15 Ιουλ 2013

Ο Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 75%


Με την αδιαφιλονίκητη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες των τεσσάρων συνιστωσών για την αυτοδιάλυσή τους, έκλεισε απόψε τις εργασίες του το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.....
 
Μπορεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έτρεχε ουσιαστικά μόνος του στην κούρσα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία.

Αντίπαλός του ήταν η Σίσσυ Βωβού που προέρχεται από την ανανεωτική Αριστερά και είναι γνωστή ως ενεργή φεμινίστρια. Η κα. Βωβού έθεσε υποψηφιότητα επειδή θεωρεί πως πρέπει να εναλλάσσεται το φύλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι σειρά να περάσει σε γυναικεία χέρια. Η κα Βωβού, μάλιστα, δεν είχε διαστάσει προ μηνών να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το γεγονός ότι εκείνη είναι συνήγορος ενός βιαστή σε μια δίκη η οποία παίρνει συνεχώς αναβολές.

Υποψήφιος ήταν κι ένας σύνεδρος από το Μαρούσι, ο Πάνος Ηλιόπουλος τον οποίο, ωστόσο, συνοδεύει και ένα πέπλο μυστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προέρχεται από τη συνιστώσα του Μανώλη Γλέζου «Ενεργοί Πολίτες» ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν στηρίζεται από την πλευρά του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν άφαντος στο Συνέδριο καθώς όλοι έψαχνα, μάταια, να τον βρουν.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    Αλέξης Τσίπρας 74,07% 2.477 ψήφοι
    Σίσσυ Βωβού 4,69% 157 ψήφοι
    Πάνος Ηλιόπουλος 0,66% 22 ψήφοι
    Ψήφισαν 3.412, έγκυρα 3.344, λευκά 688

Λίγη ώρα μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, έναν ιστορικό σταθμό για την Aριστερά και τη δημοκρατία. Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο.Με καθαρές αποφάσεις. Κάναμε το ιστορικό βήμα.

Από αύριο, με το νέο μας Κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία.Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

Εντονο παρασκήνιο και παζάρια


Το πενθήμερο των διεργασιών για το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, πάντως, σημαδεύτηκε από ζωηρό παρασκήνιο και... παζάρια τόσο για το τελικό κείμενο των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις λίστες, για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.

Το βράδυ του Σαββάτου, το εσωκομματικό θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που αρνήθηκαν οι συνιστώσες θέλοντας στην ουσία να δηλώσουν με δικά τους ξεχωριστά ψηφοδέλτια την αυτονομία τους και την έμπρακτη πλέον άρνησή τους να διαλυθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα συμβιβαστικό βήμα και, αποδεχόμενος τις ξεχωριστές λίστες σημείωσε «Καθαρή  λύση είναι για όποιους  επιθυμούν να κάνουν χρήση της ξεχωριστής λίστας και βεβαίως δεν μπορούμε να τους στερήσουμε να κατεβάσουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Αυτές  είναι οι καθαρές λύσεις. Είναι μια εικόνα που δεν είναι καλή, διότι μάλλον να το πω διαφορετικά...είναι μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή γιατί στερεί το δικαίωμα από κάποιον που θέλει να ψηφίσει μια λίστα να ψηφίζει και εκπροσώπους υποψήφιους της άλλης λίστας. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας».

Λίγο νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απειλούσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα μπορεί να απέχει από τις διαδικασίες. «Επιφυλάσσομαι όπως και πολλοί άλλοι που έχουμε τέτοιες σκέψεις, ανάλογες, για τη συμμετοχή μας σε όργανα με τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

Αγκάθι παραμένει και το ζήτημα των συνιστωσών (Ενεργοί Πολίτες, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, Κόκκινο ΔΗΚΚΙ και ΑΠΟ ) που αρνούνται όπως φαίνεται να συμμορφωθούν με την απόφαση που ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία για διάλυσή τους -σε ένα εύλογο  διάστημα 2-3 μηνών.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά του, μιλώντας στο iefimerida.gr αναρωτιόταν με νόημα «τι ακριβώς πάει να πει εύλογο διάστημα» και συμπλήρωνε «για μας δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Ο Μανώλης Γλέζος πάντως, που και αυτός μέχρι χτες διαφωνούσε με τη διάλυση των Ενεργών Πολιτών, σε μία ενωτικού χαρακτήρα κίνηση έβαλε υποψήφια εκπρόσωπο στο ενιαίο ψηφοδέλτιο του Αλέξη Τσίπρα, την κυρία Εύη Καρακώστα.

Συμβιβασμός αλλά και ήττα της Αριστερής Πλατφόρμας στις προγραμματικές θέσεις


Αναφορικά με την καταγραφή των βασικών θέσεων του κόμματος από εδώ και στο εξής φαίνεται πως οι προεδρικοί νίκησαν έστω και στα σημεία, καθώς καταψηφίστηκαν όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας μεταξύ των οποίων η μονομερής και ολική διαγραφή του χρέους, στάση πληρωμής προς τους δανειστές.

Λίγο νωρίτερα από την ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στο σώμα των συνέδρων διατύπωνε τη θέση που τελικώς επικράτησε στο κείμενο των πολιτικών αποφάσεων, για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους δανειστές. Πάντως, στα πηγαδάκια των...αντιφρονούντων, επικρατούσε το ερώτημα, " που διαφοροποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη διατύπωση από την κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους.

Με τα αποτελέσματα της εκλογής των μελών της ΚΕ να αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί από αύριο να διαχειριστεί τις εσωκομματικές ισορροπίες στην περίπτωση που οι ξεχωριστές λίστες -και ειδικά αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας -φθάσουν ποσοστά κοντά στο 30%, έναντι του ενιαίου ψηφοδελτίου.

Συν τοις άλλοις, πονοκέφαλος για την ηγεσία θεωρείται και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, με τις συνιστώσες που διαφωνούν να μην έχουν προλάβει να διαλυθούν, καθιστώντας τους έτσι ευάλωτους σε σκληρή κυβερνητική κριτική.