10 Ιουν 2013

Διάλυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ χωρίς έντονες αντιδράσεις


Την πρώτη του νίκη σε εσωκομματικό επίπεδο  είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας αφού η πρόταση του για αυτοδιάλυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ πέρασε με την δυνατή  ευρύτατη πλειοψηφία δεδομένων των διαφωνιών που έχουν καταγραφεί όλο αυτό το διάστημα....
 
 

Με μία μόλις λευκή ψήφο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού αποδέχθηκε την πρόταση του Δημήτρη Βίτσα, για την αυτοδιάλυση του κόμματος, και  ένταξη των μελών του στον νέο φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ όλα αυτά το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κάνει λόγο για εσπευσμένη απόφαση που θέτει υπό αμφισβήτηση πρωτότυπες κατακτήσεις της αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κλείνοντας  τις εργασίες της ΚΕ είπε ότι «Το εγχείρημα του Συνασπισμού ολοκληρώνει τον κύκλο του έχοντας πετύχει τους βασικούς του στόχους, και πρόσθεσε ότι οι ανάγκες της παρούσας  συγκυρίας, δηλαδή η ακύρωση του μνημονίου και η έξοδος της χώρας από την κρίση με την κοινωνία όρθια, απαιτούν τη συγκρότηση ενός ενιαίου και ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ».

Στην συνεδρίαση της ΚΕ η μειοψηφούσα πλευρά  του Αριστερού Ρεύματος υποστήριξε ότι η πρόταση  για την διάλυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ πρέπει να τεθεί προς ψήφιση μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σε σχετική αρθρογραφία  μάλιστα  που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο iskra.gr και ο οποίος εκφράζει τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Αριστερού Ρεύματος αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής.

«Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι ο ΣΥΝ είναι ,μάλλον, η πρώτη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που πάει να αποφασίσει την εσπευσμένη αυτοδιάλυση της, εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πράγμα που εξ αντικειμένου θα λειτουργήσει πιεστικά ως «επιχείρημα» και «παράδειγμα» για να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και οι άλλες οργανώσεις που μετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες προβάλλουν ενστάσεις και αντιρρήσεις στην άρον-άρον αυτοκατάργηση τους.

Οι ίδιοι κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν τα εξαιρετικά ενωτικά, πρωτότυπα και ιδιαίτερα δημοκρατικά χαρακτηριστικά στη συγκρότηση και λειτουργία του ΣΥΝ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιόνταν αν αυτές οι πρωτότυπες κατακτήσεις θα συνεχισθούν ή  η πρόθεση είναι να εξαλειφθούν , μετά το ιδρυτικό Συνέδριο, στο ενιαίο, πλέον, κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.»