3 Απρ 2013

Νέα φόρμουλα για το χαράτσι στα ακίνητα


Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για ένα πιο ήπιο χαράτσι εξετάζεται σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μία ημέρα πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας....



Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι το κενό από τις μειώσεις στο χαράτσι θα καλυφθεί με σειρά παρεμβάσεων, όπως είναι η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για άλλες κατηγορίες ιδιοκτητών και μέσω αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΑΠ

Στόχος να καμφθούν οι αντιρρήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, και η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα την τελική πρότασή της για τη φορολόγηση των ακινήτων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να γεφυρώσει τις ενδοκυβερνητικές διαφορές, προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10% με 15% για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να προκύψει ελάφρυνση για ακίνητα που έχουν χαμηλές αντικειμενικές αξίες και ανήκουν σε μικροϊδιοκτήτες.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι. Πάντως με μία μείωση της τάξης του 15% τα έσοδα του Δημοσίου από το «χαράτσι» θα περιοριστούν κατά 350 εκατ. ευρώ περίπου, δημιουργώντας ένα «διαχειρίσιμο», σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δημοσιονομικό κενό.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι το κενό θα καλυφθεί με σειρά παρεμβάσεων, όπως είναι η αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για άλλες κατηγορίες ιδιοκτητών μέσω αλλαγών στη δομή του ΕΕΤΗΔΕ και μέσω αυξήσεων στους συντελεστές του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες για να εκμηδενιστούν οι απώλειες εσόδων εξετάζονται τα ακόλουθα «ισοδύναμα» μέτρα:

    Αύξηση του φόρου για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Προτείνεται να πληρώνουν ΕΕΤΗΔΕ με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές τιμές των δήμων τους και όχι το χαμηλό ποσό των 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

 
    Κατάργηση των ειδικών κατηγοριών για το έκτακτο τέλος ακινήτων τις οποίες έχουν καθιερώσει παρατύπως πολλοί δήμοι. Επειτα από τη διενέργεια ελέγχων θα υποχρεωθούν να εφαρμόζουν με ενιαίο τρόπο την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ.

 
    Το έκτακτο τέλος θα επιβάλλεται και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Μέχρι τώρα το Δημόσιο εξαιρείται από το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά, όπως λένε στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί.

 
    Αύξηση συντελεστών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν και για το 2013 όσοι φορολογούμενοι κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Από τον ΦΑΠ τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα έχουν υπολογιστεί στα 500 εκατ. ευρώ και με την αναπροσαρμογή των συντελεστών εκτιμάται πως μπορεί να φθάσουν και τα 750 εκατ. ευρώ.

Βέβαια ζητούμενο αποτελεί η στάση της τρόικας στην κυβερνητική πρόταση.

Θεωρείται πιθανό να μην αποδεχθεί τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΑΠ του 2013 προβάλλοντας το επιχείρημα πως ακόμη το υπουργείο δεν έχει καταφέρει να εισπράξει τον ΦΑΠ του 2011 και εκείνον του 2012.

Τέλος, έχει διαμηνύσει πως ο φόρος θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ καθώς δεν εμπιστεύεται τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ότι τυχόν αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ.