22 Μαρ 2012

Die Welt: Τούρκοι, αγοράστε την Ελλάδα!


«Μέχρι τώρα αποτελούσε μόνο ανέκδοτο, το ότι θα μπορούσε να επιλυθεί η αιώνια διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων για τα νησιά του Αιγαίου, με το να αγοράσει η μεγάλη, πλούσια και δυναμική Τουρκία τα νησιά της μικρής φτωχής και συρρικνωμένης γειτονικής...
χώρας. 
Τώρα όμως Έλληνες παράγοντες προσπαθούν να πείσουν Τούρκους επενδυτές να το κάνουν», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Τούρκοι, αγοράστε την Ελλάδα». 
    
«Οι τιμές είναι χαμηλές. Το 3% της Ελλάδας είναι προς πώληση», δηλώνει ο Πάνος Πρωτοψάλτης, επικεφαλής του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Boris Kalnoky από την Κωνσταντινούπολη, η κίνηση αυτή δεν είναι απολύτως εθελοντική, η Αθήνα λίγο πολύ αναγκάστηκε από την Ε.Ε. να προβεί σε πώληση κρατικής περιουσίας, αξίας 50 δισ. ευρώ, για να μειώσει το μεγάλο χρέος της.

Υπάρχουν 71.000 ακίνητα συνολικού εμβαδού 3,4 δισ. τετραγωνικών μέτρων, επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, καζίνο, λιμάνια, αεροδρόμια, ορυχεία, αυτοκινητόδρομοι, τράπεζες και άλλα πολλά, όπως και καλές τοποθεσίες και ακίνητα στα 6.000 νησιά της Ελλάδας.

Υπάρχει ένας λόγος που οι Έλληνες προσπαθούν να προσελκύσουν τους Τούρκους. 
Βασικά, θέλουν να αποτρέψουν ένα ξεπούλημα στο εξωτερικό και θα προτιμούσαν να δώσουν τον πρώτο λόγο σε ελληνικές εταιρείες. Αυτές όμως δεν διαθέτουν χρήματα και δεν μπορούν να λάβουν και πιστώσεις, τουλάχιστον από την Ελλάδα και την Ε.Ε.. Έτσι προσπαθεί κανείς να προσελκύσει εταιρείες της γειτονικής χώρας, ώστε τουρκικές επιχειρήσεις να συνεταιριστούν με αντίστοιχες ελληνικές με στόχο να διασφαλιστούν οι αγορές.

Η Αθήνα εκτιμάει τις ευκαιρίες για τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία περισσότερο από αντίστοιχες συμφωνίες με τη δύσπιστη Δύση. Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν ειδικές προτιμήσεις κατά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού προς πώληση της κρατικής περιουσίας, καταλήγει ο δημοσιογράφος.


Διορθώνει χθεσινό δημοσίευμά της η Hurryiet


Στο μεταξύ, η αγγλόγλωσση Hurriyet Daily News, η οποία στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της ανέφερε ότι πωλείται το 1/3 της ελληνικής γης, αποκατέστησε σήμερα την ορθή σχετική δήλωση του Συντονιστή Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Πάνου Πρωτοψάλτη περί πωλήσεως του 3% και όχι του ενός τρίτου (33%) της ελληνικής γης.

Η εφημερίδα αναφέρει σήμερα στην πρώτη σελίδα, ότι εκ παραδρομής έγινε η αναφορά στο 1/3 της ελληνικής γης, και ζητάει συγγνώμη τόσο από τον κ Πρωτοψάλτη όσο και από τους αναγνώστες της. Επίσης η εφημερίδα προέβη και στην σχετική διόρθωση στον δικτυακό τόπο του πρώτου - χθεσινού - δημοσιεύματος.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr