13 Ιουλ 2013

Πορτογαλία: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο


Επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού της Πορτογαλίας ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών, βάζοντας «φρένο» στην ευρεία διακομματική σύμπνοια, που επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, ο οποίος εκτιμάει, ότι είναι απολύτως αναγκαία για την έξοδο της...

 Πορτογαλίας από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από τον επόμενο χρόνο. 

Τις τελευταίες 10 ημέρες η Πορτογαλία έχει εισέλθει σε πολιτική κρίση, μετά τις παραιτήσεις υπουργών, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την άμεση προσφυγή στις κάλπες. 
Χθες Παρασκευή πάνω από 110 άτομα εισέβαλαν στα θεωρεία του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, φωνάζοντας «παραίτηση – παραίτηση» και ζητώντας έτσι την άμεση απομάκρυνση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Η χώρα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη σύναψη ενός δεύτερου μνημονίου λόγω της αποτυχίας των μέτρων λιτότητας.

«Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολιτική λιτότητας. Θα πρέπει να διαπραγματευθούμε εκ νέου τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός οφείλει να παραδεχθεί δημοσίως, πως η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει», επισήμανε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ζουζέ Σεγκούρου ζητώντας, επίσης, να δοθεί περισσότερος χρόνος. «Είναι αυτό, για το οποίο πασχίζαμε πάντοτε. Περισσότερος χρόνος, ώστε η στροφή μας στην προσαρμογή να μην είναι τόσο απότομη και να προσφέρουμε ανακούφιση για τις θυσίες που τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις εκλήθησαν να κάνουν», πρόσθεσε ο Σεγκούρου.

Οι Σοσιαλιστές, έχουν πιέσει τον Πορτογάλο πρόεδρο να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές, ωστόσο ο Καβάκο Σίλβα αρνείται, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε ολοταχώς τη χώρα σε δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού.