24 Μαρ 2020

Όλα αυτά που θεωρούσαμε απίθανα να μας συμβούν, θα είναι η νέα μας κανονικότητα


Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Τι κάνετε ρε;

Οι ΗΠΑ με περισσότερα από 40.000 κρούσματα και 500 νεκρούς (περάσαμε 3οι και πάμε για πρωτιά στον κορονοϊό) ακόμα το σκέφτονται για επιβολή στρατιωτικού νόμου· καλά, εμείς εδώ δεν συμφωνήσαμε ακόμα για το πακέτο των μέτρων, ενώ η Ελλάδα των 600+ κρουσμάτων και 17 νεκρών αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας. 


Και με τα σκατά αντί για μυαλό που κουβαλούν πολλοί Έλληνες στο κεφάλι τους, δεν χρειάζεται καν, να την επιβάλλει η κυβέρνηση την απαγόρευση.

Θα βγαίνουν τις επόμενες μέρες τα χάπατα και θα φυλάνε τις εισόδους των πολυκατοικιών τους, σαν να φυλάνε Θερμοπύλες, ενώ θα παραδίδουν τους παραβάτες στα περίπολα των φαντάρων.
Τώρα, για όλους αυτούς που τους έκλεισαν σαν τα ποντίκια στα σπίτια τους και απλά παίρνουν μια ιδέα, απ’ αυτά που ζούσαν οι λιγότερο «τυχεροί» συμπολίτες τους, που έπεφταν σαν τις μύγες όλα αυτά τα χρόνια, ότι και να πω, από το ένα αυτί θα μπει και από το άλλο θα βγει.

Άλλωστε, πρέπει να είσαι λιγουλάκι μ@λάκας, για να ζεις δέκα χρόνια στην χρεοκοπημένη Ελλάδα και να νομίζεις, πως θα κάνεις δυτικό τρόπο ζωής και μάλιστα βγαλμένο από ταινία του Hollywood· ειδικά, με αυτά που έρχονται σε όλο τον κόσμο για όλους μας.

Όσο για σένα, Κούλη, είσαι ένας μικρός θεούλης.

Ποιος Κιμ και μ@λακίες τώρα.

Δώστε του το κουμπάκι να το πατήσει, να τελειώνουμε με αυτό το τσίρκο, που έχει καταντήσει ο πλανήτης.

Γάντι τους έκατσε η επιδημία.

Ειλικρινά, δεν περίμενα να γράφουμε, μέσα στον Μάρτιο, πως αυτό που τελείωσε οριστικά, είναι η αστική δημοκρατία. Όχι μόνο στην Αλβανία, την Ελλάδα ή την Ουγγαρία. Παντού.

Αφού πρώτα είχαμε πόλεμο οι δυτικοί μια με τους τρομοκράτες, την επομένη με τους πρόσφυγες και μετά με τους… Κινέζους, τώρα έχουμε πόλεμο με τους ανεύθυνους που βολτάρουν πέρα-δώθε και σκορπούν τον κορωνοϊό.

Όχι, καλά να πάθουμε.

Αμ, νομίζαμε, ότι όλοι αυτοί οι φράχτες και τα τείχη που ορθώνονταν, πάνω από τα κεφάλια μας, ήταν για να κλείσουν τους άλλους απ’ έξω, ενώ στην ουσία είναι, για να κλείσουν εμάς μέσα. Γιατί κανείς δεν είναι πραγματικά ασφαλής, αν δεν είναι ο διπλανός του, κουτορνίθια.

Και πόσο τραγικό και συνάμα άθλιο που όλες αυτές οι «πλούσιες» και «προηγμένες» χώρες δεν μπορούν να σώσουν ούτε τους κατοίκους τους, οπότε καταλαβαίνει κανείς τι μας περιμένει στη συνέχεια.

Σε λίγο θα ζηλεύουμε τους Παλαιστίνιους. Μην πω τους πρόσφυγες ακόμα.

Μόλις που μας έδωσαν μια πρόγευση της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Πόσοι ευαισθητοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια, όταν τσαλαπατούσαν ολόκληρες κοινότητες και ανθρώπους;

Ελάχιστοι Αμερικάνοι ασχοληθήκαμε με το Φέργκιουσον, όπου επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος εκείνες τις ταραχώδεις ημέρες του 2014.

Το μόνο, επίσης, που θα προσθέσω, σε όσα είπε ο Ηλίας, είναι ότι ο καπιταλισμός δεν επιβραδύνει, αλλά αντιθέτως επιταχύνει όταν περνάει «κρίσεις».

Όλα αυτά που θεωρούσαμε απίθανα να μας συμβούν, θα είναι η νέα μας …κανονικότητα.

Μάλλιασε η γλώσσα πολλών να λένε, ότι η «μεσαία» τάξη είναι κοντύτερα στους άστεγους απ’ ότι στους δισεκατομμυριούχους. Μάταια. Παραμυθιάστηκε το πόπολο, πως θα ζήσει μεγάλες στιγμές, εφόσον κοιτάει τη δουλειά του.

Ο δυτικός έστρεφε το βλέμμα του μακριά, όταν έπεφτε το κρατικό ξύλο, γιατί «κάτι θα έκαναν» και «δεν μας αφορά».

Μέχρι που μπούκαραν οι αστυνομικοί σε σπίτι και το θύμα τους φώναζε «σαν αναρχικοί κάνετε».

Και αντί να στεκόμαστε στο πλευρό του αδύναμου, φτάσαμε να νομίζουμε, ότι είμαστε το πουλέν των ισχυρών. Αυτό, τουλάχιστον, θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά.

Μάλιστα κάποιοι κάθονται μπροστά στον καθρέφτη τους και ονειρεύονται, ότι είναι ερωτευμένος μαζί τους ο Βαγγέλας και πως, όταν έρθει ο κατακλυσμός, θα τους πάρει μαζί του στην Κιβωτό (νομίζουν οι ηλίθιοι, πως το αφεντικό τους είναι τόσο βλάκας, που θα ήθελε να έχει στο πλευρό του τις μούρες τους).

Πάντως, η «μεσαία» τάξη δεν τους είναι πια χρήσιμη και ότι δεν τους είναι χρήσιμο, το πετάνε. Μας ευχαριστούν για την ευγενική μας προσφορά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν μας χρειάζονται πλέον και c’est la vie που λένε και οι Γάλλοι.
(Πόσο περίεργο είναι, που τα χρηματιστήρια καταρρέουν σε τέτοιο βαθμό, χωρίς να καταστρέφονται υποδομές ή να έχουν εξαντληθεί φυσικοί πόροι. Είναι λες και όλη τους η αξία προέρχεται από την ανθρώπινη εργασία. Αναρωτιέμαι αν έχει γράψει ποτέ κάποιος γι’ αυτό).

Όλα θα ξεκαθαρίσουν φέτος, απ’ ότι φαίνεται· εκτός αν ψοφήσουμε, οπότε θα μείνουμε με τις απορίες.
Περιττό να πούμε, ότι κανένας δεν προετοιμάστηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο και φτάσαμε στο σημείο να λέμε, ότι η «μεσαία» τάξη θα μεγαλώνει με τα χρόνια.

Και έτσι, όποιος αντιδρούσε στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, ορατών και αοράτων και στην εμπορευματοποίηση (από δεκαετίες) της κοινωνίας, γνώριζε το χλευασμό. Άσε που μετρούσες στα δάχτυλα των ποδιών, όσους αντιδρούσαν και πάλευαν για την Υγεία, που τώρα είναι το υπέρτατο αγαθό.

Να που έτσι τελειώνει λοιπόν η «μεσαία» τάξη, όχι με μια θεαματική έκρηξη, ούτε καν με ένα αδύναμο κλαψούρισμα, αλλά με ένα ξερόβηχα.
Ας πρόσεχες, κυρ Παντελή.

Ξεφτιλίστηκες για ένα ευρώ και το Airbnb και τώρα θα σε φάει ο κορωνοϊός, Παντελάκο.

Και αν τη γλιτώσεις, μη χαίρεσαι, έρχεται στο καπάκι ο καπιταλισμός να σε καταβροχθίσει.

Τράβα τώρα να εκτυπώσεις την άδεια εξόδου, μήπως σ’ αφήσουν να πας στο σούπερ μάρκετ, να αγοράσεις λίγο χαρτί υγείας ακόμα.

Με εκτίμηση,

Άρης

Υ.Γ.1 Επειδή άρχισε να αναφέρεται πάλι ο Μαρξ αυτές τις μέρες, προσωπικά, νομίζω, ότι αυτός που έπεσε μέσα τελικά ήταν ο Φράνσις Φουκουγιάμα, που έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Το τέλος της Ιστορίας». Τσιν τσιν.

Υ.Γ.2 Την πολλή πλάκα θα την έχουν οι Έλληνες τις επόμενες μέρες, που θα προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει σ’ αυτούς πάλι. Όχι όλοι εννοείται. Κυρίως, εκείνοι που ονειρεύτηκαν …ανάπτυξη. 

(Φίλε Άρη, δίνε πόνο. Άρη, οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει Χριστό. Ακούς ανθρώπους να λένε: “να περάσει αυτό με τον κορωνοϊό…”. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Δεν έχουν αντιληφθεί, τι συμβαίνει. Κλείστηκαν στα σπίτια τους μόνοι τους και ξεκίνησαν μετά hashtag #ΜεταΘαΛογαριαστουμε. Μετά τον κορωνοϊό, θα λογαριαστούν με την εξουσία. Τι γέλιο ρίχνουμε. Οι Έλληνες [με την βοήθεια των πνευματικών τους ανθρώπων και των ΜΜΕ] φαντασιώνονται, πως ο Μητσοτάκης είναι παγκόσμιος ηγέτης και ο Τσιόδρας ο Χριστός. Καλά, δεν ξεχνάμε ποτέ, τι έλεγαν και τι έγραφαν για τον Σημίτη, πριν τον ξεχάσει και ο …κορωνοϊός. Άρη, στην Ελλάδα έχει ακόμα πιο πολύ γέλιο, γιατί η Ελλάδα είναι το βασίλειο του μικροαστισμού. Άλλο που νομίζουν όλοι οι Έλληνες, πως είναι πολύ μεγάλοι επαναστάτες. Θέλω να σου γράψω κι άλλα, αλλά είναι επικίνδυνα εδώ. Εδώ οι άνθρωποι χειροκροτάνε στα μπαλκόνια την ανοησία τους. Να είσαι καλά, Άρη. Την αγάπη μου.)


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net