Συνέντευξη του Ιταλού επιδημιολόγου – λοιμωξιολόγου Λεοπόλντο Σαλμάζο, στην Πατρίτσια Τσεκόνι
Ο Ιταλός γιατρός Λεοπόλντο Σαλμάζο, ειδικός στον τομέα των λοιμωδών και τροπικών ασθενειών, με πείρα 42 χρόνων και άμεση παρουσία σε χώρες της Αφρικής, έδωσε μια...
ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Πατρίτσια Τσεκόνι και στην ιστοσελίδα L’ Antidiplomatico για το ζήτημα του κορωνοϊού. Παρουσιάζουμε εδώ εκτεταμένα αποσπάσματά της.
Ο κορωνοϊός τρομάζει όλους για την ευκολία μετάδοσης. Αν ακούσετε μια συνομιλία στο μπαρ, αισθάνεστε μια ατμόσφαιρα ανησυχίας, σαν να ήταν ο ιός εκεί, έτοιμος να επιτεθεί σε εμάς και τα παιδιά μας
Με όλη την προσοχή που οφείλεται σε αυτόν τον ιό, θα ήθελα να επισημάνω, ότι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, και μιλάμε για πάνω από 5 εκατομμύρια ετησίως στον κόσμο, προκαλούνται από ασήμαντες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος ή ακόμα πιο ασήμαντες διαρροϊκές ασθένειες, οι οποίες σκοτώνουν, απλώς, επειδή προσβάλλουν οργανισμούς, που είναι αποδυναμωμένοι από τον υποσιτισμό.
Καταλαβαίνω, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον κινεζικό ιό, που ανησυχεί προς το παρόν τον κόσμο και θεωρείται πραγματικός δολοφόνος.
Αν μιλάμε για δολοφόνους, και λάβουμε υπόψη τον αριθμό των θανάτων που προκαλούν, τότε σας λέω, ότι ο πρώτος απόλυτος δολοφόνος σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε και είναι ο υποσιτισμός.
Δεν έχω κανένα λόγο, να αμφισβητήσω τα λόγια σας. Τώρα όμως θα ήθελα να γνωρίζω τη γνώμη σας σχετικά με αυτόν τον κορωνοϊό και την πραγματική έκταση του κινδύνου που διατρέχουμε.
Αυτός ο κορωνοϊός έχει ποσοστό μεταδοτικότητας 2,5, ενώ το ποσοστό μόλυνσης της ιλαράς είναι 15. Αυτό σημαίνει, ότι, ξεκινώντας από το πρώτο μολυσμένο, μετά από τέσσερα βήματα ο νέος κορωνοϊός θα έχει μολύνει 39 ανθρώπους, ενώ ο ιός της ιλαράς θα έχει μολύνει… ακούστε προσεκτικά: 50.625. Και ξέρετε, γιατί μια συνηθισμένη ιλαρά είναι ένας τόσο φοβερός δολοφόνος για τα παιδιά της Αφρικής; Επειδή είναι υποσιτισμένα. Έτσι, η απλή ιλαρά αντιπροσωπεύει έναν πολύ υψηλότερο παγκόσμιο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, αλλά δεν δημιουργεί τρόμο.
Εντάξει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό και περισσότεροι από 40.000 μολυσμένοι…
Αυτά τα δεδομένα φοβίζουν τους ανθρώπους που τρέφονται καλά, ενώ ο ιός της ιλαράς ή το πολύ συνηθισμένο βακτήριο Escherichia coli δεν μας ανησυχούν, γιατί η πιθανότητα μολύνσεως είναι πολύ χαμηλή και ο θάνατος είναι σχεδόν απίθανος.
Ονομάζουμε έναν ιό δολοφόνο, που σκότωσε 1.000 ανθρώπους από έναν πληθυσμό 1,5 δισ. και ίσως 3 ή 4 ανθρώπους έξω από την Κίνα, αλλά δεν δίνουμε προσοχή σε έναν δολοφόνο που προκαλεί εκατομμύρια θύματα όχι τόσο με την μεταδοτικότητά του, αλλά λόγο της αδυναμίας των σωμάτων, που οφείλεται στην ακραία φτώχεια.
Ακριβώς γι ‘αυτόν τον λόγο δεν θεωρώ, ότι ο νέος κορωνοϊός είναι μάστιγα του Κυρίου. Η μάστιγα ήταν η τρομερή «ισπανική γρίπη» πριν από εκατό χρόνια, η οποία προκάλεσε πάνω από 50 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Νομίζω, ότι είναι θέμα επαγγελματικής ειλικρίνειας, να συγκρίνουμε αυτές τις καταστάσεις και κατά συνέπεια να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του ιού. Αυτό που εξαπλώνεται είναι ο ιός του τρόμου…
Θα ήθελα όμως να σας θέσω μια ερώτηση. Μήπως η ιταλική τηλεόραση και οι εφημερίδες αναφέρονται στην καταιγίδα ακρίδων, που έπληξε μέρος της Ανατολικής Αφρικής;
Ναι, οι ειδήσεις κυκλοφόρησαν πριν από λίγες ημέρες, αλλά στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός μονοπωλεί τις πληροφορίες και η Αφρική, δεν πολυενδιαφέρει. Ωστόσο, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Αφρική και σίγουρα κινεζικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες θα ταξιδεύουν τακτικά εκεί. Τι γνωρίζει ο πληθυσμός της περιοχής για αυτό το πρόβλημα;
Τα μέσα ενημέρωσης των φτωχών χωρών κυριαρχούνται από το δυτικό κεφάλαιο, διατηρούν όμως μια ελάχιστη αυτονομία και, μπορώ να πω, μεγαλύτερη επαφή με τους απλούς ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, πολύ λίγα λέγονται για τον νέο κορωνοϊό. Τολμώ επίσης να πω, ότι, αν ο ιός που φοβίζει τη Δύση τόσο πολύ, φτάσει εδώ, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, για τους ανθρώπους που πεθαίνουν ήδη από τις πιο ασήμαντες αιτίες.
Εδώ, όμως, ο συναγερμός για τις ακρίδες μεγαλώνει. Για εσάς είναι κάτι μακρινό, για τους Αφρικανούς σημαίνει λιμός. Δεν είναι σαν την «πείνα» σας, που ικανοποιείται με ένα σνακ, αλλά μια κατάσταση που δεν καλύπτεται και οδηγεί στον θάνατο.
Ξεκινήσαμε με τον κορωνοϊό και φτάσαμε στις ακρίδες. Επιτρέψτε μου να κάνω μια τελευταία ερώτηση. Θεωρείτε την καταιγίδα των ακρίδων πολύ πιο επικίνδυνη. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί;
Βλέποντας τον κόσμο από εδώ, σας λέω ότι 20 εκατομμύρια θάνατοι έχει εκτιμηθεί, ότι θα συμβούν από την προσβολή των ακρίδων. Δηλαδή, 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα. Και αν μερικοί χιλιάδες άνθρωποι πεθάνουν από μια λοίμωξη όπως ο κορωνοϊός, θα ήταν οι ίδιοι άνθρωποι, που, καθώς είναι τόσο εξασθενημένοι, θα πέθαιναν και από ένα κοινό κρυολόγημα.
Θα σας πω επίσης, ότι για να αποφευχθεί η καταστροφή από τις ακρίδες, που θα ισοδυναμούσε με το θάνατο ενός Ιταλού στους τρεις, θα χρειαζόντουσαν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ο θάνατος αρχίζει να φτάνει σε υψηλά επίπεδα, τότε μπορεί κάποιοι να δείξουν ενδιαφέρον. Θα μαζέψουμε μερικά χρήματα αναμεμιγμένα με δάκρυα, για να σώσουμε τους «φτωχούς μαύρους» και ίσως ακόμη και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως αυτό της Μελίντα και του Μπιλ Γκέιτς να δείξουν την φιλανθρωπία τους και θα πουλήσουν το σήμα τους καλύτερα.
Αν δεν σταματήσει η μόλυνση των ακρίδων, πολλά υποσιτισμένα κορίτσια θα εγκαταλείψουν αυτόν τον κόσμο, ενώ οι διαφημίσεις για χαρούμενα σνακ θα εναλλάσσονται στις οθόνες σας, με σκελετωμένους οργανισμούς λόγω των ακρίδων. Κανείς δεν έχει δεσμευτεί, να σταματήσει 20 εκατομμύρια θανάτους από λιμοκτονία, που αναμένονται. Είναι μια ανακοινωθείσα σφαγή, αλλά 20 εκατομμύρια θάνατοι από την πείνα, δεν προκαλούν φόβο στη Δύση, επειδή «ο ιός της ακρίδας» περιορίζεται μόνο στην Υποσαχάρια Αφρική.
Επίσης, θέλω να σας δώσω μια πληροφορία: Ο FAO, η ανώτατη αρχή των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα μελετά και καταλήγει, ότι σε μια δεκαετία η κύρια πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή του ανθρώπου δεν θα είναι πια κοτόπουλα, βοοειδή και ψάρια. Θα αποτελείται από έντομα: οι γρύλοι είναι δεύτεροι στη μελλοντική κατάταξη και γνωρίζετε ποιες είναι οι πρώτες; Οι ακρίδες!
Πηγή: edromos.gr