17 Φεβ 2020

Η κυβέρνηση «παγώνει» τις επιτάξεις στα νησιά


Βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση, αναφορικά με τις επιτάξεις ακινήτων στα νησιά του Αιγαίου για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων που έχει εξαγγείλει, μετά από τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων.


Υπενθυμίζεται, πως η επίταξη, που αποτελούσε επιλογή και «εντολή» του Κυριακού Μητσοτάκη, είχε παρουσιαστεί ως «αναγκαία» και «μοναδική λύση». Όμως μετά την άρνηση της Περιφέρειας και των Δήμων να προσέλθουν σε οποιοδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση, υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το αδιέξοδο, που η ίδια δημιούργησε. Ενδεικτικό του κακού (έως και ανύπαρκτου) σχεδιασμού είναι, πως μια από τις επιταγμένες περιοχές στη Λέσβο για τη δημιουργία κέντρου προσφύγων, σύμφωνα με επίσης καταγγελίες των τοπικών φορέων, είναι στρατιωτική περιοχή, μεγάλης σημασίας. 

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, δήλωσε, πως θα «παγώσουν» μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου οι επιτάξεις, προκειμένου να βρεθεί, όπως υποστήριξε, «καλύτερη λύση και να υπάρξει νέος γύρος διαλόγου με τους τοπικούς φορείς».

Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε: «Βάζουμε ένα μορατόριουμ στις επιτάξεις» και συνέχισε: «να συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή και να καταλήξουμε σε μια λύση».«Εάν μέχρι την Παρασκευή έχουμε καταλήξει σε μια καλύτερη λύση απ’ αυτή που προτείνουμε εμείς, πολύ ευχαρίστως να εφαρμόσουμε την καλύτερη λύση», είπε ο Νότης Μηταράκης, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε: «Εμείς να λύσουμε το πρόβλημα θέλουμε. Πρέπει να το λύσουμε. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε».