22 Μαρ 2012

Ενεση 1,4 δις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Υπογράφηκε η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, παρουσία του επιτρόπου αρμόδιου για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν, που έκρινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο....

Ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την έξοδο από την ύφεση


«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ελληνική οικονομία, αλλά ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος για την έξοδό της από το τούνελ της ύφεσης παρά το γεγονός ότι φαίνεται φως» δήλωσε κ. Χαν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου και του αντιπροέδρου της Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχου Σακελλάρη.


Συγκεκριμένα ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι «υπάρχουν αλλαγές, γίνονται βήματα, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα για να στηρίξουμε τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης». Αναφέρθηκε ειδικότερα στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης, στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και κυρίως επισήμανε τη μείωση του χρόνου απόδοσης της δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες εκλογές, αν και ο ίδιος, όπως είπε, δεν θέλει να σχολιάσει τη διαδικασία, αφού ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την πολιτική πορεία της χώρας στο μέλλον, ωστόσο σημείωσε ότι ευελπιστεί οι εκλογές να μη σταθούν εμπόδιο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πιστώσεων για την πορεία προς την ανάπτυξη. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «οι Έλληνες μπορούν να βασιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εμένα προσωπικά».
Η σύμβαση του Ταμείου Εγγύησης προβλέπει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, μέσω εγγυήσεων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα δίνεται «ανάσα» στους μικρομεσαίους για τη σύναψη δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η υπουργός Ανάπτυξης, απηύθυνε μήνυμα προς τις τράπεζες, τονίζοντας ότι «είναι εθνική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα αυτό» για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

to ethnos.gr