12 Φεβ 2020

Σκληρή κριτική Κοτζιά "Είμαι εχθρός των κραυγών αλά Τούρκα. Είμαι εχθρός και της υποχωρητικότητας σε αυτό που εσύ το προκαλείς"

Στην Κόρινθο βρέθηκε απόψε ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς, προσκεκλημένος "μιας παρέας του Σαββάτου" όπως είπε ο εκ των...


διοργανωτών συνάδελφος Γιώργος Γουγάς, που επιθυμούν να συμβαίνουν σημαντικά πράγματα στην πόλη μας. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και ήταν ιδιαίτερα επιτυχής από πλευράς προσέλευσης κόσμου. Την συζήτηση άνοιξε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔιΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος, ο οποίος περιέγραψε, ποιο είναι σήμερα το διεθνές περιβάλλον, μέσα στο οποίο κινείται η Ελλάδα.

Και από τους δυο ομιλητές υπογραμμίστηκε αρχικά, πως η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από μεγάλες  γεωπολιτικές  ανακατατάξεις . 

Οπωσδήποτε το μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η ομιλία Κοτζιά κυρίως στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως η χώρα μας παριστάνει την "μικρή Τουρκία" .



"Εμείς δεν χρειάζεται να γίνουμε μια αντιγραφή της Τουρκίας, διότι δεν μπορούμε να το κάνουμε και καλά, αλλά θα πρέπει να επιδείξουμε μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά θέτοντας σε εφαρμογή τα τρία "δ". Διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση, διαιτησία. Και αν αυτά πετύχουν τότε μας ακούν όλοι με προσοχή. Διότι έχουμε σοβαρότητα."

Ο πρώην υπουργός αναφερόμενος σε δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας δήλωσε με νόημα "Είμαι εχθρός των μεγάλων κραυγών αλά Τούρκα. Είμαι επίσης αντίθετος με την υποχωρητικότητα, που έρχεται σε κάτι που εσύ προκαλείς. Όταν η Τουρκία σου λέει, θα κάνει εξορύξεις Νότια της Κρήτης και εσύ δεν μιλάς...σε ζυγίζει!

Επιθυμώντας να υπερασπιστεί την πολιτική για την συνθήκη των Πρεσπών, τόνισε πως σε αυτή την συγκυρία μας ευνοεί.
"Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι μακεδονομάχοι, είναι πως η Τουρκία επιθυμεί να είμαστε περικυκλωμένοι. Και ήμασταν. Με την συνθήκη των Πρεσπών δεν μπορεί να μας ελέγξει απο τον Βορρά. Απέτυχε. Τώρα η Τουρκία φτιάχνει τη νότια δαγκάνα. Την Λιβύη. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να στείλει πατριοτ στην Σαουδική Αραβία, γιατί δεν έστελνε μια φρεγάτα στην Κύπρο;" αναρωτήθηκε.

"Δεν μίλησα ποτέ για συνδιαχείριση. Ψεύδονται όσοι ανακυκλώνουν αυτό, ενώ γνωρίζουν την αλήθεια. Εγώ υποστήριζα το νομικό μας δίκαιο. Τις συμφωνίες μας", είπε.
Στο θέμα αυτό ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην συμφωνία του Παρισιού το 1947 για τα Δωδεκάνησα και την συνθήκη της Λωζάνης.