Το Δημοτικό κατάστημα της Κορίνθου θα επισκεφθεί την Πέμπτη ,27-10-2011, στις 11.00 π.μ., ο Πρέσβης της Βενεζουέλας Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, με σκοπό την παράδοση στο Δήμο της Κορίνθου της προτομής του Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, η οποία θα τοποθετηθεί...
στο άμεσο μέλλον από την Δημοτική Αρχή σε ένα επιλεγμένο σημείο του Δήμου μας.
Ο Σεμπάστιαν Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, του οποίου η συμβολή στην ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Βενεζουέλας ήταν καθοριστική, αποτέλεσε εξέχουσα φυσιογνωμία του Λατινοαμερικάνικου απελεθυρωτικού κινήματος, «πρόδρομος» του Σιμόν Μπολιβάρ και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στον Ισπανόφωνο κόσμο.
Η πολυσχιδής αυτή προσωπικότητα του οποίου το όνομα είναι γραμμένο στην Αψίδα του Θριάμβου και η προσωπογραφία του φιλοξενείται στο Παλάτι των Βερσαλλιών, συνδέθηκε κατ΄ αρχάς με την Ελλάδα, μέσω της μελέτης των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και ειδικότερα εκείνων που θεωρούνται ως «προφήτες» της νεώτερης δυτικής Δημοκρατίας.
Η επίσκεψή του στην χώρα μας το 1789, εκτός των άλλων, πραγματοποιήθηκε για να εμβαθύνει τη γνώση του στη φιλοσοφία και στην στρατιωτική τακτική. Πήγε στον Μαραθώνα και στην Σαλαμίνα, εκεί όπου ανεδείχθησαν οι αρετές του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή, αλλά και η ανδρεία των Κορινθίων Σαλαμινομάχων, μαθαίνοντας από κοντά τις λεπτομέρειες, το έδαφος και τις στρατιωτικές τακτικές των επικών αυτών μαχών ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους εισβολείς. Επιπλέον, κατέγραψε τις εντυπώσεις του από την διαδρομή του στην Ελλάδα σε ένα ημερολογιακό κείμενο που εκτιμάται όχι μόνο ως υπόδειγμα ταξιδιωτικής φιλολογίας, αλλά και ως ένα τεκμήριο της βιωματικής του διαδρομής με έντονη Φιλελληνική διάθεση και στάση.
Η ιστορική πόλη της Κορίνθου «φιλοξένησε» κατά το παρελθόν τον Αρχιστράτηγο Σεμπάστιαν Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, όπως και ο ίδιος υπογραμμίζει στο ημερολόγιό του και είναι σίγουρο ότι εάν ζούσε τις ημέρες που ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση θα είχε ενεργό συμμετοχή.
Ο διανοούμενος επαναστάτης Φ. Ντε Μιράντα μιλούσε έξι γλώσσες και εμβάθυνε τις γνώσεις του στην ιστορία, φυσική, μαθηματικά, γεωγραφία, Γαλλικά και Αγγλικά. Επιπλέον, εθεωρείτο πρότυπο άνδρα του Διαφωτισμού και γνώριζε αλλά και μετέφραζε με την ίδια ευχέρεια Ελληνικά και Λατινικά.
από το γραφείο τύπου