13 Ιουλ 2013

Υπέρ του ενιαίου κόμματος ο Λαφαζάνης- Απάντηση στον Γλέζο


H πρώτη σημαντική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου από το συνέδριο ή την ΚΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο 1ο συνέριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία που θα γίνει μετά την παρουσίαση  του κειμένου των πολιτικών θέσεων του νέου κόμματος, έχει ιδιαίτερη σημασία..
 
 αφού θα δώσει μια πρόγευση για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκπρόσωποι των συνιστωσών που διαφωνούν με την αυτοδιάλυση τους σε όλες τις ψηφοφορίες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιθυμεί την εκλογή του ως πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ από τους συνέδρους και όχι από την ΚΕ. Την  άποψη αυτή έχει υποστηρίξει άλλωστε εδώ και πολύ καιρό κατά την διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Πάντως κάποιοι υποστηρίζουν ότι και σε αυτό το θέμα αναζητείται τρίτη λύση αφού κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση γι αυτό το θέμα.

Εν τω μεταξύ χθες, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απάντησαν σε όσα υποστήριξε ο Μανώλης Γλέζος  ο όποιος όπως είναι γνωστό τάχθηκε κατά της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίου κόμμα.  Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο Νίκος Παππάς, κινήθηκαν πάνω στην λογική «σεβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο αλλά διαφωνούμε με όσα είπε».

Από την πλευρά του Αριστερού Ρεύματος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  κινήθηκε επάνω σε μια λεπτή γραμμή προκειμένου και να μην πυροδοτήσει μεγαλύτερες αντιδράσεις  αλλά και να ξεκαθαρίσει την θέση του σε πολιτικό επίπεδο.

«Το συνέδριο μας δεν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση δεν κάνουμε ένα συνέδριο για να λύσουμε διαφορές μεταξύ μας ή για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις συνιστώσες ή προβλήματα εκλογής αντιπροσώπων. Αφορά την κοινωνία, την Ελλάδα που βουλιάζει», είπε  ο  Π. Λαφαζάνης.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς και να δούμε τους προσανατολισμούς μας», συμπλήρωσε και μίλησε για «δικτατορία του ευρώ και της τρόικας».

«Έχουμε ανεχθεί την απαγόρευση που μας έχουν επιβάλλει και δεν έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και όποιος τολμά να πει μία κουβέντα αντιμετωπίζεται ως ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαϊκός», πρόσθεσε ακόμα  ο εκπρόσωπος του Αριστερού Ρεύματος  και τόνισε με έμφαση:

    «Δεν είναι δυνατόν μετά το συνέδριο να μην ανοίξουμε τη συζήτηση για την ευρωζώνη. Δεν είναι δυνατόν να μην τολμάμε να μιλήσουμε για πτώχευση δημοσίως. Μιλάμε για διαγραφή του χρέους όχι του μεγαλύτερου μέρους, αυτό είναι η μεγάλη αοριστία. Μιλάμε για διαγραφή συνολικά. Έχουμε όπλο για να το κάνουμε, την στάση πληρωμών καθαρά και ξάστερα. Αυτός ο δρόμος δεν είναι μαξιμαλιστικός και τυχοδιωκτικός. Είναι η μόνη πραγματικότητα για να περάσουμε απέναντι, όχι εύκολα, πολύ δύσκολα με θυσίες και πόνο, γιατί αυτός που ακολουθούμε είναι τραγωδία είναι φαύλος κύκλος χωρίς τέλος».
Σε ότι αφορά το θέμα των συνιστωσών είπε: «Υπάρχει κανείς που δεν θέλει να προχωρήσουμε στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ;» και συμπλήρωσε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε να πετάξουμε βαρίδια ούτε τελεσίγραφα ούτε προθεσμίες. Σημαίνει μέλη που συμμετέχουν και όχι μόνος στις συνεδριάσεις για να ψηφίζουν. Δεν περισσεύει απολύτως κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ. Με συναινέσεις μπορούμε όλοι μαζί να βγούμε περισσότεροι και όχι λιγότεροι από το συνέδριο.»