12 Φεβ 2020

Η τοποθέτηση του Γ. Πουλοκέφαλου για τα πυρηνελαιουργεία


Την πρόταση της παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ" για την Πελοπόννησο” σχετικά με το χρονίζον και πολύ σοβαρό θέμα της λειτουργίας πυρηνελαιουργείων σε Μεσσηνία και Αργολίδα, κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Πουλοκέφαλος...


κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο .


Η πρόταση των “ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ” συνίσταται στη μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων σε κατάλληλες περιοχές – εκεί όπου θα ρυπαίνουν λιγότερο, με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό και βελτίωση της λειτουργίας τους, ώστε να μειωθεί η περιβαλλοντική ρύπανση. 
Οι νέες θέσεις των πυρηνελαιουργείων θα καθοριστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Προτείνεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με Πολυτεχνείο της χώρας το οποίο θα λειτουργήσει ως τεχνικός της Σύμβουλος, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και εκσυγχρονισμού μπορεί να εξασφαλιστεί με ένταξη του προγράμματος  στο επόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο ξεκινά το 2021. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει η Περιφέρεια να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προεργασίες ώστε να το εντάξει στο τεχνικό της πρόγραμμα. Μόνο έτσι μπορεί να λυθεί άπαξ δια παντός το πρόβλημα.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Πουλοκέφαλος, η θέση των “ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ” ξεκινά με την αδιαπραγμάτευτη παραδοχή ότι προέχει η δημόσια υγεία των πολιτών οι οποίοι διαμένουν σε κοινότητες πλησίον μονάδων επεξεργασίας πυρηνοπολτού και παραγωγής πυρηνελαίου, καθώς επίσης και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 
Δεν παραγνωρίζεται ωστόσο η αναγκαιότητα λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων τόσο για την τοπική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελαιοπαραγωγή, όσο και για την επεξεργασία των υποπροϊόντων της ελαιοπαραγωγής τα οποία σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να εναποτεθούν σε φυσικούς αποδέκτες πλήττοντας το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον των περιοχών αυτών.