Του Στ. Κούλογλου
Αν δεν υπάρξει μια ριζική ανατροπή στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τότε όλα δείχνουν, ότι η σημερινή οδηγεί σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, που απέχει παρασάγγες από τις αρχικές θέσεις που είχαν εκφράσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Γιατί, στις πολύ λιτές δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, είχε δια μαγείας εξαφανιστεί η βασική θέση από όσα επαναλάμβαναν τις προηγούμενες μέρες: δηλαδή, ότι θα έπρεπε να υπάρξει επιστροφή στο status quo ante και από εκεί να ξεκινήσει η όποια εξυγίανση ή αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Αυτό που μόλις χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστούσε στον πρωθυπουργό, «να διαβάσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ».
Δεν είναι ασφαλώς σύμπτωση, ότι στις σημερινές δηλώσεις δεν ακούστηκε η λέξη ΕΡΤ, ούτε έγινε η παραμικρή αναφορά στους εργαζόμενους, χωρίς όμως τους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο το εξάμβλωμα που το Μαξίμου ονομάζει ΝΕΡΙΤ. «Έπρεπε ήδη από χθες (Δευτέρα) να καταστούν ενεργές όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ. Η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής αποτελεί παράνομη ενέργεια», έλεγε η ανακοίνωση τύπου της ΔΗΜΑΡ την Τρίτη. «Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου».
Τι μεσολάβησε και εξαφανίστηκαν όλα αυτά;
Σκέφτηκαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με τι τρόπο θα εκκενωθούν το Ραδιομέγαρο και η ΕΤ-3, στην περίπτωση που συμφωνήσουν στην απόλυση των εργαζομένων;
Η εκτίμηση που διαμορφώνεται είναι, ότι η υπόθεση ΕΡΤ - εργαζόμενοι θυσιάστηκε στο βωμό της κυβερνητικής σταθερότητας και της επαναβεβαίωσης της συμφωνίας για ανασχηματισμό.
Η αλλαγή πολιτικής μοιάζει ριζική, για αυτό άλλωστε οι δύο αρχηγοί έκριναν αναγκαίο να συνεδριάσουν με τα κορυφαία όργανα των κομμάτων τους, πριν ξαναγυρίσουν αύριο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα βρίσκεται και ο «άνετος» Α. Σαμαράς, μετά από ένα ταξίδι αστραπή στις Βρυξέλλες για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί θα μπορέσει να πει στη Μέρκελ, ότι όχι μόνο η εντολή της για αποφυγή των εκλογών εξετελέσθη, αλλά ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς εξασφάλισε και την κυβερνητική σταθερότητα.
Στην πραγματικότητα, όμως, η εικόνα της κυβέρνησης βγαίνει βαθύτατα τραυματισμένη από την περιπέτεια της ΕΡΤ.
Οι πολίτες βλέπουν, ότι, καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατικών κανόνων, η κυριότερη συνιστώσα της κυβέρνησης προκαλεί μια κρίση, που πολώνει την χώρα και παραλύει, για μια ακόμη φορά, την οικονομική ζωή και την όποια κυβερνητική λειτουργία. Και αντί οι 3 εταίροι να συνεννοηθούν, το ρίχνουν στις συνεχείς συσκέψεις που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, παραπέμπουν την λήψη πολιτικών αποφάσεων στην Δικαιοσύνη και δίνουν την εικόνα μιας παραπαίουσας συμμαχίας, που την ενώνει απλώς η αναδιανομή της εξουσίας μέσω του ανασχηματισμού.
Αξίζει κανείς να σώσει, με τέτοιους συμβιβασμούς, μια κυβέρνηση που τρεκλίζει;
Γιατί κάποιος που τρεκλίζει, πολύ γρήγορα είναι υποχρεωμένος να πέσει.