4 Νοε 2011

Αποχώρησε η ΝΔ από τη Βουλή - Εθνική ενότητα ζητούν οι Βρυξέλλες


Στη Βουλή μεταφέρθηκε χθες βραδυ το σκηνικό της πιο ταραχώδους πολιτικά ημέρας στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Στον αέρα και πάλι η απόπειρα σύγκλισης μετά τους μύδρους που εξαπέλυσε ο Α. Σαμαράς εις βάρος....
του Γ. Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς λίγες ώρες μετά τη συναινετική διάθεση που φάνηκε να επιδεικνύει με την μεσημβρινή του πρότασή, και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό με πρωτοβουλία του τελευταίου. προσήλθε στο Κοινοβούλιο, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Γ. Παπανδρέου και ακολούθως κάλεσε την κοινοβουλευτική του ομάδα να αποχωρήσει από τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.

"Ο κ. Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Αυτό που του ζήτησα είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε μία περιορισμένης δικαιοδοσίας και χρονικής διάρκειας κυβέρνηση" είπε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε στην ουσία της πρότασης Σαμαρά.

"Δεν θέλω να συγκυβερνήσω ούτε να μοιραστώ υπουργεία. Κάνει λάθος ο κ. Παπανδρέου αν κατάλαβε αυτό. Άναψε φωτιές παντού και θέλει κυβέρνηση με τη δική μας συναίνεση", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ψεύτικες διαρροές.

Ο κ.Σαμαράς είπε ακόμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε από το αρχικό μνημόνιο εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό το μίγμα πολιτικής και πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι με το δημοψήφισμα κινδυνεύει η χώρα να τεθεί εκτός ευρώ.

Και κατέληξε: "Δεν θα παραμείνω στη συζήτηση μιας κυβέρνησης που φυλλορροεί. Θα αφήσω τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ολοκληρώσουν τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί είναι δική τους εσωτερική τους υπόθεση. Εγώ την υπέρβαση μου την έκανα".

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Αναρωτιέμαι ποιά είναι η μοίρα του τόπου", είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

"Ο κ. Σαμαράς ζητά το ταχύτερο δυνατό εκλογές και δέχεται ως έκπτωση, κυβέρνηση μεταβατικής εντολής για 6 εβδομάδες. Γνωρίζει πως αν προκηρυχθούν εκλογές, η έκτη δόση, το πρόγραμμα στήριξης των 130 δισ., η στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών 35 δισ. κλπ., είναι στον αέρα; Ξέρει πως είναι στον αέρα η έβδομη δόση που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που έχει ύψος 80 δισ.; Ξέρει ο κ. Σαμαράς ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα κερδίσουμε μείωση των τόκων 5 δισ.; Το 2013-14 θα προστεθούν άλλα 9 δισ. μείωσης τόκων", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:
"Προϋπόθεση προκειμένου να κυλήσουν όλα αυτά ομαλά, είναι να δεσμευθεί κάθε κόμμα - και κυρίως κάθε κόμμα που διεκδικεί κυβερνητικό ρόλο, ότι αποδέχεται όλο το πακέτο αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αλλιώς η χώρα, η οικονομία, οι συντάξεις, οι μισθοί, τίθενται σε κίνδυνο. Είναι έτοιμος ο κ. Σαμαράς να δεσμευθεί με την υπογραφή του απέναντι στην Ε.Ε. και την ΕΚΤ;"


Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Βάσως Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όπου μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ζήτησε το λόγο και αποκάλεσε "εκτός τόπου και χρόνου τον πρωθυπουργό".

Από τις Κάννες, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο "συμφωνημένο πακέτο" της 27ης Οκτωβρίου και ζήτησαν εμμέσως να συναινέσουν σε αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική εγχώρια πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να δοθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό λαό", σημειώνουν χαρακτηριστικά σε κοινή δηλωσή τους.

Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε τις προτάσεις για μεταβατική κυβέρνηση και ψήφιση της δανειακής σύμβασης και ζήτησε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απηύθυνε έκκληση σε Παπανδρέου και Σαμαρά να σώσουν την Ελλάδα. "Σώστε την Ελλάδα, οι καιροί ου μενετοί", ανέφερε.

"Σταματήστε το θέατρο. Σταματήστε να παίζετε τις κουμπάρες. Αν θέλετε να τα βρείτε, καθίστε με διαφάνεια να τα βρείτε, μη στήνετε αυτό το παρασκηνιακό παιχνίδι σε βάρος του λαού", είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να δρομολογήσει διαδικασίες σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες του ο αρχηγός της ΝΔ, ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.


το Εθνος