15 Νοε 2011

Φαράγγι χωρίς διέξοδο


Του  Γιάννη Τριάντη
Ας υποθέσουμε ότι ο «σοβαρός Παπαδήμος» και η «σωτήρια» κυβέρνησή του εφαρμόζουν κατά γράμμα την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου. 
«Κούρεμα», δημοσιονομική πειθαρχία, αύξηση των εσόδων...
ιδιωτικοποιήσεις.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να πετύχει το πρόγραμμα; 
Δηλαδή, να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος, αλλά και να μην εξοντωθούν οι Ελληνες;  
Ενας υποστηρικτής του προγράμματος, ο Λαρς Φελντ (εκ των πέντε «σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης) είπε στην «Καθημερινή» ότι «πιθανώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο»! 
Και θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση, ήπια. Με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου δανεισμού. 
Εκείνο που δεν λέει ο κ. Φελντ είναι, ότι αυτά έπρεπε να γίνουν από την πρώτη στιγμή. Πριν από το θλιβερό Μνημόνιο που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση...

*Αλλά πώς να το παραδεχτεί, αφού - όπως λέει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής της ING στο Βέλγιο - η Γερμανία κερδίζει τα μέγιστα από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Και οι Ελληνες πληρώνουν για τις φοροαπαλλαγές των Γερμανών!.
Ενας άλλος Γερμανός, ο πανεπιστημιακός Πέτερ Μπόφινγκερ, είπε στο «Βήμα», ότι φταίει η συνταγή: «Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα ενισχύουν τη δυναμική της πτώσης και στο τέλος θα έχουμε χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι αρχικά»...  

Το ίδιο δεν έπαυσε να επισημαίνει εδώ και μήνες ο Πωλ Κρούγκμαν. Αλλά ποιος να ακούσει τον νομπελίστα. Ο οποίος διατείνεται, ότι δεν είναι λύση η περικοπή των δημόσιων δαπανών. 
Και ότι δεν ευθύνεται το κράτος πρόνοιας για την κρίση στην Ευρωζώνη..

Προχθές, η Μέρκελ είπε, ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. 
Αλλά ένας δικός της «σοφός», ο κ. Φελντ, θεωρεί ότι «πολιτικά δεν είναι δυνατό η Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο κράτος να βρίσκεται υπό πρόγραμμα για τα επόμενα δέκα χρόνια»..

ΠΗΓΗ: enet.gr