15 Νοε 2011

«Αναταράξεις» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ


«Τριγμοί» προκλήθηκαν στο εσωτερικό των δύο μεγάλων κομμάτων, μετά το κείμενο που υπέγραψαν εκατόν ένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο τάσσονται κατά της κυβέρνησης εμπιστοσύνης, τη διαγραφή από τη ΝΔ του Σωτήρη Χατζηγάκη..
αλλά και την άρνηση του Πάνου Καμμένου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση συνεχίζεται με τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης και βουλευτών.

Η ψήφος εμπιστοσύνης έχει προγραμματισθεί για αύριο, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι ή τα μεσάνυχτα.

Η συζήτηση άρχισε στις 10 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ανάμικτα συναισθήματα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, σημειώνοντας ωστόσο ότι αποτελεί «αδήριτη ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να βγει η χώρα από την κρίση».

Η κ. Κατσέλη δεν δίστασε πάντως να επισημάνει ότι εκτός από τα «αισθήματα ανακούφισης για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που καλείται να ολοκληρώσει τις συμφωνίες με τους εταίρους μας», υπάρχει και «δυσπιστία για τη σύνθεσή της, καθώς αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από πολιτικούς χώρους με ασύμβατες απόψεις».

Πρόκειται για συγκυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες προσαρμογές πριν και από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ώστε να πιεστεί η χώρα μας ακόμη περισσότερο μετά. Ζήτησε επίσης να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια στο νέο μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας ως λάθη τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την εξάντληση όλων των περιθωρίων για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να εξεταστούν οι προτάσεις για το ταμείο αναχρηματοδότησης, να λειτουργήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγυήσεων, που είχε περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν Μέρκελ-Παπανδρέου το 2010 και δεν προχώρησε, να εξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου καυσίμων, να ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη και να υλοποιηθούν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας.

«Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε ως παράκλητος της ελληνικής κοινωνίας και ως το πρόσωπο που θα σώσει τον τόπο από την καταστροφή» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας πάντως πως «ο κ. Παπαδήμος είναι επί του παρόντος το πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει, αλλά η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών αυτή την ώρα δεν βοηθάει».

«Πώς φτάσαμε, όμως, στη λύση του τραπεζίτη, όπως επιμένουν κάποιοι να τον αποκαλούν;» ρώτησε ο κ. Χαρακόπουλος, σημειώνοντας πως ο κ. Παπαδήμος «είναι λύση ανάγκης ως αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, που προκάλεσε τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ».


Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να μην καλλιεργείται σύγχυση για τη θητεία της νέας κυβέρνησης που πρέπει να λήξει στις 19 Φεβρουαρίου. «Σε κάποιους φαίνεται ότι αυτό δεν αρέσει και ρίχνουν στον Τύπο σενάρια επιμήκυνσης της θητείας της κυβέρνησης» σχολίασε ο κ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι πριν καν δώσει δείγμα γραφής η νέα κυβέρνηση μπήκε ως ερώτημα στις δημοσκοπήσεις η θητεία της. «Μακάρι να πετύχει η κυβέρνηση στους στόχους, αλλά είναι προτιμότερο να κρατούμε μικρό καλάθι» επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ, προειδοποιώντας ότι παρά την αναγκαία συνεργασία, οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφονται.
«Θα στηρίξουμε ολόπλευρα το έργο αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί και να ανοίξει το δρόμο για την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης που έχει πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσει, δηλαδή την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, τη διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης και την προώθηση της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

«Αντιλαμβανόμαστε τη νέα κυβέρνηση ως μια συγκυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο και πλαίσιο ώστε ο πολίτης να αισθανθεί ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, παρατηρώντας ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή το κομματικό συμφέρον και οι σκοπιμότητες πρέπει να υποχωρούν για το συμφέρον του τόπου».

«Στην κορύφωση της κρίσης που η απελθούσα κυβέρνηση προκάλεσε, ο Αντώνης Σαμαράς επέβαλε το σχηματισμό κυβέρνησης με σκοπό την απεμπλοκή της έκτης δόσης, ακολούθως την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και ακολούθως την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε εκ μέρους της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας.

«Δεν αμνηστεύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά βάζουμε πλάτη για να μην βουλιάξει το πλοίο», είπε και κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «το μείγμα πολιτικής ήταν λάθος, καθώς αντί για μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων και περιορισμού του δημόσιου τομέα, επελέγη η μείωση των μισθών και των συντάξεων και ακυρώθηκαν στην πράξη οι βαρύτατες θυσίες των πολιτών».

Ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε ότι το κόμμα του περιβάλλει με εμπιστοσύνη τη νέα κυβέρνηση, διότι η χώρα πρέπει να παραμένει εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ, δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι μετά τις 100 ημέρες «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά, που θα εκπληρώσει το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».



ta nea on line