3 Απρ 2013

«Δεν πρόκειται να πούμε "ναι" στην εκποίηση της Ελλάδος"


Συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε καταπέλτης στην αρχή της ομιλίας του για τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει και της σημερινής άφιξης της τρόικας στη χώρα μας....

 
 Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας αλλά και για τους δανειστές μας κάνοντας λόγο για «άγρια συμμορία με λευκά κολάρα που κάνουν επέλαση στην Ελλάδα με σκοπό να την μετατρέψουν σε αποικία του χρέους». Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να «λέει σε όλα ναι και να ευχαριστεί την κυρία Μέρκελ».

«Δεν πρόκειται να πούμε "ναι" στην εκποίηση της Ελλάδος και στις εντολές της κυρίας Μέρκελ. Δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές στο ευρωπαϊκό αναμορφωτήριο που ονειρεύεται ο κ. Σόιμπλε. Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να υποδεχτεί την τρόικα με μια ανθοδέσμη με "ναι". Ναι" στο χαράτσι, "ναι" στις απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων, "ναι" στις ιδιωτικοποιήσεις έναντι ευτελούς τιμήματος. Επικρέμεται πάνω μας η απειλή για νέες περικοπές, μεγάλων χρηματοδοτικών κενών και της ενεργοποίησης ρήτρας νέων μέτρων. Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδας σε αποικία χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνοντας την επίθεση στο κυβερνητικό σχήμα δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «την ώρα που ο τόπος φλέγεται ο Βενιζέλος θέλει να γίνει υπουργός... Ενώ ο Κουβέλης δηλώνει παρών στις ψηφοφορίες στην ουσία στηρίζει τα "ναι σε όλα" της κυβέρνησης προς την Τρόικα. Είναι γελοίο να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά την τραγωδία της Κύπρου. Είναι και δική μας τραγωδία».

«Η δική μας στάση είναι: αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση. Πριν γίνει έρημη χώρα η Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε τροπάριο έναντι στους επικυρίαρχους. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε μετακομίζοντας από την αριστερά στη συνενοχή. Είμαστε έτοιμοι ως κυβέρνηση να οικοδομήσουμε τις κατάλληλες συμμαχίες για να αντιστρέψουμε τον εκβιασμό. Η ομάδα της "μονταζιέρας" της ΝΔ προσπαθεί να αλλοιώσει τα λεγόμενα μου» διευκρίνισε σχετικά με τη στάση του κόμματός του.

Σχετικά με την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «Όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ΤΧΣ πρέπει να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο και να αλλάξουν οι διοικήσεις τους. Δεν μπορούν να παραμένουν οι διοικήσεις που έδιναν αφιδώς διακοποδάνεια, καταναλωτικά. Να υπάρξει αναπροσαρμογή των δανείων, να ρυθμιστούν τα δάνεια με βάση τις νέες αποδοχές των δανειοληπτών. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στις διασώσεις τραπεζών (bail - in) που να σηματοδοτεί τα στρατηγικά τους αδιέξοδα. Για παράδειγμα, εικόνα χρεοκοπίας δείχνει η μετοχή της Eurobank, που συνεχίζει σε διαρκή ιστορικά χαμηλά, χωρίς αντιστάσεις, χωρίς αναχώματα... Είναι σαφές ότι "φωνάζει" η αγορά ότι κάτι δεν πάει καλά στη "σύζευξη" Εθνικής και Eurobank. Εξ αρχής της ανακοίνωσης, ελάχιστοι το πίστεψαν. Εμείς είμασταν οπαδοί της αληθινής ιδέας του ευρωπαϊσμού.  Όμως αυτοί που ηγούνται της ΕΕ σήμερα την οδηγούν σε αδιέξοδο» τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων επεσήμανε ότι βασικός πυρήνας της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ δεν είναι το νόμισμα. «Σημασία δεν έχει με ποιο νόμισμα θα υπάρχει λιτότητα, το ζήτημα είναι να καταπολεμηθεί η λιτότητα. Εμείς λέμε να σωθεί η Ελλάδα στο ευρώ και όχι το ευρώ εις βάρος της χώρας. Λέμε να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει για τίποτα «πάση θυσία» όπως συχνά ακούμε τελευταία. Πάση θυσία στο ευρώ σημαίνει να φτάσει η ανεργία στο 60% ή να ξεπουλήσουμε την Ελλάδα; Για εμάς η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μια εξέλιξη που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Η δική μας πρόταση είναι η σκληρή διαπράγματευση ενάντια στη λιτότητα με το λαό στο πλευρό μας. Αυτό που επιβάλει τη στάση των Ευρωπαίων είναι οι συσχετισμοί δυνάμεων. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο λάθος» σημείωσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι τράπεζες που χρηματοδοτούνται χρεώνοντας τον ελληνικό λαό πρέπει να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο και ότι ο κίνδινος αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών είναι υπαρκτός. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ζόμπι δεν είναι υγιές, σχολίασε ο κ. Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο βουλευτής κ. Γιάννης Δραγασάκης έσπευσε να σχολιάσει ότι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση «δεν έχουμε καμία θεσμική ενημέρωση ότι έχει τεθεί θέμα αλλαγής του πλαισίου συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Για να μην έχουμε λάβει ενημέρωση και να το ακούμε από τους δημοσιογράφους σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με την κυβέρνηση».

Όσον αφορά σε τυχόν πρόωρες εκλογές, υποστηριχθήκε ότι σε εκλογές η χώρα μπορεί να οδηγηθεί μόνον μέσα από τις κοινωνικές πιέσεις και τα πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργούνται από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, δεν αναζητούμε όμως τρόπο να προκαλέσουμε εκλογές. Η κυβέρνηση μας θα κινηθεί ριζοσπαστικά αριστερά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «Θέλουν να συγκαλύψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ιστορία της λίστας Λαγκάρντ και να φορτώσουν στον Παπακωνσταντίνου τις ευθύνες. Έσπευσαν ορισμένα ΜΜΕ να "αθωώσουν" τον κ. Βενιζέλο όμως οι ευθύνες του ήταν τεράστιες».