22 Μαρ 2012

Ο Μέσι ξαναγράφει την ιστορία της Μπάρτσα


Προχθές το βράδυ, στον αγώνα Μπαρτσελόνα - Γρανάδα 5-3, ο Λιονέλ Μέσι σημείωσε χατ τρικ. 
Τίποτα πρωτοφανές για τον αργεντινό μάγο, αφού ήταν το 19ο της καριέρας του με τα μπλαουγκράνα χρώματα. 
Και όμως ο «ψύλλος» έσπευσε μετά το τέλος του αγώνα να πάρει την...
μπάλα ως ενθύμιο, όπως πρόσφατα το είχε πράξει μετά τα 5 γκολ που είχε πετύχει στο 7-1 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν.  

Και αυτή η μπάλα θα μπει στην πιο περίοπτη θέση της τροπαιοθήκης του, αφού με αυτή αναριχήθηκε στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, φθάνοντας τα 234 γκολ έναντι 232 που είχε πετύχει ο Θέσαρ Ροδρίγεθ, σταρ των Καταλανών από το 1942 μέχρι το 1955.

Ο Μέσι, όμως, χρειάστηκε σχεδόν τα μισά χρόνια για να αναδειχθεί κορυφαίος σκόρερ της Μπάρτσα, στην πρώτη ομάδα της οποίας αγωνίζεται από την περίοδο 2004-2005, όταν είχε εμφανισθεί σε μόλις 7 ματς πρωταθλήματος και είχε πετύχει το πρώτο γκολ του (την 1η Μάη του 2005 εναντίον της Αλμπαθέτε) σε ηλικία 17 ετών 10 μηνών και 7 ημερών.

Ο τρις κορυφαίος παίκτης του πλανήτη έχει αγωνισθεί σε 197 ματς πρωταθλήματος σημειώνοντας 153 γκολ (έχει γίνει ήδη ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που έφθασε το όριο των 150 γκολ ξεπερνώντας τον Ραούλ), σε 39 ματς κυπέλλου Ισπανίας και Σούπερ Καπ Ισπανίας με συγκομιδή 27 γκολ, ενώ σε 71 διεθνή ματς (Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ Ευρώπης και Μουντιάλ Συλλόγων) έχει φορτώσει τα αντίπαλα δίχτυα με 54 γκολ. Συνολικά σε 307 ματς σκόραρε 234 γκολ, με ένα μέσο όρο 0, 0762 γκολ ανα ματς. Πολύ υψηλότερος είναι βέβαια ο μέσος όρος του στην τρέχουσα περίοδο αφού σε 45 ματς (πρωτάθλημα, κύπελλο, διεθνή ματς) έχει σκοράρει 54 φορές, δηλαδή σημειώνει 1,2 γκολ ανά ματς.

Η απογείωση της παραγωγικότητας και της μεγαλοφυΐας του Μέσι συνδιάζεται με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπάρτσα από τον κ. Πεπ Γκουαρδιόλα το καλοκαίρι του 2008 και βέβαια την ωρίμανσή του σαν αθλητή. Οταν ο... Πεπ συνάντησε τον Λιονέλ ο μικρόσωμος σταρ έκλεινε τα 21 του χρόνια. Μέχρι τότε είχε σημειώσει «μόλις» 42 γκολ σε 3,5 αγωνιστικές περιόδους. Πολύ γρήγορα όμως, παράλληλα με την αποχώρηση του Ροναλντίνιο, μέχρι τότε πρώτου βιολιού των Καταλανών, η μηχανή των γκολ Μέσι ανέβασε ρυθμούς. Την περίοδο 2008-2009 στην Μπαρτσελόνα των 6 Κυπέλλων (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ και Τσάμπιονς Καπ Ευρώπης, Μουντιάλ Συλλόγων) ο Μέσι φθάνει τα 40 γκολ. Την επόμενη (2009 - 2010) ανεβαίνει στα 45 γκολ, ενώ την περίοδο της επιστροφής στην κορυφή της Ευρώπης (2010-2011) σκοράρει 53 γκολ, αριθμός ρεκόρ σε μια σεζόν για έναν παίκτη της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Ακόμη και αυτό το ρεκόρ αποδείχθηκε πολύ εύθραυστο μπροστά στον εφετινό Μέσι. Ενώ απομένουν ακόμη για την Μπαρτσελόνα 10 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, δύο τουλάχιστον παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ (αν φθάσει μέχρι τον τελικό θα δώσει ακόμη τρία) και ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας ο Μέσι έφθασε στα 54 γκολ. 

Με το χθεσινό χατ τρικ μάλιστα ξεπέρασε τον μεγάλο αντίπαλό του Κριστιάνο Ρονάλντο στην κούρσα για τον τίτλο του πρώτου κανονιού της Πριμένα Ντιβισιόν αφού έφθασε τα 34 γκολ στο πρωτάθλημα έναντι 32 του σταρ της Ρεάλ, ο οποίος έχει πετύχει συνολικά 42 γκολ με τη φανέλα των Μερένγκες. Ταυτόχρονα είναι πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ με 12 γκολ σε 7 ματς (1,7 γκολ ανά ματς).

Οχι άδικα, ο κορυφαίος πορτογάλος ποδοσφαιριστής Εουσέμπιο αναγνώρισε την ανωτερότητα του Μέσι έναντι του συμπιατριώτη του. «Ο Κριστιάνο είναι ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, αλλά όχι ο καλύτερος. Ο καλύτερος είναι ο Μέσι» επανέλαβε μόλις χθες ο «Πάνθηρας» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.

Ο ίδιος ο Μέσι, όμως, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη χαρά του παιχνιδιού αλλά και για την παραμονή του κ. Γκουαρδιόλα στο τιμόνι της Μπάρτσα. «Ο Γκουαρδιόλα είναι πιο σημαντικός από εμένα» τόνισε ο «ψύλλος» απαντώντας στο εγκώμιο του καταλανού προπονητή, ότι «ο Μέσι δημιουργεί την ιστορία της Μπαρτσελόνα».

Η επίδραση του στυλ της Μπαρτσελόνα στο «φαινόμενο Μέσι», γίνεται φανερή αν συγκριθούν οι επιδόσεις του με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής, καθώς σε 46 συμμετοχές έχει πετύχει... μόλις 18 γκολ.
Το νέο αριστούργημα του Μέσι ήρθε την ίδια ημέρα που το γαλλικό περιοδικό Φρανς Φουτμπόλ αποκάλυψε, ότι ο αργεντινός επιθετικός είναι για τρίτη χρονιά ο παίκτης με τα μεγαλύτερα έσοδα, τα οποία ανέρχονται στα 33 εκατ. ευρώ για την περυσινή σεζόν. Μια ημέρα όμως πριν ο ίδιος δήλωνε σε αγγλική εφημερίδα, ότι «αν έπρεπε να παίζω τζάμπα θα το έκανα», εκδηλώνοντας για άλλη μια φορά την παθολογική αγάπη του για το παιχνίδι, για το ποδόσφαιρο.

«Υπάρχουν παίκτες στην Μπαρτσελόνα σαν τον Μέσι, με αυτή την παιδικότητα, όπως όταν κάποιος έπαιζε στον δρόμο και ονειρεύονταν να το κάνει μπροστά σε 100.000 κόσμο και θα πλήρωνε γι' αυτό» είχε προλάβει να εξηγήσει ο Ερίκ Καντονά επισημαίνοντας ότι «οι μεγάλοι παίκτες του σήμερα αλλά και του αύριο θα συνεχίσουν να είναι ποδοσφαιριστές με πάθος, με τον αυθορμητισμό του παιδιού που ονειρεύεται και έχει αυτή τη σπίθα στα μάτια».

Οπως ο χθεσινός Μέσι, που έφυγε από το γήπεδο σαν μικρό παιδί με την μπάλα του αριστουργήματός του στα χέρια και με τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του για το νέο κατόρθωμά του.


ΠΗΓΗ: tovima.gr