17 Φεβ 2020

Η "υπόγεια" κόντρα Κορίνθου - Ναυπλίου για την πρώτη πρωτεύουσα - Στην κρίση των ιστορικών και της..Γιάννας!

Λοιπόν, άκουσε τώρα τι έχει συμβεί πατριώτη!
Εκτός απο την μίζερη καθημερινότητά μας, τα δύσκολα που μας έθεσε η Γιάννα Αγγελοπούλου για την συμμετοχή μας στους εορτασμούς,τα ιστορικά δεδομένα..

που ΔΕΝ γνωρίζουμε ελοχεύει κι ένας  κίνδυνος υψίστης σημασίας που  οδηγεί σε διχασμό των Αργολιδοκορίνθιων (οι υπόλοιποι αδιαφορούν παντελώς) !
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποια τελικώς ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους ;
Το Ναύπλιο που μέχρι τώρα όλοι ξέρουμε και τιμούμε ή η Αρχαία Κόρινθος που φέτος ανακοίνωσε  και εόρτασε ως πρώτη πρωτεύουσα  ο νέος δήμαρχος; 
Κοίταξε τώρα ποια είναι η διαφορά που εμείς υπογραμμίζουμε προς την Γιάννα, προφανέστατα( αφού  τώρα το θυμηθήκαμε να το γιορτάσουμε, ενώ όλοι γιορτάζουν την Ακροναυπλία).  
Εμείς πατριώτη δεν γιορτάζουμε τα 1823 ( που έγινε το Ναύπλιο πρωτεύουσα και το μαθαίναμε στα σχολικά βιβλία) αλλά τα 1822, τότε που στον Ακροκόρινθο υψώθηκε για πρώτη φορά η γαλανόλευκη   με τον σταυρό, το σχέδιο που είχε εγκρίνει λίγες ημέρες πριν η Α'  Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.
Μια ημέρα μετά απο την κατάληψη του κάστρου του Ακροκορίνθου απο τον Κολοκοτρώνη , στις 14 Ιανουαρίου 1822 αποφασίστηκε η  Κόρινθος (η Αρχαία Κόρινθος)να είναι η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους.
Ο Ακροκόρινθος ήταν  το πρώτο κάστρο που κατέλαβαν οι Έλληνες και η πρώτη έδρα τους.
Μάλιστα για του λόγου το αληθές,  στο οίκημα του γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη είχε εγκατασταθεί η πρώτη κυβέρνηση, το νομισματοκοπείο και το τυπογραφείο. 
Το πανέμορφο Ναύπλιο στα 1823 ορίστηκε ως η επίσημη έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης.  Το 1827 μετά απο απόφαση της Εθνοσυνέλευσης έγινε έδρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Καποδίστρια και πρωτεύουσα της Ελλάδας μέχρι το 1834 όπου πρωτεύουσα έγινε η Αθήνα. 
Επομένως, αυτά είναι τα επιχειρήματα της Κορίνθου έναντι του Ναυπλίου. Τα υπόλοιπα ας τα αποφανθούν οι ιστορικοί και την σημαντικότητά τους ας την αξιολογήσει  η... Γιάννα.
Βεβαίως εμείς "ξυπνήσαμε" κάπως αργά και περαστικά μας!

Προσέξτε όμως, μην πολυτραβήξουμε το σχοινί γιατί υπάρχει και η Αίγινα που διεκδικεί.  
Τ.Σ.