Της Πέννυς Μπουλουτζά
Προς καταστροφή οδεύουν και οι τελευταίες δόσεις του πανδημικού εμβολίου, κλείνοντας και τυπικά το κεφάλαιο της πανδημίας - και του μεγάλου συναγερμού - της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 στη χώρα μας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έληξε ο...
χρόνος «ζωής» και των τελευταίων παρτίδων των πανδημικών εμβολίων που έσπευσε να αγοράσει το καλοκαίρι του 2009 η χώρα μας και τα οποία έμεναν αναξιοποίητα στα ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.
Από τις 3.636.000 δόσεις που τελικά προμηθεύτηκε η Ελλάδα - η αρχική παραγγελία ήταν 16 εκατ. δόσεις, αλλά διεκόπη για ευνόητους λόγους η παραλαβή τους - χρησιμοποιήθηκαν περίπου μόνον 370.000 δόσεις. Οι υπόλοιπες σταδιακά έληξαν και καταστρέφονται.
Η περίοδος εμβολιασμού του πληθυσμού ουσιαστικά ξεκινάει τώρα και αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Τα φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευτεί το φετινό εποχικό εμβόλιο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει παραλάβει και παραδώσει στα νοσοκομεία δόσεις εμβολίου γρίπης για το προσωπικό και το υπουργείο Υγείας αποστέλλει εντός των ημερών σχετική εγκύκλιο. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ξεκινά εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανάγκη εμβολιασμού κυρίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με την «ευχή» εφέτος να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο της περιόδου 2010-2011, όπου ακριβώς λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης περίπου 370 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω επιπλοκών, ενώ 180 έχασαν τη ζωή τους.
«Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ χαμηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που πέρυσι επικράτησε στην Ελλάδα το πανδημικό στέλεχος σε αντίθεση με άλλες χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου, όπου υπήρξαν περιστατικά και από άλλους τύπους του ιού», σημειώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσακρής. «Παράλληλα καταγράφηκε υψηλή θνητότητα των ασθενών με επιπλοκές της γρίπης που νοσηλεύονταν σε Εντατική, γεγονός που καταδεικνύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη εμβολιασμού ειδικά των ευπαθών ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι, οι χρόνιοι πάσχοντες με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι παχύσαρκοι». Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, η εμβολιαστική κάλυψη θα έπρεπε σε αυτές τις ομάδες να φτάνει το 70%-80%, έναντι του 20% που επιτεύχθηκε πέρυσι και μάλιστα με αρκετή καθυστέρηση, αφού οι περισσότεροι έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Φεβρουάριο, δηλαδή κατά την κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης.
Χαμηλή ανταπόκριση στο κάλεσμα για εμβολιασμό δείχνει και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, το ποσοστό κάλυψης μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων ήταν πέρυσι περίπου 6% - 6,5%.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και υπεύθυνη του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας κ. Ελεωνόρα Χατζηπασχάλη, το Κέντρο έχει ήδη προμηθευτεί 20.000 εμβόλια, τα οποία και διατίθενται σε νοσοκομεία και περιφέρειες. Η ίδια πάντως διακρίνει μια διαφοροποίηση εφέτος σε ό, τι αφορά τη ζήτηση του εμβολίου. Οπως επισημαίνει, «εφέτος λάβαμε πολύ νωρίς τηλεφωνήματα από τους υπευθύνους σε νοσοκομεία και περιφέρειες σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια».
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα ιδιωτικά φαρμακεία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου. «Τώρα ξεκινά η εμβολιαστική περίοδος. Εκτιμώ ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί εντός του Νοεμβρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάζεται από τα φαρμακεία κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 700.000, αλλά «κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο».
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr