26 Ιουν 2012

Μέρκελ: Οσο ζω δεν θα υπάρξει συνδιαχείριση χρέους στην Eυρώπη (ευρωομόλογα)


Με την πιο σκληρή διατύπωση που έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιήσει, η Αγκελα Μέρκελ έβαλε νέο φρένο στα σχέδια για κοινή διαχείριση του χρέους των μελών της ευρωζώνης, διαβεβαιώνοντας ότι όσο.... βρίσκεται εν ζωή, η Ευρώπη δεν θα αποκτήσει ποτέ «συνευθύνη» στη...
διαχείριση του χρέους των κρατών της (ευρωομόλογα).

Σύμφωνα με παριστάμενες πηγές, η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη θέση αυτή στη διάρκεια συγκέντρωσης κομματικών στελεχών στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει αύριο Τετάρτη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο Βερολίνο, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Κύριο ζητούμενο είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές τους ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την γαλλική πλευρά να προτάσσει την ανάπτυξη και τα ευρωομόλογα και την γερμανική να θέτει ως όρο την δημοσιονομική και τραπεζική ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πλευρές μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία κατέληξαν σε μια συμφωνία για να προωθήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν απόψε συνάντηση στο Παρίσι, ενώ άλλη μια σύνοδος κορυφής μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, μετά τη σύνοδο κορυφής, στις 4 Ιουλίου, με επίκεντρο κυρίως θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Οπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, το σύμβούλιο Eurogroup θα εξετάσει το θέμα της Κύπρου και της Ισπανίας, οι οποίες ζήτησαν την Δευτέρα οικονομική βοήθεια για τον τραπεζικό τους τομέα.


Πηγή: Reuters
ethnos.gr