7 Ιουλ 2012

Φρ.Μάλικ: Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος


 Ένα νέο μοντέλο δημόσιας διοίκησης προκρίνει ως απάντηση στην ελληνική κρίση ο Φρέντμουντ Μάλικ, διεθνούς πείρας Αυστριακός οικονομολόγος, γνωστός για το συγγραφικό του έργο στον τομέα της ολιστικής διακυβέρνησης...

Με συνέντευξη στο tvxs.gr, τονίζει, ότι οι Έλληνες δεν είναι... τεμπέληδες, αλλά απλώς χρειάζονται νέες και αποτελεσματικές μεθόδους διοίκησης.

Στο περιθώριο συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο κ. Μάλικ είχε συναντήσεις με ξένους και Έλληνες παράγοντες, οι οποίοι εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου, όπως ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νέος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο κ. Μάλικ εκφράζει την πεποίθηση, ότι εδώ και πολλά χρόνια οι άνθρωποι οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις στη διοίκηση κρατών, παραβλέπουν το γεγονός, ότι σκοπός των δημόσιων οργανισμών δεν είναι να λειτουργούν με γνώμονα οικονομικούς όρους και κέρδη, αλλά να συνδράμουν μία υγιή και βιώσιμη κοινωνία, προς όφελος των πολιτών και των νέων γενιών.

Όσον αφορά στην ελληνική περίπτωση, αποδομεί την άποψη, η οποία διατυπώνεται πλέον συχνά στο διεθνή Τύπο, περί λιγότερο ικανών ή τεμπέληδων Ελλήνων. Ειδικά, όσον αφορά στον παράγοντα του δημόσιου χρέους, τον αναγνωρίζει ως σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο «αποτελεί πραγματικότητα και για πολλές άλλες χώρες και όχι μόνο στην Ευρώπη: δείτε τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Μάλικ, διεθνώς οι φορείς διοίκησης αδυνατούν να μεταβούν στη νέα εποχή όσον αφορά στα μοντέλα διακυβέρνησης και δεν αξιοποιούν εργαλεία τα οποία βασίζονται σε αποτελεσματικότερες μεθόδους κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θεωρεί ουσιώδεις τις λύσεις οι οποίες προκρίνονται σήμερα σε αδύναμες οικονομίες, όπως η περικοπή των δημοσίων υπαλλήλων: «δεν γνωρίζω καμία χώρα με πραγματικά μικρό δημόσιο τομέα».

Ο ίδιος δεν διστάζει «να ευλογήσει τα γένια του», υποστηρίζοντας ότι οι τεχνικές και οργανωτικές μέθοδοι τις οποίες υιοθετεί είναι σε θέση να αλλάζουν την εικόνα ενός μηχανισμού δημόσιας διοίκησης μέσα σε πολύ λίγο χρόνο: «ένα αξιόπιστο σύμπλεγμα στρατηγικής μπορεί να αναπτυχθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα σε 6 μήνες».

Ως προς το μείζον ζήτημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ο κ. Μάλικ θεωρεί, ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στους πολίτες κίνητρα παραμονής στη χώρα και να εφαρμόσει χαμηλή φορολόγηση, φέρνοντας ως επιτυχημένο το αντίστοιχο παράδειγμα της Ελβετίας.

Αναφορικά με τη γραφειοκρατία, σημειώνει, ότι «πολύ λίγες χώρες δεν αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα». Για τον πολυδιαφημισμένο τρόπο διοίκησης της Γερμανίας σχολιάζει, ότι πράγματι «οι Γερμανοί έχουν διαφορετική κουλτούρα και έχουν επιτύχει να εγκαθιδρύσουν κάποιους οργανισμούς οι οποίοι δείχνουν καλύτεροι από τους αντίστοιχους στη νότια Ευρώπη, ωστόσο, έχουν και εκείνοι τα δικά τους προβλήματα».

Σχολιάζοντας την κατεύθυνση του προγράμματος της τρόικας για την Ελλάδα αναφέρει, πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια προσαρμογής της «συνταγής» στα σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης, προσθέτοντας ανάμεσα σε άλλα ότι είναι εύκολο να λαμβάνεις μέτρα αλλά ιδιαίτερα δύσκολο να τα εφαρμόζεις γρήγορα και αποτελεσματικά.