16 Δεκ 2013

«Χορός» με την Τρόικα: Ενα βήμα μπρος για τα αμυντικά, κανένα για τους πλειστηριασμούς


Σημαντικά βήματα προς τα εμπρός έχουν γίνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τα αμυντικά συστήματα, σε αντίθεση με το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, όπου οι συζητήσεις έφτασαν σε αδιέξοδο....

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα και τη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά, το κλίμα ήταν θετικό και όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χαρακτηριστικά «Θα εκπλαγώ αν δεν κλείσουμε αύριο».

Τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση, ή διευκρινήσεις με ανταλλαγή e-mail, ενώ θα σταλεί report της Τρόικα στο Euro Working Group, ώστε να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Εκ διαμέτρου αντίθετο ήταν το κλίμα όταν νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και τους εκπροσώπους των δανειστών. Την τρίτη φορά μέσα στο σαββατοκύριακο- δεύτερη την Κυριακή- που οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα που έχει καταλήξει σε αδιέξοδο.

Η συνέχεια θα κριθεί έπειτα από τη σύσκεψη που θα έχουν οι επικεφαλής της Τρόικα με τους προϊσταμένους τους. Από την επικοινωνία τους με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Ολι Ρεν και Μάριο Ντράγκι, θα κριθεί το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση τη Δευτέρα για το θέμα. Αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι η τελευταία, με δεδομένο πως την Τρίτη η Τρόικα αναχωρεί για το Eurogroup.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το πλαίσιο για τη μεταβατική περίοδο, σχετικά με το ποιοι θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για μία ακόμη φορά στους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οπως εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΝ, κατά τις διαβουλεύσεις της Κυριακής καλύφθηκε περίπου το 20% της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές. Βασικό σημείο τριβής πριν τις δύο σημερινές συναντήσεις ήταν το ύψος της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών θα προστατεύεται από πλειστηριασμούς και το 2014, έτος που θεωρείται μεταβατικό έως ότου να εφαρμοστεί μία οριστική λύση από το 2015.