10 Νοε 2013

Στη σκιά της τρόικας η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής


Με τα βλέμματα στην «επόμενη μέρα» συγκρούονται την Κυριακή στη Βουλή οι ηγέτες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν σήμερα με το οικονομικό επιτελείο, επιμένει για νέα μέτρα λιτότητας και οι New York Τimes στο χθεσινό τους κύριο άρθρο...

 προειδοποιούν, ότι οι δανειστές σπρώχνουν την Ελλάδα στην καταστροφή.

 Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένουν ότι η σημερινή ψηφοφορία θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης. Η κατάθεση της πρότασης μομφής είχε ως βασικό στόχο, μέσα και από τον εξαναγκασμό του πρωθυπουργού να προσέλθει στην Βουλή, την ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων και το ξεκαθάρισμα του "ενδιάμεσου χώρου" ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Παρ' ότι η ψήφος της Χρυσής Αυγής υπέρ της πρότασης μομφής προκαλεί αμηχανία, το σχέδιο της Κουμουνδούρου φαίνεται να προχωράει: το ΚΚΕ ψηφίζει για πρώτη φορά μια τέτοια κορυφαία πρωτοβουλία του κόμματος που αποτελεί τον βασικό εκλογικό του αντίπαλο, η ΔΗΜΑΡ δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο ταλαιπωρείται από τις αντιφάσεις της και την έλλειψη στρατηγικής, ενώ οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές είτε θα συμπαραταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία είτε θα ψηφίσουν παρών, αποφεύγοντας να υποστηρίξουν το κυβερνητικό έργο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ελπίζουν, ότι η πρόταση μομφής του αντιπάλου θα συσφίξει τις γραμμές τους, αλλά φοβούνται ότι αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ. Τους Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο απασχολεί ο προυπολογισμός, που σύμφωνα με την τρόικα πρέπει να περιέχει και νέα μέτρα λιτότητας (ανεξάρτητα αν θα βαφτιστούν οριζόντια ή όχι) καθώς και ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση: βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ απείλησαν στις επεισοδιακές συνεδριάσεις με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την φορολόγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και άλλες επαχθείς διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο Στουρνάρα.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων αποφάσισαν να συστήσουν μια διακομματική επιτροπή που θα κάνει «μασάζ» στους διαφωνούντες βουλευτές αλλά με την τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών να επιμένουν, δεν προβλέπεται ριζική αλλαγή των επίμαχων διατάξεων του νόμου. Τέτοιες διαρροές το αμέσως επόμενο διάστημα θα αλλοίωναν την εικόνα του αρραγούς κυβερνητικού μετώπου, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευελπιστούν να πετύχουν σήμερα, αποδίδοντας παράλληλα την πρωτοβουλία Τσίπρα σε εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο στην σημερινή ψηφοφορία είναι, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται, εκτός από μεγάλες εκπλήξεις, η κατά κράτος επικράτηση του ενός στρατοπέδου πάνω στο άλλο και όλα θα κριθούν από τις διαρροές στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την μία πλευρά και τους ψήφους που θα καταφέρει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ελπίζουν, ότι δεν θα έχουν διαρροές, όπως αυτές της εβδομάδας στη ψηφοφορία για τις τηλεοπτικές συχνότητες, και έτσι θα προκηρύξουν τους εαυτούς νικητές.

Στη Κουμουνδούρου θεωρούν, ότι ήδη έχουν πετύχει ευρύτερη πολιτική συσπείρωση φέρνοντας την κυβέρνηση σε θέση άμυνας με την πρόσφατη μομφή. «Όπως σε έναν αγώνα μποξ, θα τους δώσουμε αρκετές αυτό το Σαββατοκύριακο και θα τους ζαλίσουμε», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. «Ύστερα θα τους ρίξουν οι ίδιοι οι βουλευτές τους, που δεν θα ψηφίσουν τα νέα επαχθή μέτρα, στα οποία επιμένει η τρόικα».