13 Φεβ 2020

Το Υπουργείο παίρνει από τους Δήμους τα λιμάνια - Ποιες οι συνέπειες για το λιμάνι της Κορίνθου


 "Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής".



Μετά απο αυτή την δήλωση του κ. Πλακιωτάκη έχει επέλθει τεράστια αναστάτωση σε όλους τους δήμους της χώρας.
Είναι μια είδηση που περισσότερο μοιάζει με faκenews , αλλά δυστυχώς είναι πραγματικότητα  και επαναφέρει  το καθεστώς  που υπήρχε για τα λιμάνια  το 2012.

Αυτή η κυβερνητική εξαγγελία  σημαίνει την   κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, αφού το Υπουργείο θα ασκεί τις αρμοδιότητές τους.

Θεσμικά, η εξέλιξη κινείται στην αντίστροφη φορά της Αποκέντρωσης, καθώς προαναγγέλλει αφαίρεση μίας εκ των σημαντικότερων αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκεί η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση σε πλείστες περιοχές της Χώρας.

Πρακτικά, εγείρει σωρεία ερωτημάτων για την επόμενη ημέρα μετά την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. 
 Ιδίως για την τύχη των πόρων και εν γένει εσόδων και περιουσιακών στοιχείων τους, αλλά και για το μέλλον του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες σε αυτά με όποια σχέση, των συμβάσεων, διαγωνισμών, έργων εν εξελίξει κ.ο.κ.

Πολιτικά, έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται διαρκώς εδώ και μήνες από τα χείλη άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του Γ. Γεραπετρίτη, του Π.Θεοδωρικάκου και του Θ. Λιβάνιου. 

 Η δυσαρμονία προκαλεί προβληματισμό για το εάν όντως υπάρχει κεντρικό σχέδιο υπέρ της Τ.Α. ή έκαστος Υπουργός αυτοσχεδιάζει. 

Θα “κατέβει” το 80% των αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Κράτους στους ΟΤΑ ή θα “ανέβουν” στα Υπουργεία μέχρι και αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί η Τ.Α.;

Για την Κόρινθο η εξέλιξη αυτή αποκτά έναν εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρα και γι αυτό τον λόγο δείχνουν όλοι ανήσυχοι. 
Έργα που έχουν σχεδιαστεί απο τον δήμο όλα αυτά τα χρόνια τι θ απογίνουν;Αλιευτικό καταφύγιο , κατασκευή μαρίνας, χερσαία ζώνη λιμένος κτλ.
Για  μια ακόμα φορά θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να επιμείνει για τον δημοτικό χαρακτήρα του λιμανιού.

Πόσο διατιθεμένη είναι αραγε; 

Θυμάστε τα χρόνια υπουργίας Παπαληγούρα όπου είχε αποφασισθεί ο εθνικός ρόλος  του λιμανιού μας, και προωθείτο η λύση του τουριστικού εμπορικού χαρακτήρα.

Τότε η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε μαζί με τους αυτοδιοκητικούς μας. Τώρα; 
Αναμένουμε!


Τζ. Σουκ.