Μολονότι το εσωκομματικό θερμόμετρο καταγράφει ήδη ανοδικές τάσεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει «ραντεβού τον Σεπτέμβρη» με τα κορυφαία στελέχη και το «στοίχημα» της ανασύστασης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προετοιμάζεται ...
για το Συνέδριο του κόμματος έχοντας ήδη κατά νου το σενάριο της ύπαρξης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που αρκετά στελέχη δηλώνουν ακόμη και με τη σιωπή τους τη διαφωνία τους με τη «γραμμή» της ηγεσίας.
Οι ακραίες οικονομικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τα νέα «τελεσίγραφα» από την Ευρώπη, καθώς και η απόφαση του Ευ. Βενιζέλου να διατηρήσει ενεργή την πρότασή του για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, περιπλέκει περαιτέρω την εσωκομματική κατάσταση και δεν αφήνει προς το παρόν περιθώρια για «ενδοοικογενειακές» αντιπαραθέσεις. «Ποιος θα κινηθεί δραστήρια στο εσωκομματικό πεδίο, χωρίς να γνωρίζει πού θα καθίσει η μπίλια για τη χώρα;», αναρωτιέται έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η διπλή εκκωφαντική εκλογική ήττα, η βούληση του κ. Βενιζέλου να προχωρήσει με το δικό του πλάνο στην επανεκκίνηση και την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, οι πρώτες επιλογές του όσον αφορά τα πρόσωπα που θα «ηγηθούν» της μεταβατικής περιόδου μέχρι το Συνέδριο, τα πρώτα δείγματα γραφής και η «λευκή απεργία» από κορυφαίους, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις στο εσωτερικό - προσώρας με έναν αθόρυβο και φαινομενικά νωχελικό τρόπο.
Οι προετοιμασίες.
Ο αρχηγός του κόμματος θέλει προφανώς να ισχυροποιήσει την εικόνα του στο εσωτερικό και να δρομολογήσει διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν όρους κυριαρχίας στο προσεχές Συνέδριο. Οι επιτελείς του προετοιμάζονται έχοντας ήδη κατά νου το σενάριο της ύπαρξης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το είπε ευθαρσώς άλλωστε στον Ευ. Βενιζέλο, όταν του πρότεινε για άλλη μία φορά (το βράδυ των εκλογών τού προσέφερε την αντιπροεδρία) τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου: «Διαφωνώ πλήρως με την πολιτική στρατηγική που χαράζεις, άρα δεν μπορώ να την εκπροσωπήσω στη Βουλή ή αλλού. Θα περιοριστώ στα καθήκοντά μου στη Β' Αθήνας, όπου με τίμησαν με την πρώτη θέση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ».
Η Αννα Διαμαντοπούλου δέχθηκε τηλεφώνημα, όπως και ο Αν. Λοβέρδος, να συμμετάσχει στην Πολιτική Γραμματεία. Αρνήθηκαν αμφότεροι. Η πρώην υπουργός εξήγησε ευγενικά στον κ. Βενιζέλο τους λόγους της άρνησής της. Πολιτικοί της φίλοι θυμίζουν ότι η κ. Διαμαντοπούλου είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επέμενε για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης 10 αποφασισμένων στελεχών και με τη δέσμευση ότι δεν θα κατέλθουν στις επόμενες εκλογές.
Δεν είναι βέβαια μόνο δύο τα κορυφαία στελέχη που δεν συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία που όρισε προχθές ο κ. Βενιζέλος. Η σύγκρουσή του με τον Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Ραγκούση ξεκίνησε νωρίς - από την πρώτη κιόλας προεκλογική περίοδο. Ουδέποτε εκλήθησαν στην Ιπποκράτους να πουν τις απόψεις τους ή να συνδιαμορφώσουν την πολιτική. Αντίθετα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αν και εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του για την επιλογή του Ευ. Βενιζέλου να μη συμμετάσχουν πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση Σαμαρά, εντούτοις αιφνιδίασε λέγοντας «ναι» στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία, όπως και ο Πέτρος Ευθυμίου.
Το «νήμα» της επικοινωνίας με τον Ευ. Βενιζέλο φαίνεται ότι έχει κοπεί και για άλλους πρώην υπουργούς - για παράδειγμα οι κ. Ρέππας, Παπουτσής, Παπαϊωάννου που συμμετείχαν στο άτυπο όργανο των «7» δεν έλαβαν ποτέ πρόσκληση κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο. Σε στάση αναμονής είναι και ο απερχόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, καθώς παρέδωσε καθήκοντα αλλά δεν... ανέλαβε νέα ευθύνη στην Ιπποκράτους.
Οι ευθύνες.
Ισχυρότατο ρόλο και επιρροή στο κόμμα έχει ο Κώστας Σκανδαλίδης, που μαζί με τον Μίμη Ανδρουλάκη είναι ίσως τα πιο έμπιστα δημοφιλή στελέχη της ηγεσίας. Βασικός πυλώνας για την ανασύσταση είναι ο Πάρις Κουκουλόπουλος, έχοντας και επισήμως τον συντονισμό της οργανωτικής διαδικασίας, δηλαδή της πορείας προς το Συνέδριο. Την ευθύνη της Γραμματείας Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο Γιάννης Δατσέρης θα έχει επισήμως την μπαγκέτα της Γραμματείας Επικοινωνίας (με τη Φώφη Γεννηματά στη θέση της εκπροσώπου Τύπου).
Eγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος επενδύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρότι δεν αξιοποίησε βουλευτές - πρώην υφυπουργούς στην Πολιτική Γραμματεία. Σε αυτή θα συμμετάσχουν εξ οφίτσιο ο Γιάννης Μανιάτης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος. Οι έχοντες σημαντική εμπειρία τονίζουν δε ότι η σύνθεση της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας «μεταφράζεται» ως επιχείρηση-ισορροπία μεταξύ «βενιζελικών», επιρροών του Κ. Σκανδαλίδη και του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, με μικρή δόση «παπανδρεϊκών» (π.χ. ο Πάνος Μπεγλίτης).
Η κίνηση των «6»
Τη μεταρρυθμιστική πτυχή των εμπροσθοβαρών πολιτικών που πρέπει να εντάξει στην «ατζέντα» της η κεντροαριστερή παράταξη, αναδεικνύουν σε κοινή ανακοίνωση για πρώτη φορά έξι ΠΑΣΟΚογενείς κινήσεις πολιτών: «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β».
Ητοι, στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ που αναζητεί τον διάλογο για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τη συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου για τη χώρα (Γιώργος Φλωρίδης και οι κ. Τούντας, Σφηκάκης, Τσαμουργκιέλης, Κατσαντώνης, Καλογήρου, Ψυχογιός, Κοντογιώργης, Διακουνάκης, Παππάς κ.ά.). Κοντά στους «6» είναι και η «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου, που κρατά ανοιχτούς διαύλους με στελέχη που κινούνται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιοικητικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και ανένταχτους νέους.
ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ -ETHNOS