Η εκπομπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού διακόπηκε από τις 03:00.Η διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό αφορά...
άμεσα περίπου 150.000 νοικοκυριά τα οποία δεν θα έχουν την εναλλακτική να δουν αναλογικά από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας.
Το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, το οποίο εκπέμπει ήδη το ψηφιακό σήμα των καναλιών εθνικής εμβέλειας από τον Ιούνιο του 2010. Για το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής και προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους τηλεθεατές να προσαρμοστούν στην ψηφιακή μετάβαση, δεν πραγματοποιήθηκε διακοπή του αναλογικού σήματος το 2010. Ωστόσο, πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση 26337/675/7.6.2012 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1836, 11 Ιουνίου 2012) ορίζει την άμεση διακοπή του αναλογικού σήματος των καναλιών που εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, στις 20 Ιουλίου 2012.
-Αρχικά στις 20 Ιουλίου θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος για τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ANT1,ALTER, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR) τα οποία και θα εκπέμπουν πλέον μόνο ψηφιακά από το συγκεκριμένο Κέντρο Εκπομπής
- Η ΕΡΤ - λόγω της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων - θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ψηφιακό πάροχο Digea, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με στόχο να εκπέμψουν άμεσα ψηφιακό σήμα και οι περιφερειακοί σταθμοί της Αττικής, που προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά αποκλειστικά από το Κέντρο Εκπομπής της Αίγινας με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 28348/745/19.06.12 (Φ.Ε.Κ Β υπ αριθμόν 2019/20-06-2012).
Συμβουλές για τους τηλεθεατές
Σε τι ενέργειες μπορούν να προβούν οι τηλεθεατές πριν τις 20 Ιουλίου ώστε να προετοιμαστούν;
Οι τηλεθεατές μπορούν ήδη να εξετάσουν προς τα πού «κοιτάει» η κεραία τους. Αν λαμβάνουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν ήδη ψηφιακά. Αν λαμβάνουν σήμα από την Πάρνηθα, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, γιατί η Πάρνηθα θα εξακολουθεί να εκπέμπει αναλογικά. Στην περίπτωση που λαμβάνουν σήμα από τον Υμηττό και η τηλεόρασή τους δεν υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4, πρέπει εγκαίρως και οπωσδήποτε πριν τις 20 Ιουλίου να προμηθευτούν έναν αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 και να τον συνδέσουν με την τηλεόρασή τους (ή να προμηθευτούν νέα τηλεόραση, εφόσον το επιθυμούν).
Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους στις ψηφιακές συχνότητες.
Όλα τα παραπάνω μπορούν και καλό είναι να γίνουν όσο πιο νωρίς, καθώς το ψηφιακό σήμα είναι ήδη εδώ και εκπέμπεται από τον Υμηττό.
Αν κάποιος λαμβάνει σήμα από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού και «βλέπει» προς το παρόν αναλογικά (επηρεάζεται δηλαδή από το κλείσιμο του αναλογικού σήματος στις 20 Ιουλίου 2012) θα βλέπει ήδη το ενημερωτικό κυλιόμενο μήνυμα (Crawl).
Επίσης, μπορεί να καταλάβει κανείς αν βλέπει ήδη ψηφιακά αν αλλάζοντας τα κανάλια στην τηλεόρασή του λαμβάνει τις πληροφορίες του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG) ποιο κανάλι βλέπει , ποιο πρόγραμμα βλέπει.
Ενώ αν κανείς επιθυμεί να συνεχίσει να βλέπει αναλογικά μπορεί να συμβουλευτεί του χάρτες που υπάρχουν στο www.digea.gr στην ενότητα «Είμαι Ιδιώτης» - «Η ψηφιακή τηλεόραση στην πόλη μου» και αν ανήκει στην περιοχή κοινής κάλυψης των δυο κέντρων εκπομπής Υμηττού και Πάρνηθας, να στρέψει την κεραία του προς το τελευταίο καθώς η Πάρνηθα ανήκει στη δεύτερη φάση της μετάβασης και θα συνεχίσει προς το παρόν να εκπέμπει αναλογικά.
Ποιο είναι το κόστος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τους καταναλωτές;
Δεν υπάρχει κανένα κόστος! Τα ψηφιακά προγράμματα των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας προσφέρονται σε όλους, δωρεάν, χωρίς συνδρομή. Το μόνο κόστος για τους χρήστες που δεν έχουν αποκωδικοποιητή MPEG4 ή δέκτη με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 είναι η εφάπαξ αγορά αυτού του εξοπλισμού.
Υπάρχουν πολλοί τύποι αποκωδικοποιητών και ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ο τηλεθεατής;
Τα βασικά είδη των αποκωδικοποιητών είναι οι StandardDefinition και οι HighDefinition.
Στην περίπτωση που ο τηλεθεατής διαθέτει μία κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
Εάν αντίστοιχα διαθέτει μία επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 αλλά με θύρα HDMI, τότε συνίσταται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.
Υπάρχουν και αποκωδικοποιητές που εκπέμπουν το σήμα με υψηλή ευκρίνεια, οι οποίοι διαθέτουν και περισσότερα χαρακτηριστικά.
Θα χρειαστεί ο τηλεθεατής να αγοράσει καινούρια τηλεόραση;
Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται η αγορά καινούριας τηλεόρασης, καθώς ο τηλεθεατής μπορεί να παρακολουθεί τα ψηφιακά προγράμματα ακόμα και με την παλιά του συσκευή.
Εάν διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) τεχνολογίας MPEG2, το μόνο που χρειάζεται για να λάβει το ψηφιακό σήμα είναι να συνδέσει ένα αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.
Εναλλακτικά, εάν επιθυμεί να αντικαταστήσει την παλιά του τηλεόραση με μία νέας τεχνολογίας, ας βεβαιωθεί ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4. Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις παράχθηκαν μετά το 2009.
Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόρασή του διαθέτει αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν ρυθμίζει την τηλεόραση στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Θα χρειαστεί ο τηλεθεατής να αγοράσει νέα κεραία;
Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν απαιτείται αλλαγή ή αγορά νέας «ψηφιακής» κεραίας.
Αντίθετα μπορεί να χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο κεραιοσύστημα, είτε είναι η κεντρική κεραία που υπάρχει στην κατοικία / πολυκατοικία, είτε η εσωτερική κεραία του σπιτιού του.
Αυτό που χρειάζεται μόνο η κεραία του να είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής από όπου λαμβάνει σήμα.
Είναι εύκολη η συνδεσμολογία;
Η σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή είναι πολύ εύκολη, με τον ίδιο τρόπο περίπου που συνδέουμε ένα DVD. Συγκεκριμένα, τα βήματα σύνδεσης είναι αρκετά απλά:
Α) Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή
Β) Συνδέετε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας τύπου SCART ή HDMI ή RCA τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση
Γ) Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα
Δ) Συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του και αφού έχετε διαβάσει τις οδηγίες του
Ε) και για να συνεχίσετε να βλέπετε και τα αναλογικά προγράμματα των καναλιών που δεν έχουν γίνει ακόμα ψηφιακά, συνδέετε άλλο ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή ANTENNAOUT (ή ANTENNALOOPTHROUGH ή RFOUT) του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή της κεραίας της τηλεόρασης.
Πώς μπορεί ο τηλεθεατής να διαπιστώσει εάν διαθέτει ήδη αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι σε περίπτωση που ένας τηλεθεατής διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση (CRT) ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) τεχνολογίας MPEG2 την οποία έχει αγοράσει πριν το 2008, η τηλεόρασή του κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG4.
Για να βεβαιωθεί ο τηλεθεατής τι είδους τεχνολογία τηλεόραση διαθέτει μπορεί να ενημερωθεί τόσο από τα αυτοκόλλητά της, το εγχειρίδιο χρήσης της ή να λάβει πληροφορίες από το κατάστημα που την αγόρασε.
Εναλλακτικά, εάν στρέψει ο τηλεθεατής την κεραία του προς το κέντρο εκπομπής από όπου εκπέμπεται το ψηφιακό σήμα στην περιοχή του, συντονίσει την τηλεόρασή του στις ψηφιακές συχνότητες και συνεχίζει να έχει ήχο αλλά να μην έχει εικόνα, σημαίνει ότι η συσκευή είναι τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να προμηθευτεί αποκωδικοποιητή MPEG4.
Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόρασή του διαθέτει αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν ρυθμίζει την τηλεόραση στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.