας μας, όπως ενημέρωσε και το απόγευμα της Τρίτης 14 Απριλίου ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας. 
Συνολικά οι νεκροί είναι 101.

Τα νέα κρούσματα του Covid-19 στην Ελλάδα είναι 25, παρουσιάζοντας νέα μείωση. Συνολικά οι περιπτώσεις του κορονοϊού φτάνουν τις 2.170.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι μία γυναίκα 96 ετών μπήκε στην μακάβρια λίστα των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.
Η γυναίκα έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.
Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας κατέληξε στο νοσοκομείο «Αττικόν» ένας 84χρονος άνδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 1.947.000 κρούσματα, αλλά και ότι 460.000 ασθενείς Covid-19 ανάρρωσαν και έγιναν καλά. Στην Ελλάδα, καταγράφονται σήμερα 25 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό ασθενών με κορωνοϊό να ανέρχεται σε 2.170. Από αυτούς, το 56,2% αφορά άνδρες και οι υπόλοιπο είναι γυναίκες.

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, το 25,6% των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. σχετίζεται με ταξίδι, ενώ περίπου 40% με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τους 76 διασωληνωμένους, των οποίων η διάμεση ηλικία είναι 68 έτη, 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες. Σύμφωνα με τις Αρχές, το 80% των βαριά ασθενών έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, 27 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τι είπε ο Τσιόδρας τα μέτρα προστασία από τον κορωνοϊό στις φυλακές

Πριν κλείσει την ενημέρωση του για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις φυλακές, όπου κρατούμενοι και προσωπικό θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον κορoνοϊό.

«Είναι και θεωρούνται ευάλωτοι πληθυσμοί» είπε ο λοιμωξιολόγος και σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για λύση μικρότερου συγχρωτισμού και καλύτερης απόκρισης στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά και προσπάθεια για πιο κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.


 Η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μέτρηση των επιστημόνων αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, το «Ρ0», όπως το αποκάλεσε. Είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η τιμή του «Ρ0» θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα τον μετέδιδε σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους, αν η χώρα δεν λάμβανε τα μέτρα περιορισμού.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όμως παρατήρησε πως σημειώνεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται στη χώρα μας. Το ζητούμενο, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος υπήρξε «η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού λοιμώξεων που θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το Ρ0 μένει κάτω από το1, αυτό σημαίνει πως η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπήρξε ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή τη τάση θα διατηρηθεί. «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» είπε χαρακτηριστικά.