7 Ιουλ 2012

Μπάσκετ: εκτός Ολυμπιακών Αγώνων η Εθνική

 
Ό,τι έχτισε στο πρώτο εικοσάλεπτο, με τη διαφορά στο +12, η Εθνική, το πέταξε στα σκουπίδια στο 3ο και 4ο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να χάσει 80-79 από...
τη Νιγηρία στον προημιτελικό του προολυμπιακού της Βενεζουέλας και να μείνει εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Η Εθνική έπαιξε με τη φωτιά σε πολλές περιπτώσεις και τελικά το πλήρωσε, αφού η Νιγηρία μπήκε σιγά-σιγά στο παιχνίδι εκμεταλλευόμενη τα λάθη της Ελλάδας, που αυξήθηκαν μετά το ημίχρονο και τελικά κατάφερε να «κλέψει» τη νίκη και το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Οι Νιγηριανοί ακόμα και αν χάσουν, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς πρόκριση στο Λονδίνο παίρνει και ο νικητής του «μικρού τελικού».

Το... κάζο, λοιπόν είναι διπλό για τους διεθνείς μας και τον Ομοσπονδιακό τεχνικό Ηλία Ζούρο, αφού κόντρα στη Νιγηρία χάθηκε μία τεράστια ευκαιρία να πάμε στο Λονδίνο, ακόμα και με ήττα στον επόμενο αγώνα!

Η Εθνική ηττήθηκε κατά κράτος στον έλεγχο της... εναέριας κυκλοφορίας (38 ριμπάουντ με 17 επιθετικά οι Νιγηριανοί έναντι 28 με 6), δεν είχε καθαρό μυαλό στην επίθεση - ειδικά στα κρίσιμα τελευταία λεπτά - και άφησε αφύλακτο τον ήρωα των Νιγηριανών, Άντε Νταγκουντούρο, ο οποίος στα 40'' πριν τη λήξη ευστόχησε στο μόλις 4ο τρίποντο της ομάδας σε 22 (!) προσπάθειες και έδωσε το προβάδισμα με 78-76, ενώ με 2/2 βολές του στα 3'' χάρισε τη νίκη-πρόκριση με το τελικό 80-79.

Έντονα παράπονα της ελληνικής πλευράς για το καθαρό φάουλ που δε δόθηκε στον Σπανούλη από τον Ομπασοάν στο τρίποντο του Έλληνα γκαρντ στην εκπνοή. Κορυφαίος των νικητών ο Ντιόγκου με νταμπλ νταμπλ σε πόντους και ριμπάουντ (17π.-12ρ.), ενώ από την εθνική μας ομάδα ο Βασίλης Σπανούλης προσπάθησε με 25 πόντους για την ανατροπή.

Προβληματικά ποσοστά ευστοχίας, κυρίως από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και αδυναμία της άμυνας να ελέγξει το γρήγορο ρυθμό και τους ταχύτατους γκαρντ της Νιγηρίας, δεν έδωσαν τη δυνατότητα στην Εθνική να ελέγξει από το πρώτο δεκάλεπτο τον αγώνα. Καλάθης, Πρίντεζης και Σπανούλης απέδωσαν στην άμυνα στα πρώτα λεπτά και στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε στο 10-2. Ωστόσο, οι Νιγηριανοί αντέδρασαν κα παρά το ανορθόδοξο μπάσκετ τους πέτυχαν με επιμέρους σκορ 11-3 την ισοφάριση (13-13).

Ο Σπανούλης κράτησε το προβάδισμα για την Εθνική, αλλά λάθη και έλλειψη ελέγχου του επιθετικού ριμπάουντ έφεραν τη Νιγηρία με τη λήξη του δεκαλέπτου και πάλι σε θέση διεκδίκησης της νίκης (21-21). Στη δεύτερη περίοδο, η εθνική έδεσε την άμυνα της, χάρη στις σωστές αντιδράσεις των Μπράμος, Καϊμακόγλου, Μαυροειδή, κράτησε για περίπου 4 λεπτά τη Νιγηρία μακριά από το καλάθι και στο 14' βρέθηκε στο 29-21. Παρά τις προσπάθειες των αντιπάλων, που μείωσαν και πάλι σε 34-30 στο 16', το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με ωραίες συνεργασίες του Σπανούλη (13π., 6 ριμπ., 4ασ.) με τον Μπουρούση (9π., 3ρ.) έτρεξε σερί 8-0 και πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια με τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (+12, 42-30).

Λάθη και κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση από πλευράς εθνικής έβαλαν την Νιγηρία και πάλι στο παιχνίδι στην τρίτη περίοδο, παρά τα απογοητευτικά ποσοστά της από τα 6.75 (1/16). Με αιχμή του δόρατος στην επίθεση τον Ντιόγκου (έφτασε τους 10 πόντους) έτρεξε επιμέρους σκορ 16-7 (!) και μείωσε στο 27' σε 49-46. Μαυροειδής και Πρίντεζης έδωσαν ανάσες κοντά στο καλάθι, αλλά οι επιθετικές εμπνεύσεις του Σκιν κράτησαν τη Νιγηρία κοντά στο σκορ και μπήκαν στην τελευταία περίοδο στο -6 (56-50).

Με τον Βασίλη Σπανούλη να φαντάζει απελπιστικά μόνος στην επίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο και τους διεθνείς να μην μπορούν να ελέγξουν τα επιθετικά ριμπάουντ της Νιγηρίας, η ομάδα του Αγιο Μπακάρε πέτυχε την υπέρβαση και τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη ισοφάρισε και πάλι σε 65-65. Σπανούλης και Μπουρούσης έδωσαν λύσεις, αλλά ο Ντιόγκου φρόντιζε να ισοφαρίζει σε κάθε προβάδισμα της εθνικής. Με το ελληνικό δίδυμο να παλεύει μόνο στην επίθεση, ο Νταγκουντούρο έδωσε τη χαριστική βολή από τα 6.75 (76-78), ο Παπανικολάου απάντησε (79-78), αλλά ο ίδιος από φάουλ που κέρδισε από τον Ζήση έγραψε με 2/2 το τελικό 79-80.

Τα δεκάλεπτα: 21-21, 42-30, 56-50, 79-80

Ελλάδα: Μπουρούσης 18, Ζήσης 2, Σπανούλης 25 (3), Καλάθης 3 (1), Φώτσης 2, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 8 (1), Μπράμος 4 (1), Μαυροειδής 6, Μάντζαρης 1, Καϊμακόγλου.

Νιγηρία: Σκιν 6, Ντιόγκου 17 (1), Νταγκουντούρο 14 (1), Ομπασοάν 7 (1), Αλάντε Αμίνου 9, Αλ Φαρούκ Αμίνου 13, Ογκούτσι 10 (1), Άρτσιμπονγκ 2, Ογεντέζι 2, Ουγκμποάγια.


ΠΗΓΗ: tovima.gr