22 Δεκ 2015

Εγκρίθηκε από τη Βουλή το ψήφισμα για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης [BINTEO]


Ομόφωνα υιοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων το ψήφισμα, με το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση, να προωθήσει τις διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει προσπάθεια για την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

 «Ιστορικό» χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς το ψήφισμα που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή, σε ομιλία που απηύθυνε στο κοινοβούλιο.

Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ, καθώς και του ψηφίσματος του 2014, στο οποίο διαπιστώνεται με ανησυχία η διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και η κλιμάκωση της έντασης, εξαιτίας της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών και υπογραμμίζεται η ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

Την απόφαση, την οποία διάβασε στο Σώμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενέκριναν οι βουλευτές όλων των κομμάτων και στη συνέχεια χειροκρότησαν παρατεταμένα, παρουσία του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Μαχμούντ Αμπάς αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο βάθος των σχέσεων ιστορικής φιλίας με τον ελληνικό λαό καθώς και στην πρόθεση περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξλυ των δύο λαών.

«Μεταφέρω μήνυμα αγάπης και εκτίμησης του παλαιστινιακού λαού στην Ελλάδα και τον λαό της» είπε ο κ. Αμπάς, και δήλωσε βέβαιος, ότι η χώρα μας μπορεί να πετύχει όσα επιθυμεί από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, υπερβαίνοντας τα προβλήματα.

Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. «Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι», είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τον πρόεδρο της Βουλής.