14 Ιουλ 2013

Φόροι άνω των 7 δισ. έως το τέλος του έτους


Φόρους συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου εκατομμύρια φορολογούμενοι στην εφορία. 
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να εξοφληθούν ο φόρος εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και...
 
 τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος από το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, και από τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η αποστολή της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών για το φόρο εισοδήματος, στην οποία περιλαμβάνεται επίσης η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο φόρος θα αποπληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε έσοδα 4 δισ. ευρώ.

Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, τότε η αποπληρωμή γίνεται σε τρεις δόσεις, ενώ αν βεβαιωθεί τον Οκτώβριο θα πληρωθεί εφάπαξ μέχρι το Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα, έχει ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΠΑ 2011 και του ΦΑΠ 2012.

Για το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μέχρι το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν τς τρεις από τις πέντε συνολικά δόσεις. Τα έσοδα εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, τα εκκαθαριστικά του φόρου πολυτελείας θα αποσταλούν εντός του Αυγούστου, ενώ στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα αποσταλούν τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.