15 Δεκ 2011

Oι 10 "συμπτώσεις" που αποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέδιο, για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε τεχνική χρεοκοπία.


Του ΠEΤΡΟΥ ΛΕΩΤΣAΚΟΥ
Επικίνδυνα παιχνίδια φαίνεται ότι παίζονται στο παρασκήνιο, με επίκεντρο το PSI+ και το haircut των ελληνικών ομολόγων. Οι συμπτώσεις είναι πολλές. Και αποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέδιο, για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε τεχνική χρεοκοπία...
 
Ποιες είναι όμως οι συνέπειες, και τι συζητείται στους τραπεζικούς κύκλους;


1. Το IIF, μέσω του γενικού διευθυντή του, Τσαρλς Νταλάρα, λέει, ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει, όσον αφορά στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών (δηλαδή των τραπεζών και των θεσμικών, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα). Το IIF, το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο, που κάνει τις συνομιλίες για την αναδιάταξη του χρέους, αλλά και η επιτροπή που έχει συσταθεί, στην οποία συμμετέχουν και ελληνικές τράπεζες, κατανοούν ότι το εγχείρημα είναι μεγάλο, περίπλοκο και επικίνδυνο. Η μάχη που δίδεται (κι ας μην επιβεβαιώνεται από πουθενά) έχει να κάνει με το ότι οι εμπλεκόμενες τράπεζες προσπαθούν να οδηγήσουν τη διαδικασία σε ναυάγιο.


2. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει «ρήτρες συλλογικής δράσης», σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% ή 70% ή 60% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% έως 40% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε, ενδεχομένως, πιστωτικό γεγονός. Το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πλέον. (Είναι υπαρκτή η εκδοχή, αυτό το επιχείρημα να αναφέρεται, με στόχο να αποτελέσει μέτρο και μέσο πίεσης στους κατόχους ομολόγων).


3. Γιατί η Ελλάδα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, εν γνώσει, βεβαίως, του IIF και της Ε.Ε.; 
Θα πρέπει να τονιστεί, ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρώπης δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία, που συνεπάγεται σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες. 
Ταυτόχρονα, πολλά ευρωπαϊκά hedge funds, που κατέχουν μεγάλες θέσεις σε CDS, σκόπιμα αγόρασαν το τελευταίο διάστημα ελληνικά ομόλογα. Στόχος είναι, να μην συμμετάσχουν στο PSI, και να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, που θα πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS. 
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες ορισμένα hedge funds έχουν εκτελέσει ένα σχέδιο, με το οποίο ποντάρουν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Τα hedge funds, όταν οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για το PSI και το haircut 50%, δεν θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην αναδιάταξη του χρέους. Θα απαιτήσουν να πληρωθούν για τα CDS, που έχουν αγοράσει. Δηλαδή, έχουν αγοράσει ομόλογα και, ταυτόχρονα, διατηρούν μεγάλες θέσεις σε CDS, με στόχο να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός.  
Αν ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης, τότε το credit event θα είναι γεγονός.
Πολλοί θεωρούν, ότι είναι λάθος το ότι ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στο πιστωτικό γεγονός… Προφανώς από άγνοια, το σύστημα χρειάζεται μια εκτόνωση. Η οποία, για την Ελλάδα, θα έρθει μέσω πληρωμής των CDS.
Μια άλλη παράμετρος, εξίσου σημαντική, είναι, ότι, με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο στόχος να συγκεντρωθούν 100 δισ. ευρώ είναι ανέφικτος. Με βάση πληροφορίες, αν συγκεντρωθούν από την εμπλοκή των ιδιωτών 65-75 δισ. ευρώ, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη η διαδικασία. Στην Ευρώπη οι ζυμώσεις είναι εντονότατες. Να σημειωθεί, ότι οι τράπεζες προτείνουν επιτόκιο 8% και αγγλικό δίκαιο. Η Ελλάδα συζητά επιτόκιο 4,5%, για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν. (Θα σκεφτείτε και πάλι ότι όλα αυτά αποτελούν τακτικές μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης… Όμως…).


4. Η BNP Paribas, μαζί με την HSBC και την Deutsche Bank, ήταν οι σύμβουλοι του Δημοσίου, για το haircut 21% των ομολόγων στο πρώτο PSI. Η διαδικασία ήταν επιτυχής. Στην πορεία, αποδείχτηκε ότι το haircut 21% δεν ήταν επαρκές, αλλά οι στόχοι επιτεύχθηκαν. Το πρώτο PSI έφτασε στο 82%-83% περίπου. 
Η BNP Paribas, η HSBC και η Deutsche Βank, παρότι πέτυχαν τον στόχο τους, ως σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου, ξαφνικά αποφασίζεται χωρίς προειδοποίηση να αντικατασταθούν. Οπότε δεν συμμετέχουν στο PSI+ και στο haircut 50%. (Θα σκεφτείτε, ότι οι σύμβουλοι ήταν τράπεζες - κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και, ίσως, δημιούργησαν προσκόμματα στη διαδικασία. Ναι, αλλά γιατί ο στόχος σχεδόν επιτεύχθηκε και το PSI έφτασε στο 82%-83% από 90%;).


5. Ξαφνικά, για ορισμένους (όχι για μας) νέοι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου, για το PSI+ και το haircut 50%, αναλαμβάνουν η Lazard και η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton.  
H Lazard ήταν γνωστό, ότι, από τις αρχές του 2010, θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.  
Η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton ήταν αυτή που σκόπιμα διέρρευσε προ ενός έτους, ότι θα γίνει αναδιάρθρωσή του. 
Η Lazard θα λάβει προμήθεια που μπορεί να φτάσει έως τα 25 εκατ. ευρώ. Το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen and Hamilton περίπου 6 εκατ. ευρώ. (Θα σκεφτείτε: ναι, λίγο περίεργα όλα αυτά, αλλά το ελληνικό δημόσιο ίσως ήθελε πιο ειδικευμένους οίκους για να αναδιαρθρώσει το χρέος του. Αλλά, πάντα υπάρχει ένα «αλλά»…). 
Η Lazard έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: να μεγιστοποιήσει το haircut στο ελληνικό χρέος. 
Και η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton να μετατρέψει τα ομόλογα που θα εκδοθούν από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο… Γιατί; Διαβάστε τη συνέχεια…


6. Η BNP Paribas παύει να είναι σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου. Γίνεται σύμβουλος των δανειστριών τραπεζών μέσω του IIF. Δηλαδή, από το ένα στρατόπεδο, πάει στο άλλο. Ταυτόχρονα, η BNP Paribas είναι μέλος της ISDA, που θα αξιολογήσει αν πρόκειται να συντελεστεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, λόγω του εθελοντικού haircut. 
Επίσης, η BNP Paribas είναι μια από τις πολλές τράπεζες, που εξέδωσαν ελληνικά CDS, με στόχο την άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων.  
Στον διεθνή Τύπο αναφέρεται, ότι, κατά παράδοξο τρόπο, στέλεχος της BNP Paribas (η Belle Yang) είναι μέλος της ISDA και, ταυτόχρονα, συμμετέχει στη διαδικασία του ελληνικού haircut. (Θα σκεφτείτε: αυτά συμβαίνουν, επειδή η BNP είναι μεγάλος κάτοχος ελληνικών ομολόγων). Αυτό είναι 100% ύποπτο. Πώς δέχτηκε η BNP να είναι σύμβουλος της Ελλάδος στο πρώτο PSI, ενώ στο δεύτερο είναι σύμβουλος των δανειστριών της τραπεζών, που κατέχουν ομόλογα;


7. Αν όλες αυτές οι περίεργες συμπτώσεις δεν σας έχουν πείσει, το μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί πολιτική φόρμουλα, ώστε να αποτύχει το PSI+. 
Δηλαδή, να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για haircut 50%, ώστε οι τράπεζες να μην πληρώσουν.


8. Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη σημαντικότερο. 
Μπορεί η προσπάθεια των τραπεζών να ναυαγήσει, το PSI+ να μην ευοδωθεί, καθώς η Γερμανία επιμένει, ότι οι ιδιώτες πρέπει να εμπλακούν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. 
Εντούτοις, γιατί θέλουν να μετατρέψουν τα νέα ομόλογα, που θα εκδοθούν για το υπόλοιπο 50% του χρέους, σε ελληνικά, που θα διέπονται από το αγγλικό, και όχι από το ελληνικό δίκαιο; 
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι, στο αγγλικό δίκαιο, είναι πολύ πιο περίπλοκο νομικά να υπάρξει haircut στο χρέος. Είναι, κυρίως, ότι οι κάτοχοι ομολόγων αγγλικού δικαίου μπορούν να ζητήσουν ανταλλάγματα, εμπράγματες εξασφαλίσεις από το ελληνικό δημόσιο, αν επιχειρήσει μελλοντικά νέο haircut.


9. Με βάση αξιόπιστη πηγή, που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις με το IIF, το ζήτημα της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους έχει τρία στάδια.
α) Να ακυρωθεί το PSI+.
β) Αν δεν ακυρωθεί, οι δανειστές να επιτύχουν τους καλύτερους όρους: εξασφαλίσεις, αγγλικό δίκαιο, υψηλό επιτόκιο, και
γ) Το χειρότερο σενάριο είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα σε υποχρεωτικό haircut. Άρα, σε τεχνική και επίσημη χρεοκοπία, αλλά τα νέα ομόλογα να είναι 100% εξασφαλισμένα, και, ταυτόχρονα, πλήρως οριοθετημένα στις απαιτήσεις των πιστωτών. (Δηλαδή, υπάρχει σχέδιο ακόμη και για χρεοκοπία της Ελλάδος;).


10. Εδώ και 16 μήνες επιμένουμε, γιατί πρέπει να πληρωθούν τα CDS. Ορισμένοι, αγνοώντας πλήρως τη λειτουργία των συγκεκριμένων παραγώγων, θεωρούν ότι υπάρχουν ιδιοτελείς στόχοι. Όμως, η πληρωμή των CDS, όταν συντελεστεί, θα είναι πολύ καλή είδηση για την Ελλάδα. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο αυτό, αλλά θα συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης. Από άγνοια ορισμένοι αδυνατούν να κατανοήσουν το ζήτημα. Αν θέλουμε, όμως, να τελειώνουμε με αυτό το μαρτύριο, ας επέλθει πιστωτικό γεγονός. Πριν από 16 μήνες, όλοι με στόμφο έλεγαν, δεν θα υπάρξει haircut 50%... Τώρα, έχουμε haircut 50%.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ
ΠΗΓΗ: radar-gr