Τη λύση στο μυστήριο της κατασκευής του Στόουνχεντζ υποστηρίζουν πως βρήκαν βρετανοί επιστήμονες, μετά από μελέτες που κράτησαν μια δεκαετία.
Οπως ισχυρίζονται αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, το μεγαλιθικό μνημείο της νεολιθικής εποχής, που είναι χτισμένο κοντά...
στη πόλη Ειμσμπερι της Αγγλίας στην κομητεία του Γουίλτσιρ περίπου 13 χλμ. βορειοδυτικά του Σόλσμπερι, ανεγέρθηκε, προκειμένου να σφραγίσει τη νεότευκτη τότε συμμαχία ανάμεσα στις πολεμικές φυλές της χώρας.
«Oταν άρχισε να κατασκευάζεται το μνημείο, στη Βρετανία άρχισε να κυριαρχεί μια νησιωτική ενωτική κουλτούρα, που έφερε την ειρήνη ανάμεσα στις μέχρι πρότινος αντιμαχόμενες φυλές», τονίζει ο καθηγητής Μάικ Πάρκερ Πίρσον του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, προσθέτοντας πως «σε αυτό το συμπέρασμα φτάσαμε μετά από έρευνες μιας δεκαετίας, παρατηρώντας την κοινή αρχιτεκτονική των σπιτιών της εποχής εκείνης και την ίδια τεχνοτροπία στη κεραμική τέχνη. Οπότε, το Στόουνχεντζ αποτέλεσε το επιστέγασμα της συνεργασίας αυτής».
To Στόουνχεντζ, το οποίο βρίσκεται περίπου 120 χλμ. νοτιοδυτικά του Λονδίνου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Βρετανίας με 750.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Πιστεύεται, ότι κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις, ανάμεσα στο 2500 και το 2000 π.Χ..
Το Στόουνχεντζ προστέθηκε στον κατάλογο της Ουνέσκο για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς το 1986: κατά παράδοση συγκεντρώνεται στο μεγαλιθικό μνημείο πλήθος κόσμου κατά το θερινό ηλιοστάσιο (summer solstice), στις 21 Ιουνίου.
Μέχρι σήμερα, διάφοροι έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει, πως το Στόουνχετζ χτίστηκε από έναν εξωγήινο πολιτισμό, τους αρχαίους Αιγύπτιους ή Βρετανούς Δρυίδες, ενώ οι αρχαιολόγοι πιστεύουν, πως χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο, ως ναός των Δρυίδων ή ως ένα μέρος με μεταφυσικές ιδιότητες, όπου θεραπεύονταν οι άσθενεις.