20 Ιουν 2013

Το Κ.Δ.Α.Υ Κορινθίας σε Επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο ενηλίκων στο Κ.Π.Ε Σικυώνας


Στο επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο ενηλίκων  «Ιδέες , προτάσεις και οράματα για σύγχρονες αγροτικές δραστηριότητες» που έλαβε χώρα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Σικυωνίων στο Κλημέντι , το τριήμερο 14, 15 και 16 Ιουνίου, συμμετείχε το Κ.Δ.Α.Υ...
 
 Κορινθίας εκπροσωπούμενο από τον  κ.Δημήτρη  Ραψωματιώτη.  Στα πλαίσια των εργασιών της 1ης ημέρας (Παρασκευή 14 Ιουνίου) ο κ. Δημήτρης Ραψωματιώτης με την ιδιότητα του Συντονιστή Εταίρου της Ηράκλειας Αναπτυξιακής Σύμπραξης πραγματοποίησε ομιλία για :
-    Την αξιοποίηση μέσω κομποστοποίησης των οργανικών υλικών και αγροτικών καλλιεργειών
Παράλληλα , με την ιδιότητα του  Συντονιστή Εταίρου της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Οικολογική Κοινωνία» μίλησε για:
-    Την Στέβια: Μια δυναμική καλλιέργεια του μέλλοντος
 Στην διάρκεια της ομιλίας του κυρίου Ραψωματιώτη για την αξιοποίηση των οργανικών υλικών και αγροτικών καλλιεργειών μέσω της κομποστοποίησης προβλήθηκε και Video το οποίο παρουσίαζε την διαδικασία της κομποστοποίησης  στον χώρο του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στο Μπολάτι , μέσω και του οποίου το κοινό μπόρεσε να δει στην πράξη όλα όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Ραψωματιώτη στην ομιλία του.


«Ιδέες , προτάσεις και οράματα για σύγχρονες αγροτικές δραστηριότητες» στο Κλημέντι Κορινθίας

  Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυώνας στο Κλημέντι , φιλοξένησε το τριήμερο 14,15 και 16 Ιουνίου το Επιμορφωτικό σεμινάριο – Εργαστήριο Ενηλίκων  με τίτλο « Ιδέας , προτάσεις και οράματα για σύγχρονες αγροτικές δραστηριότητες.»
 Οι εργασίες «άνοιξαν» την Παρασκευή το απόγευμα  με μια σύντομη παρουσίαση του ΚΠΕ καθώς επίσης και των στόχων του σεμιναρίου από τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Σικυωνίων κ. Γιώργο Φωτόπουλο.  Θέματα όπως οι νέες προοπτικές και δυνατότητες για την ελληνική γεωργία , οι κατευθυντήριες γραμμές για την καλλιέργεια της σοδιάς , της ελιάς και της συκιάς σε συνάρτηση με τις αγορές, η αναγκαιότητα ύπαρξης μητρικού υλικού για το πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό , οι ανταγωνιστικές ποικιλίες δενδροκαλλιεργειών καθώς και η καλλιέργεια της τρούφας αναλύθηκαν από τον πρόεδρο του συλλόγου Φυτωριούχων Ελλάδος Σωτήρη Σαλλή,  την Χημικό του Α.Π.Θ  και σύμβουλο ανάπτυξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και εμπορία τρουφών και υποπροιόντων Παυλίνα Κλαδοπούλου,  τον Γεωπόνο Γιώργο  Κωστελένο στην διάρκεια της 1ης ημέρας του σεμιναρίου .
  Οι εργασίες της 1ης αυτής ημέρας έκλεισαν με την ομιλία του Ιδιοκτήτη του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Κ.Δ.Α.Υ Μπολατίου Κορινθίας κ. Δημήτρη Ραψωματιώτη ο οποίος αναφέρθηκε σε δυο πολύ σημαντικά ζητήματα, την αξιοποίηση μέσω κομποστοποίησης των οργανικών υλικών αγροτικών καλλιεργειών  και την Στέβια ως δυναμική καλλιέργεια του μέλλοντος.
  Το Σάββατο 15 Ιουνίου, 2η ημέρα των εργασιών του σεμιναρίου, αναπτύχθηκαν κυρίως εργαστήρια με κυκλική εναλλαγή ομάδων  (λαχανόκηπος και οικιακή βιολογική μελισσοκομία, Παρασκευή κηραλοιφών με βότανα , παρακευή σαπουνιού με την μέθοδο εν ψυχρώ), ενώ πραγματοποιήθηκε στον Φενεό , ξενάγηση σε κτήμα καλλιέργειας τρούφας καθώς επίσης και κυνήγι άγριας τρούφας στο δάσος «Λούζι Φενεού» με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Το σεμινάριο έκλεισε την Κυριακή 16 Ιουνίου με 2 ομιλίες στον χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας , για το μέλλον  της γεωργίας στην ευρύτερη περιοχή της Σικυώνας.