26 Οκτ 2011

Aνάπτυξη με "Helios" και για τους δήμους


Πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του ελληνικού ενεργειακού προγράμματος «Helios» για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και εν συνεχεία την εξαγωγή της σε χώρες...
της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης απηύθηνε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης γνωστοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με όσους δήμους επιθυμούν να προτείνουν προς αξιοποίηση μεγάλες δημόσιες εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας -κατά προτίμηση άνω των 500 στρεμμάτων- στην περιοχή ευθύνης τους, όπου θα τοποθετηθούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και κυρίως φωτοβολταϊκά συστήματα.

Στην πρόσκλησή του, ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρεται στα εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει το ΥΠΕΚΑ -μέσω και του προγράμματος «Ήλιος»  προκειμένου να καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο στην προώθηση της Πράσινης Ενέργειας, εξέλιξη που θα τονώσει ταυτόχρονα και την εθνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Helios» έχει ήδη εκδηλώσει ο Δήμος Τρικκαίων.


Σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης προς τους δήμους ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης τονίζει ότι ο «η κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή  της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών  στο σύνολο των ωφελημάτων που θα προκύψουν για την ελληνική πλευρά», προσθέτοντας ότι καθώς  έχει μεγάλη σημασία ο προσδιορισμός των εκτάσεων ο ρόλος των δήμων είναι πολύ σημαντικός. «Στη σημαντική προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την εξαγωγή πράσινης ενέργεια από φωτοβολταϊκά  πάρκα και άλλες ΑΠΕ προ τη Γερμανία έχει μεγάλη σημασία ο προσδιορισμός των γεωγραφικών εκτάσεων στις οποίες θα εγκατασταθούν οι αντίστοιχες μονάδες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, εξηγώντας ότι «οι εκτάσεις πρέπει να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά (π.χ. έκταση, προσανατολισμός σε σχέση με την ηλιοφάνεια, ελάχιστη έως μηδαμινή αγροτική παραγωγικότητα κ.α.) που να επιτρέπουν τη μέγιστη δυνατή ωφελιμότητα και για το επενδυτικό σχέδιο αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες».

»Είναι προφανές ότι σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των δήμων που μπορούν να επιλέξουν τις καταλληλότερες εκτάσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις  είναι πολύ σημαντικός», καταλήγει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.


Πέραν των αντισταθμιστικών οφελών για τους δήμους, οφέλη αναμένεται να υπάρξουν και για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 20-30 δισ. ευρώ από τα έσοδα του προγράμματος «Ήλιος» για την απόσβεση του υπέρογκου δημόσιου χρέους μέσω τιτλοποίησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι το «Helios» προβλέπει την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, με τα έσοδα να υπολογίζονται, βάσει των τιμών απορρόφησης που ισχύουν στη Γερμανία, από 80-100 δισ. για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.

Το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων σε 10 γιγαβάτ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα επιδιώκει την προείσπραξη εσόδων της επένδυσης, το οποίο θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής (30% ως 50%), αλλά και την υπογραφή της συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Κομισιόν για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας.

Παρουσίαση του προγράμματος «Ήλιος»

Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος «Ήλιος» έχει ήδη παρουσιάσει στους γερμανούς επενδυτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια ελληνογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ είχε δώσει έμφαση στην πλούσια ηλιοφάνεια της Ελλάδας, που καθιστά την επένδυση ελκυστική λόγω της μεγάλης απόδοσης, επισημαίνοντας ότι με το πρόγραμμα «Ήλιος» δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και διευκολύνονται τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη των ενεργειακών τους στόχων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επίσης τονίσει ότι στόχος είναι η παραγωγή 3 με 10 GW ηλιακής ενέργειας και εξήγησε ότι από το πρόγραμμα προκύπτουν αμοιβαία οφέλη, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ με χαμηλό ή ακριβό δυναμικό σε ΑΠΕ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθαρή ενέργεια που παράγεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότερο δυναμικό, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί και οι κοινοτικοί στόχοι για ΑΠΕ με χαμηλό κόστος.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στη διευκόλυνση των επενδύσεων μέσω του προγράμματος «Ήλιος», καθώς προβλέπει ολοκληρωμένες προτάσεις για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα και απαλλαγμένα από γραφειοκρατικά ή διοικητικά εμπόδια, σε κατάλληλα επιλεγμένες κρατικές εκτάσεις.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα μεταφοράς της ενέργειας από τεχνικής άποψης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε επισημάνει ότι πλέον είναι εφικτή η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας 2 με 2,5 GW προς την κεντρική Ευρώπη, με πιθανά σημεία συμφόρησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την υλοποίηση του σχεδίου καθίσταται αναγκαία η διασύνδεση της Ελλάδας με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η διασύνδεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.


aftodioikisi.gr