14 Ιουλ 2013

Ολοκληρώθηκε η εκποίηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου


ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΣΤΗ EUROBANK!
ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2013 ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ!
Eντός χρονοδιαγράμματος του μνημονίου και σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (13/7) η "χαριστική" παράδοση του...
 
 Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank, αφού είχε προηγηθεί  η παράδοση "πακέτο" της Νέας Proton. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου (14/7), «το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν, με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013».

Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του "φιλέτου"-ΤΤ είναι επίσης σκανδαλώδη,ς αφού, μέσα από τις ισχυρότατες κόντρες του προηγούμενου διαστήματος μεταξύ των υποψήφιων "μνηστήρων" (προτάσεις είχαν καταθέσει επίσης η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα), επικράτησε η Eurobank, η οποία έχει περιέλθει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του φορέα, δηλαδή, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών και φτάνουν τα 50 δισ. ευρώ.

Αν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός, ότι και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει περιέλθει στον έλεγχο του ΤΧΣ, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος, ότι οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων (τα προαναφερθένα 50 δισ. είναι δάνεια από την Τρόικα) και σημαντικό κομμάτι της λαϊκής αποταμίευσης, γιγαντώνουν τα μεγέθη τους, στο πλαίσιο της συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου αλλά και διαμορφώνουν ακόμα πιο "ελκυστική" εικόνα για το επικείμενο ξεπούλημα.

Όσον αφορά τις αλλαγές που επήλθαν στα κριτήρια του ξεπουλήματος, αξίζει να αναφερθεί, ότι προκάλεσαν έντονες διαμάχες.  Παρότι οι τόνοι φάνηκαν να πέφτουν το τελευταίο διήμερο, οι χειρισμοί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στην τραπεζική αγορά και σοβαρές ενστάσεις που ενδέχεται να αποτυπωθούν με νομική μορφή.

Η αιφνίδια αλλαγή των όρων οδήγησε εν τέλει στο αποτέλεσμα που η τρόικα είχε εξαρχής υποδείξει, τη συνένωση του Τ.Τ. με τη Eurobank, ώστε η τελευταία να ενισχυθεί και να πωληθεί στη συνέχεια, το φθινόπωρο, με αυξημένες πιθανότητες προσέλκυσης επενδυτών. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόκτηση της Νέας Proton, η οποία εύλογα έχει μικρότερη σημασία λόγω μεγέθους.

Σε ανακοίνωσή της η Eurobank επιβεβαίωσε χθες, ότι υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά από το ΤΧΣ του 100% της Νέας Proton. Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, φέρουν και το private equity fund Oaktree να έχει καταθέσει προσφορά για την Proton Bank, με τίμημα σε μετρητά έναντι των μετοχών που προσφέρει η Εurobank.

Η πώληση του Τ.Τ. συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των συστημικών τραπεζών, αφού πρόκειται για μια «καθαρή» τράπεζα, με ισχυρή ρευστότητα και δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών. Η τρόικα πρόκρινε τη λύση Eurobank ευθύς μετά το «πάγωμα» της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, κρίνοντας ότι η Eurobank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα και προηγουμένως να «προικοδοτηθεί».

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2013 ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ!

Tο ξεπούλημα της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 προβλέπει το νέο Μνημόνιο, ενώ γίνεται αναφορά και στις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Ανερυθρίαστα βλέπουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό και καταστρέφουν τους βασικούς πυλώνες της ντόπιας παραγωγής και απασχόλησης.

H χώρα μας, δυστυχώς, δίκαια θεωρείται, πλέον, πειραματόζωο και θλιβερή πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη αν όχι και στον κόσμο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, το νέο Μνημόνιο αναφέρει, πως η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Νωρίτερα, μάλιστα, η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικές πράξεις, που θα επιτρέπουν την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από τους δημοσίους φορείς, απευθείας από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, το οποίο τρέχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό χιλιάδων φτωχών λαϊκών οικογενειών!

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να καθορισθεί και η πενταετής τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ για την περίοδο 2014-18, κάτι που εκτιμάται πως θα διευκολύνει τα απαράδεκτα και κοινωνικά ανάλγητα σχέδια της συγκυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση-ξεπούλημα της Επιχείρησης Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων η Κυβέρνηση θα εκδώσει στο επόμενο διάστημα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την μεταφορά 250 ακινήτων-φιλέτων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και από 'κει σε ιδιώτες αρπακτικά.

ΕΛΒΟ, ΕΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΚΟ

Το νέο Μνημόνιο κάνει αναφορά και στις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται, το εάν θα αναδιαρθρωθούν ή θα κλείσουν, επιφέροντας χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή αλλά και στην απασχόληση. Εκτός από τους εργαζόμενους που απασχολούν οι εν λόγω παραγωγικές επιχειρήσεις, πολλές ελληνικές μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις εκτελούν υπεργολαβικές δραστηριότητες για τις εν λόγω παραγωγικές εταιρείες, που αποτελούν σαφέστατα πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την "αναδιάρθρωση" ή την κατάργηση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Όπως προκύπτει από το κείμενο του νέου Μνημονίου, άπτεται αποκλειστικά της κυβέρνησης, να αποφασίσει ή όχι το λουκέτο στις επιχειρήσεις αυτές.

ΠΗΓΗ: iskra.gr