17 Φεβ 2020

4η Βιομηχανική Επανάσταση - Μπορούν οι Έλληνες να δουλέψουν για την Ελλάδα! Ομιλία του Παναγιώτη Πιτσάκη


Πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποίησε χθες στην εκδήλωση για την "4η βιομηχανική επανάσταση" που πραγματοποίησε το HOMO EDUCANDUS, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης. 

Ο κ. Πιτσάκης μίλησε για τις τρεις βιομηχανικές επαναστάσεις και πώς η χώρα μας ήταν εκτός αυτών, πώς επηρέασαν την ανθρωπότητα, την Ευρώπη αλλά και τα Βαλκάνια, για να καταλήξει στην 4η βιομηχανική επανάσταση που βρίσκει την χώρα μας στο κατώφλι μιας μεγάλης πρόκλησης.

Διαβάστε όλη την ομιλία του κ.  Πιτσάκη:

"Ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα θέτει σήμερα στην Κόρινθο το σχολείο ΗOMO EDUCANDUS.
'Ενα ερώτημα που μας αφορά όλους από όποια γωνία και αν το βλέπει κανείς. 

Πριν απαντήσουμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση οφείλουμε συνετά να πούμε πώς συμπεριφέρθηκε η χώρα μας στην 1η , στην 2η και στην 3η βιομηχανική επανάσταση. 

Στην Ελλάδα απο την δημιουργία του ελληνικού κράτους και πέρα,  τα κοινωνικά στρώματα που θα συγκροτούσαν την αστική τάξη συμπορεύτηκαν σε ένα νόθο αστισμό, ο οποίος :" δεν έβγαλε απο τους κόλπους του μια συγκροτημένη κοινωνική τάξη ,που  θα ενσάρκωνε απο όλες τις απόψεις και σε όλα τα επίπεδα τα ειδοποιά γνωρίσματα της αστική τάξης με την δυτικοευρωπαική έννοια...Ποτέ δεν κατάφερε να δημιουργήσει γηγενή και αυτοτελή αστικό πολιτισμό με την ευρύτερη κοινωνική ακτινοβολία , μολονότι με διάφορα τμήματά της υιοθέτησε κατά τρόπο περισσότερο ή λιγότερο επιπόλαιο και ασυνάρτητο διάφορα στοιχεία του ευρωπαικού αστικού πολιτισμού. 

Η βιομηχανική παραγωγή δημιούργησε μια μεταπρατική αστική τάξη φεουδαλικού τύπου που μεταφέρθηκε απο την κοινωνία στην πολιτική, τότε μεταβάλλεται στην λεγόμενη πελατειακή σχέση, διατηρώντας το θεμελιώδες της γνώρισμα δηλαδή την συνάφεια υπακοής και προστασίας.
Ο κοινοβουλευτικός πατριάρχης απαιτεί απο τους ανθρώπους του υπακοή (εμπνεόμενη λιγότερο απο αφηρημένα -κοσμοθεωρητικά και περισσότερο απο συγκεκριμένα - προσωπικά κίνητρα), όμως ταυτόχρονα αναλαμβάνει να ενεργήσει για τις υποθέσεις τους , δηλαδή να τους βοηθήσει να τακτοποιηθούν   και τους εξασφαλίζει με την επιρροή του πλεονεκτήματα στον συναγωνισμό με τους οπαδούς άλλων κομμάτων...
Με αυτό τον τρόπο οδηγηθήκαμε στη νόθα αστική δημοκρατία με δυτικές αναφορές, αλλά βαλκανικού τύπου, που δημιούργησε το πελατειακό κράτος και μετέπειτα το μεγάλο όνειρο του βολέματος για τους νέους και τις οικογένειές τους, ως τρόπο ανάπτυξης και κοινωνικής ανόδου. 

Όπως η 1η βιομηχανική επανάσταση μηχανοποίησε την παραγωγή με την ατμομηχανή, η 2η την μαζικοποίησε με την ηλεκτρική ενέργεια και η 3η την αυτοματοποίησε με την πληροφορική, η 4η διασυνδέει ανθρώπους και μηχανές με ευφυείς τεχνολογίες. 

Η Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπόρεσε να μπει σε καμία απο τις 3 προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί ποτέ μια γηγενής και με πατριωτικά ένστικτα αστική τάξη. 

Εκτός απο ελάχιστες φωτεινές περιπτώσεις  όπως ο Ωνάσης , ο Μποδοσάκης , οι Βαρδηνογιάννηδες, το μεγάλο όνειρο των Ελλήνων επιχειρηματιών ήταν πάντα η αναγνώριση τους μέσω Ελβετίας, Λονδίνου, Παρισιού.

Για να δούμε ποσο σημαντικά είναι τα παραπάνω και στις δικές μας ημέρες , αρκεί να θυμηθούμε ότι απο το 2010 βρίσκεται σε εξέλιξη η τεράστια Οικονομική κρίση και ακόμα ...10 χρόνια μετά μιλάμε για μεταρρυθμίσει που έπρεπε να είχαν γίνει 70 χρόνια πριν. 

Μπροστά μας όμως έχουμε μια ιστορική πρόκληση.
Να μην χάσουμε την 4η έστω βιομηχανική επανάσταση!Μπορούμε να δηλώσουμε παρόντες ;
Η απάντησή μου είναι ναι μπορούμε!

Στον πυρήνα της βρίσκονται συντελούμενες αλλαγές στα μέσα παραγωγής και στους τρόπους προώθησης και κατανάλωσης προιόντων και παροχής υπηρεσιών ,που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς της ψηφιοποιησης και της τεχνητής νοημοσύνης. 

Όλοι συμφωνούν για ολοκληρωμένες προσεγγίσεις με ενεργό συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , μέχρι και το εκπαιδευτικό σύστημα. 
Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος όσον αφορά τους Έλληνες αλλά φειδωλός όσον αφορά το κράτος. 

Τα ελληνικά μυαλά διαπρέπουν παγκόσμια κατακτούν ακόμα και τα πιο διάσημα πανεπιστήμια , βραβευεται  παγκοσμίως και διαρκώς η νέα γενιά μας, κατακτά τίτλους και γνώσεις που λίγοι λαοί έχουν πετύχει. 

Μεράκι έχουμε, ικανότητες έχουμε.Πονέσαμε αρκετά απο τις κρίσεις που έδιωξαν απο την χώρα στις παλιές δεκαετίες τα πιο καλά εργατικά χέρια και στην παρούσα τα πιο καλά μυαλά. 

Οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Έλληνες στην ηλικία σας είναι έτοιμοι απο όλες τις απόψεις να δηλώσουν δυναμικά παρών στην 4η βιομηχανική επανάσταση. 

Το ελληνικό κράτος αυτή την φορά μπορεί να στηρίξει τα παιδιά του;

Να δημιουργήσει τις συνθήκες στην έρευνα , στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, προκειμένου να δουλέψουν για την Ελλάδα οι Έλληνες.

Οι Έλληνες δουλεύουν για την Ελλάδα , νομίζω πως μπορεί να είναι ένα σύνθημα ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας που θα δημιουργήσει την πατρίδα που όλοι ονειρευόμαστε."