21 Νοε 2011

Ενα νησί γεννιέται στον Ατλαντικό


Ενα καινούργιο νησί ετοιμάζεται να ξεπροβάλει με εκρηκτικό τρόπο από τον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού και να πάρει τη θέση του δίπλα στα υπόλοιπα Κανάρια Νησιά.
Εκεί, στη θαλάσσια περιοχή της Βορειοδυτικής Αφρικής, ένα...

υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξακολουθεί και βρυχάται τις τελευταίες μέρες απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες μάγματος. 

Τα λειωμένα πετρώματα εκτοξεύονται μέχρι και 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το νερό τριγύρω βράζει φθάνοντας ακόμη και τους 35 βαθμούς Κελσίου και η μυρωδιά από θειάφι είναι έντονη.
Ολα αυτά συμβαίνουν κοντά στο νησί Ελ Χιέρο του συμπλέγματος των Καναρίων, και ήδη, το μάγμα που απελευθερώνεται από τον ηφαιστειακό κώνο στον πυθμένα ψύχεται και σχηματίζει συμπαγή όγκο που βρίσκεται πλέον 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 

Την περασμένη Κυριακή ένας σεισμός 4,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σήμανε το ξύπνημα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου για μία ακόμη φορά στο νοτιότερο άκρο των Καναρίων. Εκατοντάδες σπίτια εκκενώθηκαν, δρόμοι έκλεισαν και η ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή διεκόπη. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 σεισμικές δονήσεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα, που εξαιτίας της ηφαιστειογενούς του προέλευσης, υπολογίζεται ότι έχει 500 ηφαιστειακούς κώνους. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, ο αριθμός των καθημερινών σεισμικών δονήσεων έφθασε τις 150. Από το λιμάνι του νησιού Ελ Χιέρο, το Λα Ρεστίγκα, μπορεί κανείς να δει στα ανοικτά τη θάλασσα να αναβράζει από το αναδυόμενο μάγμα.
 

Ο αριθμός των υποθαλάσσιων ηφαιστείων σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5.000. Δεν είναι τυχαίο ότι το 75% της λάβας που εκλύεται κάθε χρόνο στον πλανήτη προέρχεται από υποθαλάσσια ηφαίστεια. 
Μέχρι τώρα, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ξεπροβάλει το καινούργιο νησί από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και την έκταση που τελικά θα καταλάβει.
 

Η διαδικασία γέννησης ηφαιστειακών νησιών δεν είναι άγνωστη στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο. Συμβαίνει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και έχει οδηγήσει στον σχηματισμό πολλών νησιών, μεταξύ των οποίων η Μήλος, η Αντίμηλος, η Κίμωλος, η Θήρα, τα Χριστιανά, η Κως και η Νίσυρος.  
Η διαδικασία αυτή, όπως τονίζουν έλληνες ειδικοί, δεν έχει σταματήσει και γεωγραφικά εντοπίζεται στη ζώνη του λεγόμενου ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Είναι η περιοχή που ξεκινά από τα Μέθανα και φθάνει μέχρι τη Νίσυρο.